Ce spune ministrul Sănătăţii despre vaccinare, epidemia de rujeolă, taxa clawback şi retragerea unor medicamente – Interviu News.ro

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune, în interviul acordat pentru News.ro, că după proiectul Legii vaccinării a primit multe mesaje care "nu te lasă să dormi noaptea”, cu „urări de bine” pentru copiii săi, dar că îşi asumă această lege pentru că are convingerea că vaccinarea este singura metodă de a preveni bolile grave, apreciind că "liderii erijaţi ai antivaccinismului” trebuie ascultaţi, însă deciziile care vor fi luate să determine ca în viitor să nu mai existe epidemii. 
Economica.net - lun, 01 mai 2017, 14:16
Ce spune ministrul Sănătăţii despre vaccinare, epidemia de rujeolă, taxa clawback şi retragerea unor medicamente - Interviu News.ro

Ministrul vorbeşte într-un interviu pentru News.ro şi despre epidemia de rujeolă, spunând că nu vrea ca populaţia „să intre în isteria” că toată lumea o să facă această boală şi apreciază ca un gest iresponsabil contraindicarea vaccinării de către unii medici de familie care au tendinţa de a face medicină la limita cu cea tradiţională.

Despre proiectul Legii vaccinării, ministrul spune că nu au fost prevăzut sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea, dar în schimb a fost criticat că a vorbit de o posibilă acuzare a părintelui pentru rele tratamente aplicate copilului, dacă acesta moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, în condiţiile în care nu a văzut părinţi închişi pentru că şi-au bătut copiii.

Bodog spune că îşi asumă acest proiect şi crede că acum este un moment crucial pentru România, în care trebuie luate decizii pentru ca în viitor să nu mai existe epidemii.

„Cred că voci de pseudo-specialişti, lideri erijaţi ai antivaccinismului, trebuie ascultate, dar nu luate în seamă”, susţine ministrul.

Florian Bodog mai spune că vaccinarea este singura metodă de a preveni bolile grave, dar cu toate acestea, nu va fi o vaccinare obligatorie, nici nu vor fi adunaţi părinţii „cu arcanul” să vină cu copiii la vaccinare şi nici poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză vaccinarea.

Ministrul Sănătăţii susţine că nu vrea ca în mandatul său să existe o altă criză decât cea a vaccinurilor, pe care este în curs să „o gestioneze”, pentru că nu poate spune că o rezolvă.

Florian Bodog vorbeşte, în interviul pentru News.ro, şi de notificările privind retragerea de pe piaţă a unor medicamente, susţinând că acestea nu pot fi scoase de pe piaţă „peste noapte”, ci prevederile actuale obligă producătorul să le menţină încă un an în distribuţie, timp în care pacienţii au acces la acestea.

Ministrul atenţionează asupra faptului că mai grav este că au ieşit de pe piaţă medicamente generice, una din cauze fiind taxa clawback.

Despre notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exporturilor paralele, ministrul Sănătăţii spune că a fost făcută întrucât sunt informaţii că unele medicamente intră în România, dar ies pe un alt circuit, deşi există un ordin de ministru care obligă distribuitorii să aibă un stoc de o lună, în aşa fel încât pacientul român să nu aibă de suferit. Bodog susţine că în prezent nu există date privind consumul anual de medicamente, iar dacă se aprobă blocarea exporturilor, se va putea şti care este consumul real şi pacienţii vor putea avea acces permanent la tratamente.

Ministrul atenţionează că există companii distribuitoare care exportă din România mai mult de 90 la sută dintre produsele pe care le iau de la importatori, iar unele firme cumpără medicamente din mai multe farmacii şi apoi le exportă.

Despre numirea unui nou manger la Institutul Cantacuzino, după ce fostul director a demisionat, ministrul Sănătăţii spune că în scurt timp va lua o decizie şi că speră că găsească pentru acest post un cercetător care să aibă calităţi de manager. Bodog susţine că noul director ar trebuie să se priceapă şi la autorizare, pentru că trebuie repornită producţia de vaccin la Institutul Cantacuzino, care ar putea să crească acceptarea vaccinării, întrucât românii au încredere în produsele Institutului.

Noul manager de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” va fi numit marţi, mai spune ministrul Sănătăţii, care precizează că are două opţiuni, de medici din afara spitalului. Bodog susţine, după demiterea fostului manager Gheorghe Popescu, că toată echipa de conducere trebuie schimbată, respectiv directorul medical şi directorul de îngrijiri, precizând că a sperat că aceştia îşi vor da demisia, pentru că au fost trei scandaluri la spital. Interviul integral este pe News.ro

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...