Ce site-uri cu conţinut potential dăunător accesează copiii pe internet. Pe ce loc este Facebook şi cât de periculoase sunt jocurile

Site-urile cu informaţii despre alcool, ţigări şi droguri sunt pe locul al doilea după social media în topul paginilor de internet cu conţinut potential periculos accesate de copiii din România, potrivit unui studiu publicat de compania de securitate informatică Kaspersky Lab.
Economica.net - joi, 01 iun. 2017, 21:03
Ce site-uri cu conţinut potential dăunător accesează copiii pe internet. Pe ce loc este Facebook şi cât de periculoase sunt jocurile

Astfel, site-urile de comunicare, precum Facebook, sunt pe primul loc în topul paginilor cu conţinut potenţial dăunător accesate de copiii din România (47,66%), urmate de site-urile cu informaţii despre alcool, ţigări şi droguri (26,05%) şi site-urile de jocuri (13,13%).

Studiul Kaspersky a fost realizat în perioada mai 2016 – aprilie 2017 pe baza statisticilor anomine generate de soluţiile de securitate Kaspersky Lab pentru Windows cu modulul de control parental activat. Acesta prezintă procentul de vizite sau tentative de vizitare a unor site-uri cu un conținut potențial dăunător care se încadrează într-una dintre cele mai populare șapte categorii prestabilite*: mijloace de comunicare pe Internet; alcool, tutun, droguri; jocuri pentru calculator; software, audio, video; e-commerce; limbaj explicit; conținut pentru adulți.

Dintre site-urile de comunicare accesate de copiii din România, Facebook conduce detaşat cu o cotă de piaţă de peste 90%. Cea mai populară platformă online de jocuri pentru copiii români este roblox.com (80,92%), urmată de minecraft.net (10,06%) și steampowered.com (6,70%), potrivit studiului Kaspersky.

„Observăm o mare schimbare în activitatea online a copiiilor: trecerea de la computere la dispozitive mobile”, comentează Anna Larkina, Web-content Analysis Expert la Kaspersky Lab. „Copiii folosesc acum computerele doar pentru a vizita site-uri care nu au aplicații echivalente pentru mobil sau care sunt mai ușor de văzut pe ecrane mari. Acest lucru ar putea să explice de ce scade proporția deținută de site-urile de comunicare deschise de pe computere, în timp ce proporția paginilor din categoria „Alcool, tutun, droguri” este în creștere. Scăderea categoriei jocurilor nu înseamnă că acum copiii se joacă mai puțin pe computer. Ei tind să aleagă câteva site-uri și să rămână la ele ele, dar pot să petreacă o grămadă de timp jucându-se.”

La nivel mondial, copiii comunică, se joacă și accesează conținut pentru adulți prin intermediul computerelor mai puțin decât o făceau anul trecut, dar au devenit mai populare site-urile cu informații despre droguri, alcool și ţigări. Ultima temă prezintă un interes deosebit pentru copiii din America de Nord, Oceania și Europa de Vest.

Copiii au deschis site-uri de comunicare (cum ar fi platforme de social-media, servicii de mesagerie sau de e-mail) în 61% din cazuri, comparativ cu 67% în anul precedent (din mai 2015 până în aprilie 2016). Jocurile au scăzut de la 11% la 9%, iar site-urile pentru adulți reprezintă acum 1,2% față de 1,5%. În același timp, vizitele paginilor care conțin informații despre droguri, alcool, tutun acum însumează 14% din totalul detecțiilor, deși cifra a fost de numai 9% de-a lungul perioadei de raportare precendente. Interesul pentru paginile despre software, audio și video a crescut de asemenea: 6% vs. 3%.

Pericolele pe internet pot varia de la conţinut inadecvat pentru copii dacă vorbim de social media, site-uri pentru adulţi sau pagini cu informaţii despre droguri, la posibilitatea de pierderi financiare în cazul jocurilor bazate pe microtranzacţii sau pe jocuri de noroc, unde copiii pot fi tentaţi să cheltuiască bani.

Părinţii îngrijoraţi de pericolele ascunse pe internet pot opta să instaleze aplicaţii de tip antivirus cu module de control parental activate sau chiar aplicaţii specializate care permit monitorizarea de la distanţă a activităţii pe computer.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...