UE se pregătește de război cu Google, cu atacuri pe mai multe fronturi

Comisia Europeană pregătește intensificarea investigațiilor privind operațiunile Google pe mai multe fronturi, vizând inclusiv reevaluarea unui acord încheiat în luna februarie cu grupul american, contestat vehement atât de politicieni europeni, cât și de companiile care au criticat Google pentru practicile presupus monopoliste.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 19:22
UE se pregătește de război cu Google, cu atacuri pe mai multe fronturi

CE va revizui probabil o parte dintre clauzele acordului anunțat în februarie, a declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) o sursă apropiată situației. Înțelegerea din februarie se referă la acuzațiile de abuz de poziție dominantă pe piața căutărilor pe internet din Europa, mai precis la favorizarea serviciilor proprii ale Google în rezultate.

Astfel, decizia finală în disputa cu Google va cădea pe umerii viitorului comisar european pentru Concurență, având în vedere că mandatul lui Joaquin Almunia se va încheia în luna noiembrie, a adăugat sursa citată.

Anchetele antitrust efectuate de Comisia Europeană vin în contextul problemelor politice serioase cu care se confruntă Google în UE, compania fiind criticată de guvernele din Europa pentru o gamă largă de chestiuni, de la modalitățile controversate prin care evită plata taxelor până la modul în care tratează drepturile de proprietate intelectuală și manipularea datelor cu caracter personal.

Totodată, bombardamentul de critici și acuzații împotriva Google se încadrează într-o tendință de neîncredere manifestată în ultima perioadă față de companiile americane de tehnologie și internet, după dezvăluirile de anul trecut privind rețeaua de colectare de informații la scară largă întreținută de Agenția pentru Securitate Națională (NSA) a Statelor Unite.

Pe lângă renegocierea acordului anunțat în februarie, CE vrea să deschidă un al doilea front împotriva Google prin anchetarea practicilor de business în legătură cu sistemul de operare Android. Autoritățile europene de reglementare au lansat recent, în acest sens, un al doilea sondaj în rândul producătorilor de telefoane mobile și altor părți implicate, potrivit oficialului citat. Suspiciunile privind practicile de business din jurul platformei Android nu au evoluat încă într-o investigație oficială.

Dezbaterea privind practicile Google a jucat un rol cheie în campania pentru alegerile europarlamentare din luna mai, când Martin Schulz, candidatul social-democrat pentru postul de președinte al CE, a declarat că poziția dominantă a Google pe piață trebuie supusă unor reglementări stricte. Guvernul francez a anunțat că va promova în acest an o nouă directivă europeană care să clasifice Google și alți giganți ai internetului drept companii de utilități, ceea ce le-ar obliga să garanteze accesul la toate serviciile, asemenea reglementărilor impuse operatorilor de telefonie. În Germania, ministrul Economiei, Sigman Gabriel, a vorbit despre spargerea Google în mai multe entități separate.

Presiunile cu care se confruntă cabinetul lui Almunia în legătură cu Google au continuat și după alegerile europarlamentare din luna mai, potrivit sursei oficiale citate.

Almunia a încercat să se eschiveze într-o scrisoare trimisă în luna iunie celorlalți comisari europeni, în cuprinsul căreia apără acordul din februarie cu Google și subliniază că grupul american va fi supus la ani buni de acțiuni în justiție și obstacole de natură regulatorie în Europa.

“Conduita Google impune măsuri hotărâte într-un spectru larg de chestiuni de politică publică, de la taxare, protejarea datelor cu caracter personal, a drepturilor de proprietate intelectuală și a mărcilorî nregistrate până la neutralitatea internetului. Însă toate acestea trebuie rezolvate în mod corect. Un dosar antitrust nu poate rezolva, de unul singur, probleme care depășesc competențele reglementatorului pentru concurență”, a explicat Almunia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul se întruneşte pentru votul de învestire a Guvernului propus de Dacian Cioloş
Parlamentul se întruneşte pentru votul de învestire a Guvernului propus de Dacian Cioloş
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, miercuri, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat ...
Statul investește 38 de milioane de euro în noi clădiri pentru Academia Română în sediul de pe Calea Victoriei
Statul investește 38 de milioane de euro în noi clădiri pentru Academia Română în sediul de pe Calea Victoriei
Statul ar urma să cheltuiască 190 de milioane de lei (38,3 de milioane de euro) în reabilitarea actualului sediu al Academiei ...
Șeful Xiaomi Corp. confirmă lansarea producției de mașini electrice în 2024
Șeful Xiaomi Corp. confirmă lansarea producției de mașini electrice în 2024
Lei Jun, șeful Xiaomi Corp. a anunțat într-o conferință cu investitorii că firma sa va începe producția de mașini ...