CE solicită băncilor din Grecia să oprească finanţarea către subsidiarele din Europa de Sud-Est

Băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Kathimerini.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 12:11
CE solicită băncilor din Grecia să oprească finanţarea către subsidiarele din Europa de Sud-Est

Chiar dacă măsura reprezintă o lovitură serioasă pentru bănci, acestea vor reuşi să evite retragerea rapidă din Balcani, cerută de mai mulţi oficiali europeni, scrie cotidianul elen.

În România sunt prezente mai multe bănci elene. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Comisia Europeană şi băncile din Grecia au convenit ca, până în 2017, instituţiile de credit elene să-şi reducă operaţiunile din afara ţării, obiectiv care poate fi atins fără să implice neapărat vânzarea de subsidiare, au afirmat sursele citate pentru Kathimerini.

Executivul comunitar consideră că băncile care primesc ajutor de stat nu pot folosi acest sprijin pentru a-şi dezvolta operaţiunile din alte ţări. Comisia cere, de asemenea, ca instituţiile de credit să facă paşi mai rapizi şi mai hotărâţi în direcţia vânzării de active, astfel încât să poată înapoia fondurile primite de la stat cât mai repede posibil.

În cazul în care băncile elene ar fi fost nevoite să-şi vândă operaţiunile din Balcani, preţul primit ar reprezenta doar o mică parte din valoarea reală, iar suma ar acoperi doar o parte din sprijinul primit de la stat, notează publicaţia elenă.

Dacă băncile îşi menţin prezenţa în regiune, avansul economic al vecinilor Greciei ar aduce venituri importante, crescând astfel valoarea subsidiarelor şi a grupurilor bancare, precum şi a acţiunilor, controlate în mare parte de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară. Fondul, controlat de stat, deţine uşor sub 90% din acţiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Cele patru bănci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen.

Eurobank este singura dintre cele mai mari patru bănci din Grecia care nu a reuşit să atragă capital privat suficient în procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de către stat. Conducerea Eurobank şi reprezentanţii statului elen au afirmat că vizează o revenire cât mai rapidă a băncii sub control privat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...