Cu cât a crescut utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE de când au fost introduse tarifele de pe piaţa naţională

Comisia Europeană a publicat vineri prima revizuire completă a pieţei serviciilor de roaming, care arată că eliminarea în iunie 2017 a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE, potrivit News.ro.
Economica.net - sâm, 30 nov. 2019, 07:43
Cu cât a crescut utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE de când au fost introduse tarifele de pe piaţa naţională

Începând cu 15 iunie 2017, europenii pot să îşi utilizeze telefoanele mobile pentru apeluri, SMS-uri şi date atunci când călătoresc în UE, la fel cum o fac acasă, fără a suporta costuri suplimentare. Această abordare, denumită „roaming la tarifele de pe piaţa naţională”, este un beneficiu tangibil al creării unei pieţe unice digitale pentru întreprinderile şi consumatorii din Europa.

”Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori faţă de anul precedent introducerii roamingului la tarifele de pe piaţa naţională”, arată un comunicat al Comisiei Europene,  potrivit News.ro.

De asemenea, utilizarea datelor mobile în străinătate a atins un nivel maxim, de 12 ori mai mare, în perioada vacanţelor.

„Analiza evidenţiază încă o dată succesul eliminării tarifelor de roaming. Europenii profită în mare măsură de oportunitatea de a-şi utiliza în mod liber dispozitivele mobile atunci când călătoresc. În acelaşi timp, se constată în mod clar că piaţa serviciilor de roaming din UE continuă să funcţioneze bine. De fapt, în ciuda temerilor că preţurile interne vor creşte ca urmare a eliminării tarifelor de roaming, preţurile de pe pieţele naţionale pentru serviciile mobile au scăzut, în general, în întreaga UE”, a declarat comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel.

Utilizarea datelor în roaming în UE şi în Spaţiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanţei de vară a anului 2018 (al treilea trimestru); utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparaţie cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul. În aceeaşi perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare.

Pe piaţa vânzărilor cu ridicata, reducerea drastică a plafoanelor tarifare a contribuit la o reducere suplimentară a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming să fie sustenabilă pentru aproape toţi furnizorii de servicii de roaming.

Potrivit concluziilor raportului, nu se prefigurează în viitorul apropiat nicio schimbare a dinamicii concurenţei de pe piaţa serviciilor de roaming, ceea ce înseamnă că actualul regulament privind comerţul cu amănuntul şi cu ridicata este încă necesar. Normele actuale privind serviciile de roaming ar trebui să continue să se aplice în următorii ani pentru a asigura faptul că cetăţenii pot utiliza serviciile de roaming fără costuri suplimentare în UE.

Primul raport de revizuire completă al Comisiei urmează raportului intermediar publicat în decembrie 2018 şi confirmă constatările acestuia: cererea de consum de servicii mobile în timpul călătoriilor în UE/SEE a crescut rapid după eliminarea tarifelor de roaming. Raportul confirmă, de asemenea, rezultatele revizuirii politicii privind utilizarea rezonabilă şi mecanismul de derogare, publicate la începutul acestui an. Acestea sunt garanţii esenţiale introduse în Regulamentul privind roamingul pentru a preveni denaturările de pe pieţele naţionale, care, potrivit rezultatelor revizuirii, au funcţionat până în prezent în mod corespunzător.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...