1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 4 º

Extern

Ce se întâmplă cu telefoanele şi alte electronice după ce sunt aruncate la gunoi

V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă cu telefonul sau laptop-ul atunci când îl aruncaţi? O parte din vechile aparate electronice ajung în China. Tot acolo unde se şi fabrică.

02 iun, 2013 | ECONOMICA.net

China a devenit cea mai mare groapă de gunoi din lume pentru produsele electronice, arată un raportul al Naţiunilor Unite, citat de CNN.

De la televizoare sau frigidere stricate, la vechiul laptop, toate acestea sunt deşeuri electronice, iar multe dintre acestea au fost produse în China. Printr-o întorsătură economică globală, aceste produse ajung tot în China atunci când nu mai sunt funcţionale.

Aproape 70% din deşeurile electronice de la nivel global ajung în China, se arată în raportul Naţiunilor Unite. „O mare parte din aceste deşeuri ajung ilegal din cauza convecţiilor Naţiunilor Unite, existând o interdicţie ca deşeurile electronice să fie transferate din ţări dezvoltate precum Statele Unite, în ţări precum China şi Vietnam”, spune Ma Tianjie, purtător de cuvând al Greenpeace la Beijing.

În ultimii zece ani, partea de sud a oraşului Guiyu, a devenit un important centru pentru acest tip de deşeuri. Sute de locuitori au devenit experţi în dezmembrarea aparatelor electronice şi electrocasnice.

Pe fiecare stradă, muncitorii stau pe trotuarul din faţa atelierelor şi dezmembrează aparatele cu ciocanul. Drumurile din Guiyu sunt pline cu pachete de plastic, fire, cabluri şi alte gunoaie. Componentele diferite sunt separate în funcţie de valoarea şi potenţialul de vânzare. Pe o stradă se află o grămadă de circuite verzi şi aurii. De cealaltă parte, carcasele de metal ale calculatoarelor.

Chinezii care colectează plasticul spun că îl revând către Foxconn, compania care produce aparate pentru Apple, Dell şi Hewlett-Packard.

În ţările dezvoltate, un calculator era aruncat la şase ani în 1997. În 2005, calculatoarele erau schimbate odată la doi ani. Telefoanele mobile au o durată de viaţă de doi ani şi conţint între 500 şi 1.000 de compontente. Multe dintre acestea conţin metale grele precum, mercur şi cadmiu. Cei mai mari producători de deşeuri electronice sunt SUA şi China. Din 2003, în China sunt aruncate, anual, 5 milioane de televizoare, 4 milione de frigidere, cinci milioane de maşini de spălat, cinci milioane de calculatoare şi zeci de telefoane mobile.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO