CE suspendă negocierile cu Elveţia privind participarea la programele „Orizont 2020” şi „Erasmus”

Bruxelles-ul a suspendat negocierile cu Elveţia în vederea participării la programele "Orizont 2020" şi "Erasmus", după ce autorităţile de la Berna au renunţat la semnarea acordului care permite accesul cetăţenilor din Croaţia pe piaţa muncii.
Economica.net - lun, 17 feb. 2014, 11:51
CE suspendă negocierile cu Elveţia privind participarea la programele

„Ţinând cont de aceste circumstanţe şi de absenţa unui semnal politic clar, negocierile au fost suspendate până când Elveţia semnează” acordul cu Croaţia în vederea accesului pe piaţa muncii pentru cetăţenii croaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Joe Hennon.

Croaţia, care a devenit cea de-a 28-a ţară membră UE în iulie anul trecut, este prima victimă colaterală a referendumului aprobat săptămâna trecută în Elveţia prin care alegătorii s-au pronunţat în favoarea limitării imigraţiei.

Ministrul elveţian al Justiţiei, Simonetta Sommaruga, l-a informat sâmbătă pe ministrul croat de Externe, Vesna Pusic, că Berna nu va fi în măsură să semneze „în forma sa actuală” acordul bilateral care extinde liberul acces pe piaţa muncii din Elveţia, de care beneficiază cetăţenii UE, la cetăţenii din noul stat membru UE.

De asemenea, autorităţile de la Berna au informat Bruxellesul în legătură cu necesitatea revizuirii acordului şi au asigurat că, în prezent, caută „o soluţie” pentru a garanta că cetăţenii croaţi nu fac obiectul unei discriminări.

Anunţul a fost făcut la o săptămână după referendumul la care 50,3 la sută dintre alegătorii elveţieni s-au pronunţat în favoarea limitării imigraţiei, ceea ce pune în discuţie acordul care permite cetăţenilor UE să aibă acces liber pe piaţa muncii din Ţara Cantoanelor.

Elveţia nu este membru al Uniunii Europene, însă aceasta reprezintă principalul său partener comercial.

Referendumul dă un termen de trei ani Guvernului federal elveţian pentru renegocierea acordurilor cu Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Berna au anunţat săptămâna trecută că intenţionează să prezinte, până în iulie, un plan de aplicare a deciziei poporului elveţian asupra imigraţiei, urmat de un proiect legislativ, până la sfârşitul anului.

Rezultatele referendumului din Elveţia privind limitarea imigraţiei au provocat indignare la Bruxelles, în condiţiile în care UE şi Berna au semnat acorduri bilaterale care garantează în special libera circulaţie a persoanelor.

De altfel, Bruxellesul a adoptat un ton sever faţă de Berna şi a ameninţat cu denunţarea tuturor acordurile bilaterale. Astfel, negocierile în curs între Elveţia şi UE privind un acord în domeniul electricităţii au fost suspendate săptămâna trecută unilateral de Bruxelles, drept represalii.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat, de altfel, că acordul prin care Elveţia vizează participarea la programul european de cercetare „Orizont 2020” şi la programul de schimb de studenţi „Erasmus” are, de asemenea, legătură cu libera circulaţie a persoanelor.

În acest context, un sondaj publicat duminică de cotidianul elveţian SonntagsBlick arată că 74 la sută dintre elveţieni se pronunţă împotriva denunţării de către Elveţia a acordurilor bilaterale cu UE, în timp ce 19 la sută sunt favorabili unei astfel de decizii, iar şapte la sută nu au exprimat nicio opinie pe această temă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...