CE vrea limitarea comisioanelor bancare plătite de retaileri la trazacţiile prin carduri la 0,2-0,3%

Comisia Europeană (CE) va propune limitarea comisioanelor interbancare pe care băncile şi furnizorii de servicii de plată le pot percepe retailerilor la tranzacţiile prin carduri la 0,2% şi 0,3%, potrivit unui document preliminar al executivului comunitar, obţinut de Bloomberg.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 13:27
CE vrea limitarea comisioanelor bancare plătite de retaileri la trazacţiile prin carduri la 0,2-0,3%

Executivul comunitar vrea să plafoneze comisioanele plătite de retaileri la tranzacţiile prin carduri la 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3% pentru cele de credit, arată documentul. Limitele se vor aplica iniţial tranzacţiilor transfrontaliere, urmând să fie extinse şi la pieţele interne după doi ani.

Retailerii se opun de mult timp costurilor suplimentare asociate acceptării plăţilor prin carduri de credit şi debit. Spre deosebire de cecuri, băncile percep comisioane, numite interbancare, pentru procesarea plăţilor prin card. Nivelurile acestora sunt stabilite de MasterCard şi VISA, cei mai importanţi operatori de reţele de plată prin card, iar banii sunt transferaţi băncilor.

Comisioanele interbancare sunt plăţile realizate între băncile acceptante şi băncile emitente pentru tranzacţiile care presupun utilizarea cardurilor de plată. În cazul tranzacţiilor la POS, comisionul interbancar este plătit de banca acceptantă (care deţine POS-ul aflat la comerciant) către banca emitentă a cardului şi este suportat de către comerciant şi, indirect, de către consumatori.

„Comisioanele restricţionează concurenţa, întrucât cresc costul acceptării plăţilor prin card de către bănci, fără să aducă beneficii consumatorilor. (…) Se ajunge astfel la preţuri finale mai mari pentru bunuri şi servicii”, se arată în proiectul Comisiei.

Propunerea urmează să fie făcută publică săptămâna următoare şi va necesita aprobarea guvernelor statelor membre şi a Parlamentului European pentru a intra în vigoare.

Reprezentanţi ai VISA Europa, MasterCard şi comisarului UE pentru servicii financiare, Michel Barnier, au refuzat să comenteze. VISA Europa, operatorul celei mai mari reţele de plată prin card din Europa, a propus o înţelegere amiabilă a unui caz similar analizat de CE.

Autorităţile de reglementare din UE au pornit mai multe acţiuni în ultimul deceniu vizând cărţile de credit şi comisioanele, avertizând că modul în care acestea sunt convenite colectiv este anticoncurenţial. Autorităţile europene au început în acest an o investigaţie vizând comisioanele percepute de MasterCard la plăţile prin card în afara ţării unde acest a fost emis, de exemplu în cazul cumpărăturilor făcute de turişti care călătoresc dintr-un stat comunitar în altul. Compania a contestat deja la Curtea Europeană de Justiţie verdictul dintr-o altă investigaţie privind plăţile transfrontaliere prin card.

Pe lângă creşterea preţurilor la bunuri şi servicii, comisioanele actuale îngreunează şi intrarea pe piaţă a altor opţiuni de plată prin card şi limitează inovaţiile în domenii precum plăţile prin dispozitive mobile, se arată în proiectul CE.

Ratele de 0,2% şi 0,3% din documentul Comisiei se bazează pe niveluri propuse de VISA şi MasterCard în timpul investigaţiilor antitrust şi acceptate de autorităţile din domeniul concurenţei. Reglementarea va acoperi comisioanele interbancare pentru „toate cardurile folosite la scară largă de consumatori”.

De asemenea, planurile Comisiei prevăd şi relaxarea actualelor reguli care cer retailerilor să accepte toate cardurile emise de un furnizor de servicii de plată, precum MasterCard sau VISA, precum şi drepturi pentru comercianţi să-i îndrepte pe clienţi către „instrumente de plată mai eficiente”. Furnizorii de carduri va trebui să ofere mai multe informaţii privind comisioanele şi să permită retailerilor să transmită aceste date clienţilor.

Comisioanele interbancare aplicate în România la tranzacţiile cu carduri în sistemele VISA şi MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, reiese dintr-o investigaţie sectorială desfăşurată de Consiliul Concurenţei pe piaţa serviciilor de plăţi bancare, ale cărei rezultate au fost publicate la sfârşitul lunii mai.

Astfel, în România, comisionul interbancar în sistemele VISA şi MasterCard este de 1% şi respectiv 1,2%, în timp ce în ţări ca Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depăşeşte 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).

Analiza realizată de Consiliul Concurenţei arată că nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianţi către băncile acceptante este 1,78% şi 2,4% din valoarea tranzacţiei. Astfel, comisionul interbancar perceput de băncile din sistemul Visa şi MasterCard influenţează, într-o proporţie însemnată, nivelul comisioanelor de servicii percepute comercianţilor şi, implicit, preţurile finale ale produselor şi serviciilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Alianţa Sindicatelor din Industrie solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a CSAT pentru stoparea acestei crize ...