Ce se va întîmpla cu carnea de porc de Crăciun. Estimările Comisiei Europene

Producţia mare de carne de porc ţine anul acesta preţul la un nivel scăzut, chiar dacă tot mai multe state europene, dar mai ales România, se confruntă cu numeroase focare de pestă porcină africană (PPA), se arată într-un raport al Comisiei Europene. În 2019, presunea pe preţ ar putea fi şi mai mare din cauza prăbuşirii exporturilor pe pieţele non-ue, ceea ce va face ca producţia ce trebuie consumată în spaţiul comunitar să fie şi mai mare. Producţia lui 2019 va fi însă diminuată.
Economica.net - Dum, 07 oct. 2018, 19:43
Ce se va întîmpla cu carnea de porc de Crăciun. Estimările Comisiei Europene

Vorbind strict de preţ, pesta porcină africană nu ar trebui să reprezinte un semn de îngrijorare pentru români, indică ultimele date ale Comisiei Europene potrivit cărora nu există motive de creştere importantă de preţ la final de an. „Preţul cărnii de porc va rămâne sub presiune, având în vedere că producţia este estimat să crească până la final de an. Va depinde însă şi mai mult de schimburile comerciale în contextul noilor incertitudini. Mai mult, au apărut presiuni pe preţ şi din partea celor mai importanţi competitori ai Europei – SUA, Brazilia şi Canada, care au scăzut preţurile la un nivel istoric”, explică specialiştii Comisiei Europene.

Mai mult, din cauza extinderii virusului pestei porcine, există pericolul prăbuşirii exporturilor,  în contextul în care deja unele state non-UE au început să refuze carnea europeană. Belgia, al zecelea exportator al UE, are deja de suferit la capitolul export. „PPA ar putea avea un efect direct asupra comerţului, după cum a arătat apariţia unor cazuri la porci sălbatici în Belgia. Unii dintre partenerii contractuali ai acestei ţări nu vor să recunoască principiul regionalizării, astfel că 13 state au sistat importurile de carne de porc din Belgia. Printre acestea se numără cele mai mari pieţe de desfacere pentru UE, printre care China, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia. Aşadar, Belgia va trebui să găsească pieţe de desfacere pentru 60% din cantităţile pe care le exportă în mod normal şi 3% din producţia totală a ţării”, notează Comisia Europeană. Potrivit documentului citat, impactul asupra pieţei comunitare este încă limitat, dar acest lucru se va schimba dacă şi alţi mari producători se vor confrunta cu pesta porcină africană. Cei mai mari exportatori de carne de porc sunt Spania, Germania, Danemarca şi Olanda, cu câte 22%, 15% şi respectiv 12% din volumele exportate.

România nu este afectată din acest punct de vedere, fiind importator net de carne de porc, dar are o scădere a producţiei atât din cauza sacrificărilor controlate cât şi a inceritudinii în rândul crescătorilor.

Până acum, în perioada ianuarie-august, preţurile au fost cu 7% sub media ultimilor patru ani şi s-au stabilizat la aproximativ 145 de euro suta de kg în perioada martie-augst urmare a caniculei ce a întârziat creşterea animalelor şi implicit sacrificările.

În ceea ce priveşte producţia, pentru 2018 se estimează un plus de 1,5%, în contextul unui consum în creştere cu 1,2% la 32,5 kg pe cap de locuitor şi a unor exporturi mai mari cu 2,5%.  În 2019, Comisia estimează că se va raporta un minus de 1% la producţie, un minus de 5% la exporturi şi un minus 0,7% la consum.

Cea mai mare scădere a producţiei ar putea fi în România, unde numărul scoafelor s-a diminuat cu 70.000 de capete, conform unei cercetări din perioada mai-iunie anul acesta. Urmează Germania cu un minus de 47.000 de capete şi Polonia cu minus 37.000 de capete- În schimb, au crescut efectivele în Spania şi Italia cu 57.000 şi respectiv 26.000.

Pestă Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 240 de localităţi, din 13 judeţe, cu un număr de 980 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 80 de cazuri la mistreţi, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-un comunicat.

În total au fost eliminaţi 343.662 de porci afectaţi de boală, valoarea despăgubirilor depăşind 64 milioane lei.
 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...