Ce spune Rompetrol în chestiunea acuzațiilor DIICOT legată de curățarea unui batal istoric de la Vega Ploiești: nu e nicio înșelăciune, în groapă au ajuns de-a lungul anilor apă și alte aluviuni, a mai trebuit să curățăm

Grupul Rompetrol (KMG International) a emis un comunicat de presă ca urmare a anchetei procurorilor care suspectează compania de înșelăciune în chestiunea ecologizării batalelor istorice de la rafinăria Vega din Ploiești. DIICOT spune că batalul fusese ecologizat încă de acum 12 ani, deci compania petrolieră ar fi creat prejudicii de 10 milioane de lei comandând alte lucrări considerate fictive. Rompetrol spune însă că din 2009, când a ecologizat batalul, și până în 2019, în groapă s-a mai strâns apă din precipitații care a adus și pământ contaminat și a trebuit să plătească, pe cheltuiala ei, alte câteva lucrări de curățare a zonei. Mai jos, comunicatul Rompetrol și cel al DIICOT
Mihai Nicuţ - mie, 24 nov. 2021, 19:32
Ce spune Rompetrol în chestiunea acuzațiilor DIICOT legată de curățarea unui batal istoric de la Vega Ploiești: nu e nicio înșelăciune, în groapă au ajuns de-a lungul anilor apă și alte aluviuni, a mai trebuit să curățăm

Ce spune Rompetrol

Grupul KMG International a luat act cu surprindere de acțiunea DIICOT Ploiești din acestă dimineață, privind proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploiesti, parte a companiei Rompetrol Rafinare.

Menționăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informatii a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești și, ca de fiecare dată, a cooperat cu autoritățile judiciare și a furnizat toate documentele și informațiile necesare soluționării investigației.

Până în acest moment, niciunul din angajații Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect.

Pentru o bună informare a opiniei publice, dorim să facem următoarele precizări:

  1. În 2019, Rompetrol Rafinare a anunat continuarea programului de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, care implică tratarea deșeurilor de gudroane și transformarea acestora într-un deșeu stabil și solidificat, depozitat în batale curățate și impermeabilizate în prealabil, fiind eliminate în acest mod eventualele pericole pentru sănătatea oamenilor și a mediului, precum și valorificarea prin coincinerare în unități autorizate (fabrici de ciment).
  2. În momentul privatizării rafinariei Vega Ploiesti – 1999, cantitatea de deşeuri pe care viitorul acţionar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se că volumul existent în batale este de cel puţin 6 ori mai mare. Respectându-și angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, până la această data, o cantitate totala de 142.000 tone de deșeuri, costurile suportate de companie fiind de circa 26,1 milioane de dolari USD.
  3. În ceea ce privește situația batalului 18, lucrări de ecologizare a acestuia de gudroane acide și reziduuri petroliere au fost executate până în 2009. În perioada 2009 – 2015, în acest batal s-au strâns, pe fondul precipitațiilor/infiltrațiilor, alte cantități de ape si sol contaminat.
  4. Astfel, lucrările din batalul 18 au fost reluate în 2019, fiind continuate si finalizate acțiunile de ecologizare, inclusiv montarea unui sistem de senzori pentru monitorizarea stării membranei de impermeabilizare și, în final, eliminarea deșeurilor tratate, conform cerințelor legale.
  5. Toate sumele investite de companie pentru realizarea acestui proiect au fost asigurate din resurse interne, nu s-au solicitat fonduri publice/europene sau ajutoare de stat.
  6. Batalele reflectă evoluţia industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide și reziduurile petroliere fiind rezultate și depozitate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999), rezultate din utilizarea unei tehnologii primare de prelucare a țițeiului, bazată pe utilizarea acidului sulfuric. Deșeurile existente în batale au proprietăți și caracteristici fizico-chimice neomogene, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitățile de procesare a țițeiului care au fost utilizate în trecut, precum și de produsele rafinate obținute.
  7. În prezent, Rompetrol Rafinare are în derulare lucrările pentru ecologizarea batalelor L16 și L17 și va continua lucrările în toate batalele rămase, având în vedere faptul că proiectul de reabilitare a batalelor din rafinăria Vega este esențial să fie dus la îndeplinire corespunzător, compania acordând o deosebită și constantă atenție îmbunătățirii condițiilor de mediu.
  8. În actualul context economic, compania acordă o deosebită atenție îmbunătățirii condițiilor de mediu și depune diligențele necesare în vederea îndeplinirii obligației de mediu, prin alocarea unor resurse financiare semnificative.

Rompetrol Rafinare va acționa în continuare cu maximă diligență atât în vederea protejării drepturilor sale, cât și a cooperării cu autoritățile judiciare.

De asemenea, avem încredere că investigația va fi soluționată cât mai rapid și vom coopera, ca și până acum, cu autoritățile competente, în măsura în care sunt necesare detalii și/sau clarificări suplimentare.

Ce a comunicat DIICOT

La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti efectuează un număr de 3 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44.69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei sus amintite.

În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009.

Gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite. Pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare S.A. care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal. Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.

Pe al doilea palier, au activat reprezentanţii legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal. Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane. Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...