Cu cât a crescut utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE de când au fost introduse tarifele de pe piaţa naţională

Comisia Europeană a publicat vineri prima revizuire completă a pieţei serviciilor de roaming, care arată că eliminarea în iunie 2017 a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE, potrivit News.ro.
Economica.net - sâm, 30 nov. 2019, 07:43
Cu cât a crescut utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE de când au fost introduse tarifele de pe piaţa naţională

Începând cu 15 iunie 2017, europenii pot să îşi utilizeze telefoanele mobile pentru apeluri, SMS-uri şi date atunci când călătoresc în UE, la fel cum o fac acasă, fără a suporta costuri suplimentare. Această abordare, denumită „roaming la tarifele de pe piaţa naţională”, este un beneficiu tangibil al creării unei pieţe unice digitale pentru întreprinderile şi consumatorii din Europa.

”Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori faţă de anul precedent introducerii roamingului la tarifele de pe piaţa naţională”, arată un comunicat al Comisiei Europene,  potrivit News.ro.

De asemenea, utilizarea datelor mobile în străinătate a atins un nivel maxim, de 12 ori mai mare, în perioada vacanţelor.

„Analiza evidenţiază încă o dată succesul eliminării tarifelor de roaming. Europenii profită în mare măsură de oportunitatea de a-şi utiliza în mod liber dispozitivele mobile atunci când călătoresc. În acelaşi timp, se constată în mod clar că piaţa serviciilor de roaming din UE continuă să funcţioneze bine. De fapt, în ciuda temerilor că preţurile interne vor creşte ca urmare a eliminării tarifelor de roaming, preţurile de pe pieţele naţionale pentru serviciile mobile au scăzut, în general, în întreaga UE”, a declarat comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel.

Utilizarea datelor în roaming în UE şi în Spaţiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanţei de vară a anului 2018 (al treilea trimestru); utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparaţie cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul. În aceeaşi perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare.

Pe piaţa vânzărilor cu ridicata, reducerea drastică a plafoanelor tarifare a contribuit la o reducere suplimentară a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming să fie sustenabilă pentru aproape toţi furnizorii de servicii de roaming.

Potrivit concluziilor raportului, nu se prefigurează în viitorul apropiat nicio schimbare a dinamicii concurenţei de pe piaţa serviciilor de roaming, ceea ce înseamnă că actualul regulament privind comerţul cu amănuntul şi cu ridicata este încă necesar. Normele actuale privind serviciile de roaming ar trebui să continue să se aplice în următorii ani pentru a asigura faptul că cetăţenii pot utiliza serviciile de roaming fără costuri suplimentare în UE.

Primul raport de revizuire completă al Comisiei urmează raportului intermediar publicat în decembrie 2018 şi confirmă constatările acestuia: cererea de consum de servicii mobile în timpul călătoriilor în UE/SEE a crescut rapid după eliminarea tarifelor de roaming. Raportul confirmă, de asemenea, rezultatele revizuirii politicii privind utilizarea rezonabilă şi mecanismul de derogare, publicate la începutul acestui an. Acestea sunt garanţii esenţiale introduse în Regulamentul privind roamingul pentru a preveni denaturările de pe pieţele naţionale, care, potrivit rezultatelor revizuirii, au funcţionat până în prezent în mod corespunzător.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...