Ce se va întâmpla cu dosarele de creditare pentru Prima Casă aflate la bănci, la apariţia programului „O familie, o casă”

Programul Prima casă va funcţiona neperturbat până la apariţia în Monitorul Oficial a textului legislativ care îl va desfiinţa şi îl va înlocui cu noul program similar “O familie, o casă”, spun surse guvernamentale. Dosarele aflate în aşteptare la bănci vor fi încheiate în condiţiile Prima casă, indiferent de momentul apariţiei noului program de garantare.
Ionut Tudorica - joi, 30 mai 2019, 18:27
Ce se va întâmpla cu dosarele de creditare pentru Prima Casă aflate la bănci, la apariţia programului

Dosarele de finanţare depuse la bănci depuse până la acel moment vor rămâne pe condiţiile programului Prima casă, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET.

Finanţele au deblocat recent o tranşă de două miliarde de lei pentru garantare creditelor Prima casă, şi multe dosare de finanţare sunt în prezent în derulare la bănci. În şedinţa de joi,  guvernul a aprobat trecerea la indicele IRCC, care a înlocuit ROBOR în contractele de credit garantate de stat, aşadar, dosarele aflate în derulare vor trebui modificate după noile condiţii de dobândă.

Ce este „O familie, o casă”

Programul Prima casă va fi cel mai probabil înlocuit anul acesta de un nou program, de garantare a creditelor ipotecare de către guvern, care, deocamdata, ştim că se va chema „O familie, o casă” şi va avea condiţii de accesare diferite de Prima casă. Proiectul legislativ se află acum în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).  

Prima diferenţă dintre noul program şi Prima casă este că creditul va fi garantat de stat în proporție de 80%, faţă de 50% acum.

La noul program poate aplica oricine nu are credit prin Prima casă, dar mai sunt condiţii. Ceva mai stricte decât la Prima casă. Vârsta solicitantului nu trebuie să depăşească 55 de ani împliniţi.

Se păstrează condiţia să nu deţii o locuinţă proprietate personală sau să nu fii coproprietar. Se face însă o concesie pentru proprietarii care nu au locuinţă în mediul urban.

În proiectul noului program există şi limite de venit pentru solicitant. Veniturile lunare ale solicitanților nu vor putea depăși 8.000 de lei pentru persoana singură, 10.000 de lei pentru o familie cu doi membri sau formată dintr-un adult și doi copii și 12.000 de lei pentru familiile formate din doi adulți și cel puțin doi copii. 

Vor putea fi cumpărate doar locuințe noi. Finalizate de cel mult cinci ani. Suprafaţa minimă trebuie să aibă  între 50 și 100 mp și cel puțin două camere.

Valoarea maximă a creditului este de 570.000 de lei, sau 120.000 de euro. Avansul minim va fi cuprins între 5 și 10% din valoarea locuinței, faţă de 5% generalizat la Prima casă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul în plen va fi miercuri
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul ...
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca miniştrii propuşi de premierul desemnat ...
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Compania românească Bob Concierge, care a construit un dispozitiv automatizat de vânzare de produse şi servicii pentru ...
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, luni, că preia funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor pentru o ...