1EUR = 4.8421 RON | Bucureşti 21 º

News

Zi istorică: Rusia a anexat Crimeea. Discursul lui Putin

Rusia şi Crimeea au semnat marţi acordul privind includerea Crimeii şi a oraşului Sevastopol în componenţa Federaţiei Ruse. "Crimeea era şi rămâne în inima ruşilor parte integrantă a Rusiei. În Crimeea vor fi trei limbi oficiale - rusa, ucraineana şi tătara. Posibila aderare a Ucrainei la NATO ar fi creat un risc de securitate pentru întreg sudul Rusiei dacă nu ar fi fost referendumul din Crimeea", a declarat marţi preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un discurs susţinut în camerele reunite ale parlamentului. Citeşte cele mai importante declaraţii ale lui Vladimir Putin pe ECONOMICA.NET

18 mar, 2014 | Agerpres
(update 18 mar, 2014 19:02) Barroso şi Rompuy: UE "nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeii" de către Rusia
Uniunea Europeană "nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeii şi a Sevastopolului" de către Rusia, au anunţat marţi, într-o declaraţie comună, preşedinţii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Consiliului European, Herman Van Rompuy.


"Suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei trebuie respectate. UE nu a recunoscut nici referendumul ilegal şi nelegitim din Crimeea, nici rezultatul său. UE nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeii şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă", se menţionează în textul citat.
(update 18 mar, 2014 18:43) Joe Biden ameninţă Moscova cu noi sancţiuni din partea SUA şi UE
Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat în vizită la Varşovia, a condamnat acţiunile Rusiei în Crimeea, referindu-se la o "confiscare a unui teritoriu", şi a avertizat Moscova că va fi ţinta unor noi sancţiuni din partea SUA şi a UE dacă va continua anexarea Crimeii, informează AFP şi Reuters.


"Rusia a prezentat un întreg evantai de argumente pentru a justifica ceea ce nu este decât o confiscare a unui teritoriu", a declarat Joe Biden, într-o conferinţă de presă comună cu premierul polonez Donald Tusk.


"Izolarea politică şi economică a Rusiei nu poate decât să crească dacă ea continuă pe aceeaşi cale şi se va confrunta, în fapt, cu noi sancţiuni din partea Statelor Unite ale Americii şi UE", a adăugat el.


"Ne alăturăm comunităţii internaţionale pentru a condamna agresiunea faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, prin încălcarea dreptului internaţional de către (preşedintele rus Vladimir) Putin", a spus Joe Biden.
(update 18 mar, 2014 17:11) Preşedintele Franţei cere un răspuns “puternic” al Uniunii Europene
Preşedintele François Hollande a cerut un răspuns “puternic şi coordonat” al Uniunii Europene faţă de decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a deschide calea alipirii regiunii ucrainene la Rusia.


“Condamn această decizie. Franţa nu recunoaşte nici rezultatele referendumului desfăşurat în Crimeea la 16 martie, nici alipirea acestei regiuni a Ucrainei la Rusia”, a spus preşedintele Hollande, într-un comunicat.


Potrivit şefului statului francez, acest referendum era “illegal” atât din punctul de vedere al dreptului ucrainean, cât şi din perspectiva dreptului internaţional.

(update 18 mar, 2014 17:02) Angela Merkel: Integrarea Crimeei în Federaţia Rusă contravine dreptului internaţional
"Integrarea Crimeei în Federaţia Rusă este contrară dreptului internaţional", a subliniat cancelarul german Angela Merkel, într-o conferinţă de presă cu omologul său portughez, Pedro Passos Coelho, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat acordului în vederea anexării peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia."Aşa-zisul referendum de duminică în vederea alipirii Crimeei este contrar dreptului internaţional, declaraţia de independenţă care a fost recunoscută ieri de preşedintele rus contravine dreptului internaţional", a spus Merkel Cancelarul german a precizat totuşi că dialogul cu Rusia trebuie să continue.

Crimeea intră în componenţa Federaţiei Ruse începând de marţi, 18 martie, se arată în acordul semnat anterior de preşedintele rus Vladimir Putin şi conducerea peninsulei, după cum transmite ITAR-TASS.

''Crimeea este considerată ataşată la Federaţia Rusă începând din data semnării acordului'', precizează textul semnat. ''Începând cu data primirii în Federaţia Rusă a Republicii Crimeea, în componenţa Federaţiei Ruse se formează noi subiecte - Republica Crimeea şi oraşul de importanţă federală Sevastopol'', mai indică textul amintit.

Până la 1 ianuarie 2015 va fi o perioadă de tranziţie pentru reglementarea problemelor de integrare a Crimeii în sistemul economic, financiar şi judiciar al Rusiei, mai informează ITAR-TASS.

Chiar dacă acordul semnat a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruşi urmează să ratifice o lege ce include în Federaţia Rusă cele două noi subiecte - Crimeea şi oraşul Sevastopol care are un statut special. Ratificarea legii în cauză va fi doar o simplă formalitate.

- Federaţia Rusă va reacţiona în mod ferm la declaraţiile de provocare, însă nu va tinde niciodată spre o confruntare cu partenerii săi atât în Est, cât şi în Vest

- Politicienii occidentali ne sperie nu doar cu sancţiuni, ci şi cu acutizarea problemelor interne. Aş vrea să ştiu ce au avut ei în vedere: acţiuni ale vreunei 'coloane a cincea' formată din trădători naţionali sau ei speră să deterioreze situaţia socio-economică din Rusia şi să provoace, în acest fel, nemulţumirea oamenilor? Considerăm astfel de declaraţii ca fiind iresponsabile şi evident agresive, şi vom reacţiona la ele în mod corespunzător

- Totodată, nu vom tinde niciodată la confruntare cu partenerii noştri nici în Est, nici în Vest', a subliniat Putin. 'Dimpotrivă, vom face tot posibilul pentru a construi relaţii civilizate de bună vecinătate, după cum se cuvine în lumea actuală

- Rusia conştientizează că 'se va confrunta cu opoziţie din exterior', însă, după cum şi-a exprimat el convingerea, 'ruşii trebuie să decidă dacă sunt gata să-şi apere în mod consecvent interesele naţionale sau să le sacrifice în permanenţă

 

- Rusia a perceput ca un 'jaf' conservarea Crimeii în componenţa Ucrainei după 1991, când s-a destrămat URSS şi nu s-a reuşit o integrare a Comunităţii Statelor Independente (CSI)

- În criza ucraineană, occidentalii 'au depăşit linia roşie' şi se comportă într-un mod iresponsabil

- Principalii autori ai loviturii de stat din Ucraina sunt naţionalişti, rusofobi, extremişti, ei stabilesc acum actuala viaţă în Ucraina

- "Relaţiile cu poporul frate ucrainean vor fi întotdeauna de o 'importanţă crucială' pentru Rusia, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul rostit marţi în faţa celor două camere reunite ale parlamentului rus.

- Referendumul din Crimeea a fost în deplină conformitate cu procedurile democratice şi dreptul internaţional, a declarat marţi preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un discurs susţinut în camerele reunite ale Parlamentului

- Preşedintele rus Vladimir Putin a chemat marţi Occidentul să înceteze isteria şi să admită că şi Federaţia Rusa are interese naţionale, care trebuie să fie luate în considerare şi respectate

- Decizia de a transfera Crimeea Ucrainei a fost adoptată cu încălcarea evidentă a normelor constituţionale, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în discursul rostit în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus pe tema integrării Crimeii în componenţa Federaţiei Ruse.

- Rusia nu putea să nu răspundă la cererea Crimeii de a i se oferi ajutor, 'ar fi fost o trădare' să n-o facă

- Noi nu dorim sciziunea Ucrainei, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin în discursul rostit în faţa celor două camere reunite ale parlamentului rus

- Rusia a perceput ca un 'jaf' conservarea Crimeii în componenţa Ucrainei după 1991, când s-a destrămat URSS şi nu s-a reuşit o integrare a Comunităţii Statelor Independente (CSI)

- În criza ucraineană, occidentalii 'au depăşit linia roşie' şi se comportă într-un mod iresponsabil

- Principalii autori ai loviturii de stat din Ucraina sunt naţionalişti, rusofobi, extremişti, ei stabilesc acum actuala viaţă în Ucraina

- Pentru a înţelege de ce a fost făcută tocmai această alegere, este suficient să cunoşti istoria Crimeii, să ştii ce înseamnă Rusia pentru Crimeea şi Crimeea pentru Rusia

- În Crimeea 'totul este pătruns de istoria comună'. 'Aici se află vechiul Herson, unde a fost creştinat sfântul cneaz Vladimir. Eroismul său spiritual - trecerea la ortodoxie - a stabilit fundamentul comun cultural, al valorilor şi al civilizaţiei, care uneşte popoarele Rusiei, Ucrainei şi Belarusului', şi-a exprimat convingerea şeful statului rus.

- De asemenea, în Crimeea se află, mormintele soldaţilor ruşi, prin al căror curaj Crimeea a fost cucerită, în 1783, de Rusia. 'Crimeea înseamnă Sevastopol, oraşul-legendă, oraşul cu soartă măreaţă, oraşul-cetate şi patria Flotei Militare ruse de la Marea Neagră

- Crimeea 'înseamnă un amalgam unic de culturi şi tradiţii ale unor popoare diferite, iar prin aceasta ea seamănă cu Rusia Mare, unde, în decursul secolelor, nu a dispărut, nu s-a topit nicio etnie'.

- Ruşii şi ucrainenii, tătarii din Crimeea, reprezentanţii altor popoare au muncit unii lângă alţii pe pământul Crimeii, păstrându-şi specificul, tradiţiile, limba şi credinţa


Premierul din Crimeea Serghei Aksionov este prezent marţi în sala Sf.Gheorghe (Ghiorghievski zal) din Kremlin, unde preşedintele Vladimir Putin adresează un mesaj către camerele reunite ale parlamentului federal - Duma de Stat (inferioară) şi Consiliul Federaţiei (superioară) pe tema aderării Crimeii la Federaţia Rusă.

Aksionov şi preşedintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, au luat loc în rândul întâi lângă premierul Dmitri Medvedev, după cum remarcă ITAR-TASS.

Crimeea: Întregul patrimoniu şi echipamentele aparţinând unităţilor militare ucrainene devine proprietate a statului

Întregul patrimoniu şi echipamentele unităţilor armatei ucrainene, dislocate pe teritoriul Crimeii - republică autonomă din sudul Ucrainei, care şi-a autoproclamat independenţa luni şi a cerut alipirea la Rusia - devine proprietate de stat a Republicii Crimeea, potrivit unui ordin al premierului Serghei Aksionov, 'comandantul suprem al armatei în Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol', informează marţi ITAR-TASS.

În acelaşi timp, Aksionov a dispus militarilor din unităţile ucrainene care nu doresc să servească în armata Crimeii să depună rapoarte de reziliere a contractelor, informează agenţia de presă locală Krîminform.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO