Ce spune secretarul de stat din Finanţe Gabriel Biriş despre firma sa din Cipru

După ce s-a aflat că secretarul de stat din ministerul de Finanţe Gabriel Biriş are firmă înregistrată într-un paradis fiscal, oficialul a reacţionat: firma există, dar nu a fost niciodată activă.
Economica.net - mar, 05 ian. 2016, 08:28
Ce spune secretarul de stat din Finanţe Gabriel Biriş despre firma sa din Cipru

“Înţeleg că a mai apărut o problema în legătură cu o firmă din Cipru (ţară membra UE) inclusă în declaraţia mea de avere şi interese din 2012. Dacă pentru comentariile referitoare la unele persoane fără venituri mi-am cerut scuze public, pentru asta nu am nici un motiv să o fac” a scris Gabriel Biriş pe pagina sa de facebook.

“Este o companie făcută cu mulţi ani de zile în urmă împreună cu nişte prieteni, companie pe care intenţionam să o folosim pentru a investi/deţine împreună participaţii în alte companii. Deci, un holding, pe vremea când România nu era deloc prietenoasă cu astfel de companii. Lucrurile nu au mers însă aşa cum ne-am dorit şi compania nu a fost niciodată activă, nici măcar nu a avut un cont deschis. Singurul motiv pentru care nu am lichidat-o a fost lipsa de timp” a mai spus Biriş.

Secretarul de stat mai afirmă că şi-a plătit întotdeauna toate taxele şi că nu a lucrat cu statul.

“Nu este singura deţinere pe care am avut-o sau o am în străinatate, iar acest lucru nu este nici ilegal şi nici imoral.Toate veniturile mele până acum au fost obţinute şi au fost impozitate în România. Şi nu au fost deloc puţine! Mai mult, nu am obţinut niciodata salariul pe micro, nu am fentat nici un fel de impozit sau contribuţii. Am plătit CASS inclusiv în vremea când mai nimeni nu plătea…În plus, ca avocat mi-am câştigat veniturile exclusiv în mediul concurenţial (mediu nu chiar usor, concurenţii fiind extrem de puternici), nu am lucrat cu statul/firme de stat şi am lucrat extrem de puţin (sub 2% din venituri în ultimii 10 ani) pentru firme private în legătură cu contracte publice. Restul exclusiv pentru clienţi privati în contracte cu statul sau in litigii cu statul…” a mai spus secretarul de stat.

Gabriel Biriş a făcut aceste declaraţii după ce presa a arătat că secretul de stat în ministerul de  Finanţe, fost expert fiscal, are o participaţie de 25% la firmă întregistrată în Cipru, Fusilier Ltd. Anterior acestei dezvăluiri, Biriş a făcut nişte declaraţii puţin măgulitoare la adresa celor care nu obţin niciun venit, dar vor fi obligaţi să contribuţia la sănătate.

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a spus Biriş.

Ulterior, Biriş a prezentat scuze pentru aceste afirmaţii şi a spus că a fost înţeles greşit. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parteneriat Bosch – Castrol în unitățile service din România
Parteneriat Bosch – Castrol în unitățile service din România
Castrol România și Bosch Car Service își extind cooperarea în atelierele auto din România pe o perioadă de trei ani ...
INS: Creştere cu 25,3% a numărului autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, la zece luni
INS: Creştere cu 25,3% a numărului autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, la zece luni
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale s-a majorat cu 25,3%, în primele zece luni ale anului, ...
Omenirea se pregăteşte pentru o nouă pandemie – OMS: Acord pentru lansarea negocierilor pentru un tratat internaţional care să prevină şi să combată viitoarele pandemii „care vor veni cu siguranţă”
Omenirea se pregăteşte pentru o nouă pandemie – OMS: Acord pentru lansarea negocierilor pentru un tratat internaţional ...
Membrii OMS au convenit duminică să lanseze negocieri pentru a crea un instrument internaţional care să prevină şi ...