Ce se întâmplă cu proiectele de locuinţe falimentare preluate de bănci

În anii dinaintea crizei, zeci de investitori au fost atraşi de mirajul imobiliarelor din România. Nu trecea săptămâna fără un nou proiect rezidenţial anunţat şi preţuri care creşteau văzând cu ochii. Cu salariile reduse, românii nu şi-au mai permis apartamentele cu suprafeţe mari, iar falimentul a bătut la uşa mai multor ansambluri de locuinţe. Blocurile nefinalizate au ajuns în vistieria băncilor.
Andrada Ghira - Dum, 05 ian. 2014, 22:10
Ce se întâmplă cu proiectele de locuinţe falimentare preluate de bănci

Cel mai recent exemplu este cel al Blue Tower din Colentina, ridicat de britanicii de la Cooper Beech. Firma a intrat în insolvenţă în 2009, iar un an mai târziu, Tribunalul Bucureşti aproba intrarea în faliment, după respingerea planului de reorganizare. Au urmat apoi licitaţii peste licitaţii, la jumătate de preţ, însă niciun investitor nu s-a grăbit să cumpere.

În luna noiembrie a acestui an, Alpha Bank, cea care a finanţat proiectul cu 14 milioane de euro, a preluat proiectul, finalizat în proporţie de 85% cu 11,4 milioane de euro. Un raport de evaluare arăta că ar mai fi nevoie de încă cinci milioane de euro pentru finalizarea celor 156 de apartamente.

ECONOMICA.NET a solicitat băncii detalii cu privire la viitorul acestui bloc, însă până la publicarea articolului, nu am primit niciun răspuns.

Ce ar putea face Alpha Bank cu Blue Tower

Cu un activ toxic în portofoliu, Alpha Bank ar putea urma exemplul Piraeus Bank, care la sfârşitul lui 2011 a cumpărat, cu aproximativ 10 milioane de euro, cele şase blocuri nefinalizare ale Seasons Residence din Braşov.

Banca, principalul creditor al societăţii debitoare, investeşte acum în finalizarea celor şase blocuri care vor avea în total 146 de apartamente, iar lucrările vor fi finalizate anul viitor. Dacă în 2009 preţul unui apartament cu două camere pornea de la 134.000 de euro fără TVA, acum, banca promovează o ofertă specială pentru un apartament similar: 94.400 de euro, fără TVA.

Noi preţuri la Doamna Ghica Plaza

Un alt proiect preluat în luna aprilie 2013 de Alpha Bank este Doamna Ghica Plaza din Bucureşti, acolo unde peste 400 de apartamente stau goale. Până la sfârşitul lui ianuarie 2014, apartamentele au preţuri promoţionale. Reduse cu 10-15% faţă de preţurile de acum mai bine de un an. Un apartament cu două camere costă 58.000 de euro plus TVA, iar unul cu trei camere costă 79.000 de euro plus TVA. Strategia de vânzare a locuinţelor din proiesct nu a fost încă finalizată, dar reprezentantul ansamblului spune că în primăvară ansamblul va fi prezent la târgurile imobiliare cu noi oferte.

Un alt proiect a fost preluat de cître o bancă în 2011. Este vorba de My Dream Residence din Pipera. Dezvoltatorul Plus Development a intrat în insolvenţă, iar cel mai mare creditor a fost Bank of Cyprus. Scos la licitaţie, proiectul a fost vândut pentru suma de 16,74 milioane de euro unei firme despre care s-a scris că aparţine tot băncii.

Vor mai prelua băncile proiecte?

Da. Spre exemplu, planul de reorganizare al proiectului Asmita Gardens prevede acest lucru. Administratorul judiciar în luna noiembrie 2013 că au fost vândute 113 apartamente în valoare de 10,2 milioane de euro în cei doi ani de reorganizare.

„În cazul în care rambursarea de 102.988.520 lei (circa 23 mil. euro) din creditul acrodat de AGI-RRE Participations (societate controlata de Alpha Bank) nu are loc până la expirarea celor 16 luni de la data confirmării planului de reorganizare rezultă că piaţa rezidenţială nu prezintă o cerere solvabilă de apartamente în proiectul Asmita Gardens suficient de mare pentru a rambursa integral partea garantată a creditului garantat al AGI-RRE Participations de 56,65 mil. euro în perioada de reorganizare de trei ani”, se precizează în planul de reorganizare întocmit de bancă şi acceptat de judecători în octombrie 2012.

Astfel, Alpha Bank, care a finanţat Asmita cu 70 de milioane de euro, poate prelua proiectul dacă nu se realizează vânzări de încă 12,8 milioane de euro până în februarie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...