Ce spune ministrul Sănătăţii despre vaccinare, epidemia de rujeolă, taxa clawback şi retragerea unor medicamente – Interviu News.ro

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune, în interviul acordat pentru News.ro, că după proiectul Legii vaccinării a primit multe mesaje care "nu te lasă să dormi noaptea”, cu „urări de bine” pentru copiii săi, dar că îşi asumă această lege pentru că are convingerea că vaccinarea este singura metodă de a preveni bolile grave, apreciind că "liderii erijaţi ai antivaccinismului” trebuie ascultaţi, însă deciziile care vor fi luate să determine ca în viitor să nu mai existe epidemii. 
Economica.net - lun, 01 mai 2017, 14:16
Ce spune ministrul Sănătăţii despre vaccinare, epidemia de rujeolă, taxa clawback şi retragerea unor medicamente - Interviu News.ro

Ministrul vorbeşte într-un interviu pentru News.ro şi despre epidemia de rujeolă, spunând că nu vrea ca populaţia „să intre în isteria” că toată lumea o să facă această boală şi apreciază ca un gest iresponsabil contraindicarea vaccinării de către unii medici de familie care au tendinţa de a face medicină la limita cu cea tradiţională.

Despre proiectul Legii vaccinării, ministrul spune că nu au fost prevăzut sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea, dar în schimb a fost criticat că a vorbit de o posibilă acuzare a părintelui pentru rele tratamente aplicate copilului, dacă acesta moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, în condiţiile în care nu a văzut părinţi închişi pentru că şi-au bătut copiii.

Bodog spune că îşi asumă acest proiect şi crede că acum este un moment crucial pentru România, în care trebuie luate decizii pentru ca în viitor să nu mai existe epidemii.

„Cred că voci de pseudo-specialişti, lideri erijaţi ai antivaccinismului, trebuie ascultate, dar nu luate în seamă”, susţine ministrul.

Florian Bodog mai spune că vaccinarea este singura metodă de a preveni bolile grave, dar cu toate acestea, nu va fi o vaccinare obligatorie, nici nu vor fi adunaţi părinţii „cu arcanul” să vină cu copiii la vaccinare şi nici poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză vaccinarea.

Ministrul Sănătăţii susţine că nu vrea ca în mandatul său să existe o altă criză decât cea a vaccinurilor, pe care este în curs să „o gestioneze”, pentru că nu poate spune că o rezolvă.

Florian Bodog vorbeşte, în interviul pentru News.ro, şi de notificările privind retragerea de pe piaţă a unor medicamente, susţinând că acestea nu pot fi scoase de pe piaţă „peste noapte”, ci prevederile actuale obligă producătorul să le menţină încă un an în distribuţie, timp în care pacienţii au acces la acestea.

Ministrul atenţionează asupra faptului că mai grav este că au ieşit de pe piaţă medicamente generice, una din cauze fiind taxa clawback.

Despre notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exporturilor paralele, ministrul Sănătăţii spune că a fost făcută întrucât sunt informaţii că unele medicamente intră în România, dar ies pe un alt circuit, deşi există un ordin de ministru care obligă distribuitorii să aibă un stoc de o lună, în aşa fel încât pacientul român să nu aibă de suferit. Bodog susţine că în prezent nu există date privind consumul anual de medicamente, iar dacă se aprobă blocarea exporturilor, se va putea şti care este consumul real şi pacienţii vor putea avea acces permanent la tratamente.

Ministrul atenţionează că există companii distribuitoare care exportă din România mai mult de 90 la sută dintre produsele pe care le iau de la importatori, iar unele firme cumpără medicamente din mai multe farmacii şi apoi le exportă.

Despre numirea unui nou manger la Institutul Cantacuzino, după ce fostul director a demisionat, ministrul Sănătăţii spune că în scurt timp va lua o decizie şi că speră că găsească pentru acest post un cercetător care să aibă calităţi de manager. Bodog susţine că noul director ar trebuie să se priceapă şi la autorizare, pentru că trebuie repornită producţia de vaccin la Institutul Cantacuzino, care ar putea să crească acceptarea vaccinării, întrucât românii au încredere în produsele Institutului.

Noul manager de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” va fi numit marţi, mai spune ministrul Sănătăţii, care precizează că are două opţiuni, de medici din afara spitalului. Bodog susţine, după demiterea fostului manager Gheorghe Popescu, că toată echipa de conducere trebuie schimbată, respectiv directorul medical şi directorul de îngrijiri, precizând că a sperat că aceştia îşi vor da demisia, pentru că au fost trei scandaluri la spital. Interviul integral este pe News.ro

Te-ar mai putea interesa și
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane de dolari, valoarea fiind cu 42% mai mare decât în 2019. Peste 87%......
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Națională din București și ...