Ce spune Isărescu despre dosarul bancherilor

 Faptele anchetate de DIICOT vizează cel mult 0,08% din sistemul bancar, în niciun caz 80% cum s-a vehiculat în media, iar din informaţiile disponibile rezultă că este vorba de un grup infracţional din afara sistemului, şi nu de o "caracatiţă a bancherilor", afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Economica.net - vin, 02 nov. 2012, 13:40
Ce spune Isărescu despre dosarul bancherilor

„Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei bănci au peste 2.000 de unităţi bancare. Se vorbeşte de 16 unităţi bancare, nu au cum să reprezinte atât. (…) Nu e vorba de o caracatiţă a bancherilor, mai degrabă este un grup infracţional din afara băncilor”, a spus guvernatorul băncii centrale.

El a arătat că suparvegherea băncii centrale „este tare şi îşi face datoria”, menţionând că trebuie evitată confuzia că Direcţia de Supraveghere a BNR verifică fiecare credit în parte.

„Supravegherea bancară nu dă credite şi nu supraveghează creditele bucată cu bucată, şi nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobancă, cum era înainte de ’90, dacă ne dorim aşa ceva”, aadăugat Isărescu.

Potrivit şefului băncii centrale, în cazul prezentat de DIICOT rolul supravegherii BNR era să se asigure dacă băncile au sisteme antifraudă şi dacă acestea funcţionează.

„În cazul ăsta am înţeles că ele au funcţionat”, a precizat Isărescu.

Şeful băncii centrale este de acord însă că astfel de evenimente sunt periculoase pentru credibilitatea sistemului, şi mai ales mediatizarea excesivă a unor asemenea cazuri.

DIICOT a audiat, joi, aproximativ o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora in Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

În acest dosar, şaptesprezece persoane au fost reţinute.

Într-un comunicat transmis joi de DIICOT se spune că în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

În referatul cu propunerea arestării, procurorii DIICOT spun că gruparea Stan-Ruse, a câştigat „un loc aparte” în cazuistica penală din cauză că a reuşit să cuprindă peste 80% din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, precum şi pentru amploare şi complexitate.

„Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că prin activitatea infracţională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan – Daniel Ruse îşi câştigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală”, notează procurorii DIICOT în documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare
Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare
Administraţia este "mult în urmă" în procesul de digitalizare, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica....
Cernobîl – regiunea fără populaţie, dar plină de turişti
Cernobîl – regiunea fără populaţie, dar plină de turişti
Centrala nucleară de la Cernobîl şi împrejurimile sale au devenit unele dintre cele mai atractive puncte turistice din ...
Creatorul antivirusului McAfee s-a sinucis într-o închisoare de lângă Barcelona
Creatorul antivirusului McAfee s-a sinucis într-o închisoare de lângă Barcelona
John McAfee, creatorul american al celebrului antivirus care îi poartă numele, s-a sinucis miercuri într-o închisoare ...
Proiecte pentru dizolvarea a patru companii municipale, pe ordinea de zi a CGMB. Insolvenţă pentru Compania Medicala
Proiecte pentru dizolvarea a patru companii municipale, pe ordinea de zi a CGMB. Insolvenţă pentru Compania Medicala
Consiliul General al Capitalei (CGMB) urmează să dezbată, în şedinţa de marţi, o serie de proiecte de hotărâre care ...