Ce se va întâmpla cu CFR Marfă după eşecul privatizării

Mai mulţi paşi trebuie urmaţi după eşecul privatizării CFR Marfă. Compania va trebui oricum să fie vândută, ne-o cere FMI, însă condiţiile privatizării ar trebui să fie altele. În primul rând, compania de trasport feroviar de marfă, care acum are profit operaţional, va trebui să-şi găsească un alt preţ minim de vânzare.
Florin Cojocaru - joi, 17 oct. 2013, 21:04
Ce se va întâmpla cu CFR Marfă după eşecul privatizării

După ce privatizarea CFR Marfă a eşuat, Guvernul nu are decât o singură soluţie. Să reia procesul, în alte condiţii şi în altă perioadă de timp. De altfel, premierul Victor Ponta exact această sarcină a trasat-o ministrul Transporturilor Ramona Mănescu: până în vara viitoare CFR Marfă să fie vândută. Până atunci, compania va fi condusă de un manager privat ce urmează a trece prin procesul de recrutare. Însă, managementul privat al companiilor de stat, asumat în faţa FMI s-a dovedit o soluţie care nu prea funcţionează în România. Stă dovada eşecul acestor manageri în a se impune în cadrul companiilor în care au fost selectaţi în urma unui proces costisitor, după cum ECONOMICA.NET  a relatat aici.

„Vreau să vă rog să aplicaţi legea, să continuaţi discuţiile cu cei de la FMI şi astăzi, după ce prezentaţi Guvernului informarea cu finalizarea procedurii iniţiale, să porniţi, practic de azi, de mâine, procedurile pentru o nouă privatizare, de data aceasta fără a ne mai bloca nici CSAT-ul, nici declaraţii, nici să mai fie speriate băncile sau funcţionarii. Cu selectarea consultantului, cu timp destul, până în vara anului viitor, şi cu un management performant la CFR Marfă, ca trendul actual pozitiv, după ce a fost jefuit CFR Marfă din 2009, 2010, 2011 până în 2012, acum, cu un management corect şi cinstit şi cu o procedură care se desfăşoară fără presiuni politice, sunt convins că finalul va fi unul normal. Nu vreau să privatizăm în orice condiţii şi în orice fel, cred în continuare că pentru CFR Marfă prezenţa unui investitor privat este o soluţie bună şi de azi, de mâine, puteţi începe noua procedură” , a spus Ponta imediat după anunţul care consfinţea eşecul privatizării CFR Marfă.

Compania face profit, deci are alt preţ

Dacă procedura se va relua, preţul minim cerut de stat (180 de milioane de euro) ar putea să fie altul, pentru că şi situaţia societăţii va fi alta. CFR Marfă ar putea să fie pe profit operaţional, după cum s-a întâmplat în ultimele trei luni, aşa încât statul va putea cere mai mulţi bani. De asemenea, pachetul vândut ar putea fi mai mare, după cum spune o sursă apropiată procesului de privatizare. Trebuie vândut tot, vorbim şi de alt preţ, şi de un alt interes al investitorilor.

Pe de altă parte, Relu Fenechiu, ministrul care a iniţiat privatizarea GFR , spune că e „foarte bine să rămână 51%, ca până acum. E destul”.

Însă, şi sursa, şi Fenechiu, sunt de acord că trebuie o nouă evaluare a companiei care să ţină seama de situaţia sa economică din prezent. „Deloitte şi Ministerul şi-au bătut joc de privatizare. Trebuie făcută o alta, care să ţină cont măcar de faptul că numai terenurile CFR Marfă valorează mai mult de 200 de milioane de euro ”, apreciază sursa.

Trebuie un evaluator

„Evaluare prin licitaţie care să evidenţieze faptul că CFR Marfă a intrat pe profit operaţional. E cel mai important lucru. Va dura ceva, e adevărat, minimum trei luni până la selectarea evaluatorului, însă ai certitudinea lucrului bine făcut. Din păcate, eu am avut doar trei luni la dispoziţie pentru TOATĂ privatizarea, aşa că am fost nevoiţi să încredinţăm direct Deloitte”, spune Fenechiu. Potrivit acestuia, CFR Marfă a înregistrat profit din activitatea de bază de 35 de milioane de lei în ultimele trei luni. De la începutul anului, însă, compania este pe pierdere.

Ce va trebui să rămână la fel este legea care prevede ştergerea datoriilor de 600 de milioane de euro ale companiei, altfel „nimeni nu va fi interesat şi CFR Marfă va intra în faliment”, arată fostul ministru.

Un aviz de la Consiliul Concurenţei

De asemenea, trebuie obţinut din timp avizul pozitiv al Consiliului Concurenţei pentru a fi evitată situaţia din această tomană, când exercitarea dreptului de proprietate al cumpărătorului a fost legată de obţinerea avizului, lucru cu neputinţă de realizat în termenul stabilit de legea pentru finalizarea privatizării.

Sursa citată a mai precizat că cel mai bine ar fi ca statul să încerce să atragă la licitaţie grupuri mari din străinătate, în timp ce Fenechiu spune că GFR-ul lui Stoica este investitorul strategic ideal, dacă ar avea şi bani.

Patronul Grampet Gruia Stoica a precizat că va participa la privatizarea CFR Marfă ori de câte ori va fi cazul. Actualul proces de privatizare a eşuat pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

Anexa actului normativ pentru privatizarea CFR Marfă prevedea că transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din acţiuni se realizează la data îndeplinirii cumulative a cinci condiţii: emiterea unei decizii din partea autorităţilor de concurenţă; finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra companiei la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii în urma operaţiunii; obţinerea de către vânzător de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii a unui acord cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii, ca efect al încheierii contractului; creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător şi semnarea declaraţiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în registrul acţionarilor şi de acţiuni al societăţii.

În luna iunie, Grup Feroviar Român a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni. Alţi participanţi a licitaţie au mai fost Transferoviar Group şi amercianii de la Omnitrax.
Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca, în cazul în care tranzacţia nu este finalizată, să vândă pachetul majoritar de la CFR Marfă unui alt investitor strategic.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...