1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 36 º

Imobiliare

Ce se întâmplă dacă ceri 4.000 de euro/mp pentru un apartament

Dai faliment. Mai ales dacă te prinde criza, n-ai clienți și constructorul te amână de câțiva ani cu finalizarea locuințelor. Asta a păţit un antreprenor român. 

13 iun, 2012 | | ECONOMICA.net

La începutul anului 2010, firma Meridian Land, care a dezvoltat un bloc de locuințe de lux, Verdi Park, în apropiere de Parcul Bordei și Parcul Floreasca, și-a cerut insolvența. Era anunţat ca unul dintre cele mai scumpe blocuri de locuinţe de lux din Bucureşti.

Atunci, proprietarul Emil Oprea spunea că blocul trebuia finalizat de către constructor în 14 luni. Însă lucrările au fost întârziate trei ani, timp în care acesta a plătit rate la credite și nu a vândut nici un apartament.

La 1 februarie 2011, Alpha Bank, creditorul majoritar, a cerut înlocuirea administratorului judiciar cu firma Euro Insol, care la sfârșitul anului trecut a propus intrarea în faliment a firmei. Propunere care a fost acceptată de instanță pe data de 6 decembrie 2011. Creditorul majoritar este Alpha Bank, care a fost înscrisă în tabelul de creanțe cu aproape 5 milioane de euro.

Situația nu s-a schimbat în ceea ce privește vânzările. Prețurile însă au fost băgate la apă. “Nu s-a vândut nici un apartament, deși de la 3.000 de euro/mp, am redus prețul la 1.800 de euro”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, avocatul Remus Borza, din cadrul Euro Insol.

Imobilul cu cinci etaje și 11 apartamente avea inițial ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2008. Și înainte de finalizare, prețul cerut ajungea la 4.000 de euro/mp, aşa cum arată datele de pe portalul realestate.doingbusiness.ro. Cel mai mic preț pentru un apartament era de 448.500 de euro plus TVA, iar cel maxim de 2,9 milioane de euro. Prețuri mari aveau și locurile de parcare și boxele de depozitare: 40.000 de euro, respectiv 10.000 – 15.000 de euro, plus TVA.

Suprafețele apartamentelor porneau de la 92 mp. La începutul lui 2010, Emil Oprea spunea că mai sunt de făcut doar câteva finisaje la apartamente, iar în 2009, CB Richard Ellis evaluase imobilul la 20 de milioane de euro.

Alpha Bank are de recuperat bani din mai multe proiecte rezidenţiale care au intrat în insolvenţă în ultimul an. Cele mai mari sunt Asmita Gardens (70 de milioane de euro), Blue Tower (14 milioane euro) şi Ibiza Sol (19 milioane euro).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO