Ce sfaturi dă celebrul investitor Warren Buffett urmaşilor lui

Faceţi ce vă spun, nu ce fac eu – este esenţa mesajului celebrului Warren Buffett. „Investiţi 10 % din bani în titluri de stat şi restul în fonduri de investiţii legate de indicii bursei", spune Buffett, citat de Market Watch. Este exact opusul a ceea ce a făcut Buffett zeci de ani.
Economica.net - Dum, 16 mart. 2014, 14:59
Ce sfaturi dă celebrul investitor Warren Buffett urmaşilor lui

Warren Buffett a reuşit cu vehiculul său de investiţii, Berkshire Hathaway, o rată medie de profit anuală de 20% din 1965 până în 2012. Indicele Standard & Poor’s 500 nu a reulit decât un +9,5%, spune Market Watch.

Fascinant în sfatul celebrului Warren Buffett nu este faptul că el recomandă succesorilor săi să fie investitori pasivi, contrar propriei experienţe, ci că îi sfătuieşte să nu păstreze banii în Berkshire Hathaway, spune editorialistul de la MarketWatch.

Warren Buffett a fost poreclit şi Oracolul din Omaha tocmai datorită extraordinarei lui intuiţii privind ţintele de investiţii. El însuşi a explicat această intuiţie în numeroase intervenţii de-a lungul zecilor de ani în care a uimit pieţele, spunând că pariază pe companiile care creează valoare şi nu pe speculaţii.

Cu toate acestea, el nu recomandă urmaşilor lui să-l imite, ci să lase banii în fonduri de investiţii a căror performanţă este direct legată de cea a indicilor bursieri.

„Cred că rezultatele pe termen lung ale acestei strategii vor fi superioare celor obţinute de majoritatea investitorilor, fie instituţionali, fie individuali, care angajează manageri foarte scumpi”, spune Oracolul într-o scrisoare, citată de Market Watch.

Buffet explică: „costurile (unei strategii active, n.r.) vor fi enorme şi vor spulbera profitul. Deci, ţine costurile la nivelui minime şi investeşte în fonduri de acţiuni ca într-o fermă”, lăsând timpul şi natura să aducă profit.

Buffett chiar a investit într-o fermă, ca o recunoaştere implicită a valorii fundamentale pe care acest tip de activ o reprezintă.

Mai mult decât atât, însă, Oracolul din Omaha pare să spună urmaşilor săi să nu încerce să-l imite, pentru simplul motiv că el este unic, iar analiştii nu au ezitat să o spună.

Randamentele peste pragurile normale nu înseamnă că piaţa greşea (era ineficientă, în termeni de specialitate) atunci când Buffett a cumpărat acţiunile a căror are valoare s-a multiplicat ulterior.

„Mai degrabă, astfel de randamente pot fi interpretate ca un rezultat al extraordinarului lui talent şi al obţinerii de informaţii” confidenţiale, crede autorul articolului din Market Watch.

Ai acces la astfel informaţii aşa cum avea Buffett? Ai acelaşi talent de investitor? Dar consultantul tău?

„Dacă răspunsul la aceste întrebări este „nu”, atunci doar fă-ţi un portofoliu de fonduri de indice şi poartă-te ca un fermier cu el. Vei face mai bine decât majoritatea, evitând să pierzi bani fără rost cu manageri scumpi şi sigur te vei pensiona cu mai mulţi bani” decât dacă ai fi apelat la ei, ca să-ţi conducă firma ta de investiţii.

Warren Buffett are 83 de ani. Mai devreme sau mai târziu, va preda frâiele la Berkshire Hathaway. O vreme Berkshire va înregistra performanţe comparabile, apoi din ce în ce mai puţin. Oracolul este conştient şi, cu modestie, totuşi, îşi avertizează urmaşii, sfătuindu-i să nu-şi păstreze banii acolo.

Averea lui Buffett a crescut cu 2,6 miliarde de dolari faţă de începutul anului, până la 63,4 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat vineri că Board-ul său l-a ales în funcţia de director general pe Slawomir Krupa, care în prezent conduce divizia de investiţii bancare,......
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de 184 de milioane de lei
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri ...
Teilor Holding SA, un grup de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Statele Unite au anunţat vineri că impun noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările "frauduloase" ...
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 390 de milioane de euro notificată de România, pentru susținerea producerii de energie electrică și energie termică
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 390 de milioane de euro notificată de România, pentru susținerea producerii ...
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare notificată de România ...