Ce trebuie să urmăreşti atunci când vrei să îţi cumperi un telefon mobil

Românii sunt foarte mari consumatori de servicii mobile atât de voce cât şi de date, iar odată cu avalanşa de producători şi modele de telefoane mobile, alegerea unui telefon cât mai bun este un lucru din ce în ce mai greu. 
Economica.net - sâm, 19 iul. 2014, 21:01
Ce trebuie să urmăreşti atunci când vrei să îţi cumperi un telefon mobil

ECONOMICA.NET împreună cu magazinul online SensoDays vă prezintă principalele aspecte pe care trebuie să le luaţi în calcul atunci când alegeţi un telefon mobil.

Design-ul telefonului

Indiferent de modelul ales este foarte important să acordaţi atenţie la ergonomia telefonului mobil. Verifică dacă este confortabil cand il ţii lângă ureche, iar apelanţii te pot auzi fără să îl ajustezi constant. Verifică dacă permite utilizarea hands-free şi dacă mufa pentru căşti este plasată lateral,jos sau în partea de sus a telefonului. Este indicat ca aceasta să fie plasată în partea de sus.

Dimensiuni şi greutate

Unul din factorii care fac un telefon mobil util este portabilitatea acestuia. Un telefon mobil clasic cântăreşte mai puţin de 100 grame, iar noile modele devin din ce în ce mai mici. Smartphone-urile cu tastatură QWERTY, cum ar fi modelele BlackBerry, sunt mai late şi de aceea trebuie să te gândeşti înainte de a le cumpăra daca vei vorbi la ele perioade lungi de timp.

Durata bateriei

În majoritatea cazurilor bateria telefoanelor mobile se descarcă după cel puţin 4 ore de vorbire continuă şi una până la şase zile în modul standby.

Există câţiva factori care scad durata de viaţă a bateriei cum ar fi apelarea constantă a funcţiei 4G/3G, temperatura ambientală sau lipsa semnalului în anumite  zone.  Durata de încărcare a bateriei durează de obicei o ora sau mai mult.

Ecranul

Dacă vrei să foloseşti telefonul mobil pentru a trimite mesaje, a naviga pe Internet sau pentru a folosi diversele agende, asigură-te că telefonul mobil are un ecran mai mare de 4 inch, pentru că altfel telefonul mobil va fi foarte dificil de folosit.

Dacă doreşti să vezi poze sau filmuleţe la un nivel calitativ bun, asigură-te că telefonul mobil are contrastul, luminozitatea şi rezoluţia setabile şi cu valori mulţumitoare.

Când a fost lansat în anul 2007, iPhone-ul a creat o adevărată frenezie cu ecranul său “touch”. De atunci aproape toate telefoanele au fost dotate cu touch screen.

Dacă doreşti să achiziţionezi un astfel de telefon cu touch screen, trebuie să ştii că nu toate telefoanele înregistrează atingeri multiple ale ecranului în acelaşi timp, ca iPhone-ul, ci exista multe modele care înregistrează atingerile pe rând.

Ecranele cu multitouch, ca cel al iPhone-ului, te pot ajuta să foloseşti usor funcţia de zoom pentru paginile de Internet spre exemplu.

De asemenea un aspect important este dacă poţi seta nivelul sensibilităţii la atingere a touch screen-ului.

Funcţie Wi-Fi

Un telefon mobil care se poate conecta la hotspot-uri Wi-Fi îţi permite navigarea pe Web, transferul de date la viteze mari şi o conexiune mai stabilă.

Bluetooth

Această caracteristică îţi permite să te conectezi prin intermediul undelor la radio la dispozitive externe, cum ar fi spre exemplu un set de căşti. Multe telefoane mobile permit prin funcţia Bluetooth schimbul de date sau sincronizarea cu alte dispositive ce au Bluetooth.

Camera foto şi video recorder-ul

Câteva modele de telefoane mobile încă mai o rezoluţie VGA de calitate inferioară, dar cele mai multe camere cu mulţi megapixeli, care oferă o calitate a pozelor foarte bună.

De asemenea există telefoane mobile care oferă câteva opţiuni de editare, iar altele care se aseamână tot mai mult cu un aparat de fotografiat digital.

Memoria

Este indicat să îţi achizitionezi un telefon mobil cu memorie cât mai mare şi dacă se poate acesta să deţina şi un card de memorie.

Sistemul de operare

Dacă doreşti să foloseşti telefonul mobil mai mult decât pentru a vorbi şi a trimite mesaje, ar trebui să fii atent ce sistem de operare are telefonul mobil, deoarece  acesta va avea o influenţă foarte mare asupra capabilităţilor telefonului.

Telefoanele mobile care folosesc sistemul de operare Windows Mobile, oferă toată suita de programe Microsoft Office, ce te pot ajuta în editarea documentelor  atunci când nu ai acces la un PC.

Telefoanele mobile Blackberry folosesc sistemul de operare BlackBerry OS, care prin noile update-uri a devenit mai uşor de folosit şi poate suporta diverse alte  aplicaţii.

iPhone-urile folosesc propria aplicaţie iOS ce permite accesul la magazinul online Apple, de unde poţi descărca diverse alte aplicaţii folositoare

O altă platformă este Google Android care permite la rândul ei accesul la propriul magazin online de aplicaţii. Android este cel mai popular sistem de operare la ora actuală cu o cotă mondială de peste 50%.

 

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...