Ce spune şeful Erste despre reacţiile pieţelor la anunţul privind problemele din România

Reacţia pieţelor financiare la anunţul Erste că banca se aşteaptă la pierderi nete de până la 1,6 miliarde de euro din cauza majorării provizioanelor în Ungaria şi România a fost 'dură' dar 'de înţeles', a declarat luni seara şeful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergentă, Andreas Treichl, într-un interviu acordat CNBC.
Economica.net - mar, 08 iul. 2014, 06:37
Ce spune şeful Erste despre reacţiile pieţelor la anunţul privind problemele din România

Vineri, acţiunile Erste Group Bank au scăzut la bursa de la Viena cu peste 16% după anunţul băncii, iar la închiderea şedinţei de luni înregistrau un declin de 2,6%. Anul acesta titlurile au scăzut cu peste 25%.

Dar Andreas Treichl a admis că banca a fost forţată să facă acest anunţ ca rezultat al acţiunilor Guvernului din Ungaria, iar schimbările politicii Băncii Naţionale a României referitoare la creditele neperformante a fost ‘destul de dramatică’.

Din cauza rezultatelor mai slabe la cele două subsidiare, Erste se aşteaptă să înregistreze anul acesta pierderi de 1,4-1,6 miliarde de euro (1,9-2,18 miliarde de dolari).

Analiştii susţin că anunţul Erste reaminteşte riscurile cu care se confruntă creditorii care operează în Europa Centrală şi de Est, o regiune care a generat marje de profit substanţiale în anii de după căderea comunismului, dar acum se confruntă cu probleme economice.

Dificultăţile din Europa de Est au determinat în ultimele două săptămâni Telekom Austria şi EVN să avertizeze asupra posibilei scăderi a profiturilor.

Erste Group, proprietarul BCR, a anunţat joi că se aşteaptă la creşterea costurilor sale de risc în acest an până la 2,5 miliarde de euro, de la 1,7 miliarde de euro cât estima anterior, ca urmare a creşterii provizioanelor în Ungaria şi România.

În cazul României, creşterea provizioanelor de risc reflectă eforturile din ultima perioadă ale Băncii Naţionale a României de a reduce, în mod accelerat, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar. Ca urmare a creşterii provizioanelor în România, Erste Group va derula un test pentru toate activele intangibile din România, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

‘O astfel de acţiune ar putea conduce la deprecierea valorii acestor active cu aproximativ 200 milioane de euro’, precizează grupul austriac.

Erste Group se aşteaptă pentru România la o normalizare a costurilor de risc începând din 2015, însoţită de o reducere accelerată a creditelor neperformante începând încă din 2014, precum şi un rezultat operaţional mai mic, dar sustenabil.

Analiştii UBS susţin că se aşteaptă ca ‘anunţul Erste să determine o concentrare a atenţiei investitorilor spre băncile expuse la Ungaria şi România (Raiffeisen, KBC, Intesa şi UniCredit), deşi impactul restructurării creditor ipotecare în valută din Ungaria şi revizuirii din România ar trebui să fie neglijabil spre gestionabil’.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România cu active de peste 16 miliarde euro

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este și furnizorul cu cele mai bune prețuri ...
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
CITR, administratorul judiciar al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, a anunțat luni că această ...
ANCOM: Condiţiile din contractul încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie trebuie verificate, înainte de a se solicita încetarea acestuia
ANCOM: Condiţiile din contractul încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie trebuie verificate, înainte de a se ...
Utilizatorii sunt sfătuiţi să verifice condiţiile dintr-un contract încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie, ...