Ce vor agenţiile de turism de la noul guvern

Agenţiile de turism vor de la noul guvern, pe care Dacian Cioloş îl creionează zilele acestea, să rezolve o parte din problemele din turismul românesc.
Andrada Ghira - mie, 11 nov. 2015, 12:03
Ce vor agenţiile de turism de la noul guvern

Desemnarea pentru funcţia de premier a lui Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură, dă speranţe agenţiilor de turism în rezolvarea altor probleme pentru care militează de ani buni. Printre acestea se numără reducerea de TVA la 9% la pachetele turistice cumpărate de la agenţii, problema vizelor pentru cetăţenii din China, Rusia şi ţările arabe, dar şi acordarea unei prime de incoming pentru agenţiile care aduc turişti în România.

„Este clar că va veni (nr. – Dacian Cioloş) cu o echipă tehnocrată la guvern. Avem speranţe, pentru că povestea cu TVA trebuie rezolvată la Bruxelles. Zilele următoare ne vom întâlni cu Maria Grapini pentru a discuta pe această temă. Un guvern tehnocrat nu va face revoluţii, dar va face lucrurile să meargă. Nu va exista un minister al Turismului, ci al Economiei, Comerţului şi Turismului, dar ministrul trebuie să se înconjoare de consileri serioşi, care înţeleg domeniul. Ştiţi ce mă mai întristează? Că turiştii chinezi sunt în toată Europa. În Santorini, erau 10.000 de chinezi care făceau poze la apus. Există un mare potenţial pe piaţa chineză şi trebuie să profităm, de aceea vrem ca problema vizelor să fie rezolvată. Nu am reuşit să avem o cursă directă Bucureşti-Beijin, dar înţeleg că Air China vrea să pună”, a declarat Alin Burcea, vicepreşedintele Aociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Tursim (ANAT). 

Viza pentru un chinez se obţine greu şi este necesară depunerea unei garanţii din partea agenţiei de 10.000 de euro pentru fiecare turist.

Despre noua şefă la ANT, Anca Nedea, Burcea spune că e mulţumit, că e „dură” şi „bătăioasă’. Anca Nedea, fost director al hotelului Iaki, deţinut de Gheorghe Hagi, a fost numită director al Autorităţii Naţionale pentru Turism la începutul lunii octombrie.

Sezonul estival 2015, cel mai bun an pentru turismul intern

Vara lui 2015 a adus mai mulţi români pe litoralul românesc. Numărul turiştilor a crescut cu 20%, spun reprezentanţii patronatelor hoteliere. Acest lucru s-a văzut şi la agenţiile de turism, care au vândut mai multe vacanţe pe litoral. Şi este cel mai bun an pentru turismul intern.

„Cifrele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) sunt relevante şi trebuie să ne uităm la ele. Dincolo de aceste cifre, pe intern, toţi operatorii care activează pe această piaţă au avut creştere relevante pentru sezonul de vară. Noi am avut o creştere de peste 20%”, spune Aurelian Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Unul dintre motivele acestei creşteri este reducerea TVA la 9% la serviciile de cazare, dar şi faptul că mai multe hoteuri din sudul Litoralului au fost renovate şi au venit cu preţuri competitive faţă de cele practicate în cea mai aglomerată staţiune, Mamaia.

Un alt plus este că şi turistul român a început să înţeleagă sistemul înscrieri timpurii. „Dacă imi spunea cineva acum zece ani că o să vând litoralul românesc în noiembrie, îi dădeam sau o palmă sau o vodcă. De la sfârşitul lunii octombrie am început să vindem pachete pentru litoral. Nu vânzări spectaculoase, dar în momentul în care îţi vin 100 de persoane, înseamnă că românii au înţeles sistemul”, spune Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT. Şi nu doar atât. Planul autorităţilor de lărgire a plajelor de pe litoral va atrage cu siguranţă mai mulţi turişti.O parte din lucrări au fost deja finalizate, la Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord, iar de anul viitor vor începe lucrările şi la plajele din Eforie Sud spre Vama Veche, lucrări ce urmează a fi finalizate în 2018.

Chartere spre Croaţia şi Portugalia

Alin Burcea, spune că şi pe partea de turism extern agenţiile au înregistrat creşteri ale vânzărilor, cuprinse între 3 şi 10%, chiar şi cu situaţia problematică din Grecia. Totuşi, destinaţiile din ţările din lumea arabă par să nu atragă turişti români, şi asta din cauza confloictelor din zonă, dar şi din cauza recentă a avionului prăbuşit în Egipt.

„Grecia rămâne Grecia. Ştiţi care a foat paradoxuul cu Grecia? Media din România relata că trebuie să scadă tarifele, iar noi ne coonfruntam cu lipsa de locuri. A fost un an destul de bun. Să vedem cum ne vom dezvolta în 2016. Tendinţa de dezvoltare este a destinaţiilor europene; sunt curse charter noi, introduse pe Croaţia şi Portugalia şi e clara tendinţa că destinaţiile trebuie să fie sigure. Sperăm la o creştere de 10% pentru anul viitor”, mai spune Burcea.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană nu renunță la condițiile impuse Poloniei pentru ca aceasta să primească banii din PNRR
Comisia Europeană nu renunță la condițiile impuse Poloniei pentru ca aceasta să primească banii din PNRR
Bruxelles-ul este improbabil să cedeze în cererea sa ca Polonia să respecte statul de drept pentru a putea primi fonduri prin Mecanismul european de redresare şi rezilienţă, în pofida......
Wizz Air programează din această toamnă o nouă rută între București și Cardiff
Wizz Air programează din această toamnă o nouă rută între București și Cardiff
Compania aeriană Wizz Air a anunțat astăzi introducerea unei noi rute din România către Marea Britanie. Românii pot ...
Donald Trump suspectează că FBI-ul ar fi putut să-i planteze probe când i-a percheziționat reședința de la Mar-a-Lago
Donald Trump suspectează că FBI-ul ar fi putut să-i planteze probe când i-a percheziționat reședința de la Mar-a-Lago
Fostul preşedinte american Donald Trump şi-a manifestat miercuri pe reţeaua sa de socializarea temerea că FBI-ul s-ar ...
CNAIR impune restricții de circulație camioanelor în timpul zilei în perioada 12 – 15 august pe Autostrada Soarelui și pe trei drumuri naționale
CNAIR impune restricții de circulație camioanelor în timpul zilei în perioada 12 – 15 august pe Autostrada Soarelui ...
Circulaţia vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv ...