Megalicitaţia pentru frecvenţe: Ce trebuie să facă un nou operator telecom care intră pe piaţă

ANCOM a scos la licitaţie spectrul radio pentru frecvenţele de 800 Mhz, 900 Mhz, 1800 Mhz şi 2600 de Mhz. Lupta se dă de data aceasta între trei operatori existenţi şi două firme care speră să câştige spectrul necesar să îşi formeze o nouă reţea.
laurentiu.matache - mar, 04 sept. 2012, 21:08
Megalicitaţia pentru frecvenţe: Ce trebuie să facă un nou operator telecom care intră pe piaţă

Miza cea mai importantă de la această licitaţie este câştigarea frecveţelor de 800 şi 900 de Mhz, care permit cea mai bună acoperire şi capacitate de furnizare a serviciilor de internet în bandă largă deoarece  benzile joase permit o propagare mai bună a semnalului iar penterarea indoor este mai puternică, semnalul trecând mai uşor.

Ce ar trebui să facă un operator nou intrat pe piaţa românească ?

Potrivit caietului de sarcini al ANCOM, un nou operator care câştigă blocuri de spectru în benzile 800 – 900 de Mhz trebuie să acopere cu servicii de voce cel puţin 60% din populaţia României, prin intermediul reţelei de acces radio proprii, până la data de 5 aprilie 2021. În ceea ce priveşte acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor, a unor zone locuite de cel puţin 30% din populaţie, prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2019, cel mai târziu şi respectiv 60% din populaţie până la data de 5 aprilie 2021, cel mai târziu.

În cazul în care noul operator câştigă spectru în frecvenţele de 1800 şi 2600 de Mhz, acoperirea cu servicii de voce trebuie să fie de cel puţin 30% din populaţia României, prin intermediul reţelei de acces radio proprii, până la data de 5 aprilie 2021, cel mai târziu.

Acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor, a unor zone locuite de cel puţin 15% din populaţie, prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2019, cel mai târziu.

Acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor, a unor zone locuite de cel puţin 31/134  ceea ce să reprezinte 30% din populaţie, prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2021, cel mai târziu.

Daca una dintre companiile care câştigă licitaţia nu doreşte să investească într-o reţea şi vrea să vândă licenţa, regulile sunt următoarele:

  • drepturile de utilizare pot fi cedate total sau parţial către un terţ numai cu acordul prealabil al ANCOM, cu asumarea tuturor obligaţiilor decurgând din aceasta precum şi cu respectarea condiţiilor şi obiectivelor stabilite ori avute în vedere la acordarea dreptului;
  • cesiunea drepturilor de utilizare nu trebuie să aibă ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei; în special, cesiunea drepturilor de utilizare nu trebuie să fie o modalitate prin care să se eludeze limitările privind dobândirea drepturilor de utilizare sau regulile privind independenţa participanţilor stabilite în cadrul procedurii de selecţie;
  • în cazurile în care utilizarea frecvenţelor radio este armonizată la nivel european, cesiunea drepturilor de utilizare nu trebuie să conducă la schimbarea destinaţiei de folosinţă a frecvenţelor care fac obiectul licenţei într-un mod care să contravină acestei utilizări armonizate.

Potrivit unor surse din piaţă, în cursa pentru licitaţia din această toamnă s-au calificat Orange România, Vodafone România, Cosmote, RCS-RDS şi 2K Telecom, iar primele runde vor începe pe 10 septembrie.

Valoarea preţului de plecare pentru intreg spectrul scos la licitaţie se ridică la 700 de milioane de euro. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro,  cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

 
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministerul Finanţelor: România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de ţări membre UE
Ministerul Finanţelor: România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de ţări membre UE
Datoria guvernamentală reprezenta 48,5% din PIB, la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, sub plafonul de 60% stabilit ...
Proiectul de buget pentru anul viitor va prevedea 4 miliarde de lei pentru compensarea facturilor la energie – surse
Proiectul de buget pentru anul viitor va prevedea 4 miliarde de lei pentru compensarea facturilor la energie – surse
Guvernul vrea să aloce 4 miliarde de lei anul viitor pentru compensarea şi plafonarea facturilor la energie pentru consumatorii ...
Consiliul Concurenţei: Anunţarea unor majorări de preţuri poate încălca Legea Concurenţei
Consiliul Concurenţei: Anunţarea unor majorări de preţuri poate încălca Legea Concurenţei
Consiliul Concurenţei atrage atenţia asociaţiilor profesionale că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent ...