CE se consultă cu sindicatele şi patronatele pentru măsuri privind descurajarea muncii nedeclarate

Comisia Europeană a lansat o consultare cu reprezentanţii sindicatelor şi ai organizaţiilor patronale privind măsurile care ar putea fi luate în viitor la nivelul UE pentru a preveni şi a descuraja munca nedeclarată, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Economica.net - sâm, 06 iul. 2013, 07:08
CE se consultă cu sindicatele şi patronatele pentru măsuri privind descurajarea muncii nedeclarate

Comisia Europeană a lansat o consultare cu reprezentanţii sindicatelor şi ai organizaţiilor patronale privind măsurile care ar putea fi luate în viitor la nivelul UE pentru a preveni şi a descuraja munca nedeclarată, printr-o mai bună cooperare între autorităţile însărcinate cu aplicarea legii din statele membre, cum ar fi inspectoratele de muncă, autorităţile fiscale şi de asigurări sociale.

Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a declarat că munca nedeclarată este un flagel, lucrătorii fiind expuşi unui risc crescut de sărăcie şi unor condiţii de muncă potenţial periculoase.

„Fenomenul subminează siguranţa locurilor de muncă, accesul lucrătorilor la pensii şi la asistenţă medicală. Munca nedeclarată privează guvernele de venituri fiscale şi de cotizaţii la asigurările sociale. Guvernele, angajatorii şi sindicatele ar trebui să colaboreze la nivelul UE pentru a preveni şi a descuraja munca nedeclarată”, consideră comisarul european.

Această consultare va permite Comisiei să pună în aplicare obiectivele politicilor sale de combatere a muncii nedeclarate, stabilite în aprilie 2012 în Pachetul privind ocuparea forţei de muncă, care arată că transformarea muncii informale sau nedeclarate în muncă legală ar putea contribui la reducerea şomajului.

Documentul de consultare prezintă o imagine de ansamblu a principalelor probleme cauzate de munca nedeclarată (inclusiv falsa activitate independentă), trece în revistă studiile recente privind munca nedeclarată şi descrie obiectivele şi conţinutul posibil al unei viitoare iniţiative UE de combatere a acestui fenomen. Iniţiativa urmează să fie adoptată în a doua jumătate a anului 2013.

Angajaţii şi organizaţiile patronale pot să-şi prezinte opiniile şi comentariile până la 20 septembrie 2013.

Instituirea unor modalităţi mai eficiente de combatere a muncii nedeclarate ar ajuta statele membre să îndeplinească obiectivele strategiei Europa 2020 care constau în garantarea faptului că 75 la sută din persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani au un loc de muncă şi în reducerea cu cel puţin 20 de milioane a numărului de persoane care suferă sau sunt ameninţate de sărăcie şi de excluziune socială.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...