Ce site-uri cu conţinut potential dăunător accesează copiii pe internet. Pe ce loc este Facebook şi cât de periculoase sunt jocurile

Site-urile cu informaţii despre alcool, ţigări şi droguri sunt pe locul al doilea după social media în topul paginilor de internet cu conţinut potential periculos accesate de copiii din România, potrivit unui studiu publicat de compania de securitate informatică Kaspersky Lab.
Economica.net - joi, 01 iun. 2017, 21:03
Ce site-uri cu conţinut potential dăunător accesează copiii pe internet. Pe ce loc este Facebook şi cât de periculoase sunt jocurile

Astfel, site-urile de comunicare, precum Facebook, sunt pe primul loc în topul paginilor cu conţinut potenţial dăunător accesate de copiii din România (47,66%), urmate de site-urile cu informaţii despre alcool, ţigări şi droguri (26,05%) şi site-urile de jocuri (13,13%).

Studiul Kaspersky a fost realizat în perioada mai 2016 – aprilie 2017 pe baza statisticilor anomine generate de soluţiile de securitate Kaspersky Lab pentru Windows cu modulul de control parental activat. Acesta prezintă procentul de vizite sau tentative de vizitare a unor site-uri cu un conținut potențial dăunător care se încadrează într-una dintre cele mai populare șapte categorii prestabilite*: mijloace de comunicare pe Internet; alcool, tutun, droguri; jocuri pentru calculator; software, audio, video; e-commerce; limbaj explicit; conținut pentru adulți.

Dintre site-urile de comunicare accesate de copiii din România, Facebook conduce detaşat cu o cotă de piaţă de peste 90%. Cea mai populară platformă online de jocuri pentru copiii români este roblox.com (80,92%), urmată de minecraft.net (10,06%) și steampowered.com (6,70%), potrivit studiului Kaspersky.

„Observăm o mare schimbare în activitatea online a copiiilor: trecerea de la computere la dispozitive mobile”, comentează Anna Larkina, Web-content Analysis Expert la Kaspersky Lab. „Copiii folosesc acum computerele doar pentru a vizita site-uri care nu au aplicații echivalente pentru mobil sau care sunt mai ușor de văzut pe ecrane mari. Acest lucru ar putea să explice de ce scade proporția deținută de site-urile de comunicare deschise de pe computere, în timp ce proporția paginilor din categoria „Alcool, tutun, droguri” este în creștere. Scăderea categoriei jocurilor nu înseamnă că acum copiii se joacă mai puțin pe computer. Ei tind să aleagă câteva site-uri și să rămână la ele ele, dar pot să petreacă o grămadă de timp jucându-se.”

La nivel mondial, copiii comunică, se joacă și accesează conținut pentru adulți prin intermediul computerelor mai puțin decât o făceau anul trecut, dar au devenit mai populare site-urile cu informații despre droguri, alcool și ţigări. Ultima temă prezintă un interes deosebit pentru copiii din America de Nord, Oceania și Europa de Vest.

Copiii au deschis site-uri de comunicare (cum ar fi platforme de social-media, servicii de mesagerie sau de e-mail) în 61% din cazuri, comparativ cu 67% în anul precedent (din mai 2015 până în aprilie 2016). Jocurile au scăzut de la 11% la 9%, iar site-urile pentru adulți reprezintă acum 1,2% față de 1,5%. În același timp, vizitele paginilor care conțin informații despre droguri, alcool, tutun acum însumează 14% din totalul detecțiilor, deși cifra a fost de numai 9% de-a lungul perioadei de raportare precendente. Interesul pentru paginile despre software, audio și video a crescut de asemenea: 6% vs. 3%.

Pericolele pe internet pot varia de la conţinut inadecvat pentru copii dacă vorbim de social media, site-uri pentru adulţi sau pagini cu informaţii despre droguri, la posibilitatea de pierderi financiare în cazul jocurilor bazate pe microtranzacţii sau pe jocuri de noroc, unde copiii pot fi tentaţi să cheltuiască bani.

Părinţii îngrijoraţi de pericolele ascunse pe internet pot opta să instaleze aplicaţii de tip antivirus cu module de control parental activate sau chiar aplicaţii specializate care permit monitorizarea de la distanţă a activităţii pe computer.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...