Ce se va întâmpla cu factura la curent în 2015

Coşul de energie pentru consumatorii casnici va avea, anul viitor, aceleaşi două componente precum şi în acest an: nuclear şi hidro. Proporţiile vor fi însă diferite, pentru că furnizorii sunt obligaţi să-şi procure 40% din energie din piaţa liberă, faţă de 20%, în 2014.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 22:06
Ce se va întâmpla cu factura la curent în 2015

Agenţia Naţională de Reglementare în Energie estimează că preţul energiei electrice pentru populaţie va rămâne neschimbat în 2015 – 155 de lei/MWh, fără marja de distribuţie şi furnizare. De asemenea, coşul de energie pentru piaţa reglementată va conţine aceleaşi două surse de provenienţă ale energiei: hidro şi nucleară. Ce se schimbă e ponderea fiecărui tip de energie, având în vedere că, de la 1 ianuarie, 40% din energia pe care o vând furnizorii consumatorilor casnici trebuie să provină de pe piaţa liberă, potrivit angajamentelor de liberalizare graduală a pieţei luate de România în faţa organismelor financiare internaţionale.

„Nu estimăm creşteri de preţ ale energiei electrice livrate către populaţie, anul viitor”, spune Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Pentru anul acesta, coşul de energie pentru populaţie a conţinut 50% energie hidro, la un preţ de 125 de lei/MWh, 30% energie nucleară, la 155 de lei, restul de 20% provenind din piaţa liberă.

Producătorii termo precum şi cei care produc energie din surse regenerabile nu au avut loc pe piaţa reglementată, din acest an. Ei au fost nevoiţi să se îndrepte către bursă, unde, cel puţin producătorii termo, au întâmpinat mari probleme în a-şi comercializa energia. Motivul îl reprezintă scăderea continuă a preţului curentului, datorită regenerabilelor, care îşi permit să vândă foarte ieftin, pentru că au producţia subvenţionată de către toţi consumatorii de curent din ţară.

Pe piaţa liberă, media de preţ a tranzacţiilor este de 170 de lei/MWh. În afară de producătorii de energie din surse regenerabuile, niciun producător convenţional nu a vândut la mai puţin de 155 de lei/MWh, pentru că ar însemna să vândă sub costuri. În ceea ce priveşte regenerabilele, acestea au reuşit să vândă şi la 50 de lei/MWh.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca furnizorii să cumpere de pe bursă energie ieftină, produsă de regenerabile, pentru a-şi acoperi cota impusă de 40% de piaţă liberă. Nu înseamnă însă ca preţul final la consumatorul casnic va scădea, pentru că o decizie în acest sens poate fi luată doar de ANRE, furnizorul dorind doar să-şi maximizeze profitul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...