Ce se va întâmpla pe Wall Street după alegerile din SUA – analiză

Investitorii au devenit mai încrezători în ultimele câteva zile că Hillary Clinton va câştiga alegerile prezidenţiale aflate marţi în desfăşurare în Statele Unite, plasamentele în opţiuni indicând o probabilitate de 71% în favoarea acesteia, comparativ cu 63% săptămână trecută, în timp ce Congresul ar urma să fie dominat de republicani, ceea ce ar însemna o continuare a situaţiei de fapt, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 20:39
Ce se va întâmpla pe Wall Street după alegerile din SUA - analiză

O victorie a republicanului Donald Trump ar provoca în schimb o reacţie similară cu a declinului pieţelor declanşat de votul din iunie al britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, cu retrageri dramatice ale plasamentelor riscante în favoarea activelor sigure, consideră analiştii băncii britanice Barclays.

Acţiunile de pe Wall Street au de regulă o tendinţă negativă imediat după alegeri. Titlurile americane au crescut în proporţie de 1 la 3 după alegeri, din 1928, potrivit datelor Bespoke, care analizează evoluţia indicelui S&P 500, a relatat MarketWatch.

Datele Dow Jones arată că S&P 500 a scăzut în medie cu 0,9% după ziua alegerilor, cele mai ample cinci scăderi având loc în urma victoriei democraţilor.

Tot datele Dow Jones mai arată că 3 dintre cele mai mari 5 creşteri s-au produs tot în urma victoriei unor democraţi, inclusiv un avans de 1,5% atunci când Bill Clinton a obţinut al doilea mandat, pe 5 noiembrie 1996, similar cu cel de după victoria lui Franklin D. Roosevelt, în noiembrie 1936.

Pe termen lung, ambii candidaţi vor creşterea cheltuielilor şi a taxelor, ceea ce ar susţine avansul cotaţiilor acţiunilor, dar nu şi plasamentele în instrumente financiare cu venituri fixe.

Bursele au luat deja în calcul o victorie a lui Hillary Clinton, astfel că creşterea acţiunilor după alegeri va fi limitată, consideră Margaret Yang, analist la CMC Markets în Singapore.

Barclays anticipează un avans de până la 3% al bursei de pe Wall Street în cazul victoriei lui Clinton.

Deutsche Bank prognozează însă că, după sentimentul de uşurare adus de perspectiva continuităţii şi predictibilităţii, planul lui Clinton de limitare a câştigurilor de capital poate afecta acţiunile companiilor financiare.

Sub Clinton, acţiunile farmaceutice ar putea fi influenţate negativ de presiunile de limitare a preţurilor medicamentelor.

Victoria lui Donald Trump ar putea duce la unele dintre cele mai mari scăderi ale acţiunilor financiare de după alegeri, potrivit Morgan Stanley, care menţionează riscul introducerii unor reglementări mai stricte şi schimbări ale legislaţiei fiscale, care ar putea afecta companii precum Goldman Sachs Group şi JPMorga, dar şi fondurile de investiţii.

Operatorii de spitale şi furnizorii de servicii de asistenţă medicală, cum ar fi HCA Holdings şi Universal Health Services, ar beneficia de continuarea subvenţiilor în cadrul Affordable Care Act.

UBS anticipează şi că acţiunile companiilor din educaţie vor beneficia de o preşedinţie Clinton, în timp ce planurile ei de reducere a dependenţei de carburanţii fosili ar avantaja producătorii de energie regenerabilă.

Judecarea impactului pe termen lung al unei preşedinţii Trump asupra bursei este dificilă, întrucât unele dintre propunerile acestuia sunt extrem de neconvonţionale, cum este cazul comerţului şi al imigraţiei, sau foarte vagi, cum este cazul fiscalităţii, a spus John Normand, director pentru valute, mărfuri şi dobâzi internaţionale la JPMorgan.

Te-ar mai putea interesa și
Colonial Pipeline a plătit o răscumpărare de cinci milioane de dolari unor hackeri care i-au atacat sistemul informatic
Colonial Pipeline a plătit o răscumpărare de cinci milioane de dolari unor hackeri care i-au atacat sistemul informatic
Firma Colonial Pipeline a plătit vinerea trecută o răscumpărare de aproape cinci milioane de dolari unor hackeri din Europa de Est, după un atac cibernetic care a paralizat cea mai mare reţea......
Centura București: Pasajul Mogoșoaia, realizat în proporție de peste 40%. Stadiul celorlalte pasaje VIDEO
Centura București: Pasajul Mogoșoaia, realizat în proporție de peste 40%. Stadiul celorlalte pasaje VIDEO
Pasajul Mogoșoaia este cel mai avansat din pasajele aflate în construcție pe Centura București. Realizat în proporție ...
Guvernul a decis reorganizarea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Sunt eliminate patru funcții de decan şi se desființează școlile doctorale
Guvernul a decis reorganizarea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Sunt eliminate patru funcții de ...
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, reorganizarea Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", urmând să fie reduse ...
Statul a făcut ce a cerut FP: Hidroelectrica acordă dividende totale de 2,3 miliarde de lei
Statul a făcut ce a cerut FP: Hidroelectrica acordă dividende totale de 2,3 miliarde de lei
Cei doi acționari ai Hidroelectrica, statul și Fondul Proprietatea, au votat pentru ca cel mai mai mare producător de ...