CE vrea să adopte raportul pe justiţie pentru România în a doua jumătate a acestei luni

Comisia Europeană intenţionează să adopte şi prezinte în a doua jumătate a acestei luni raportul din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) privind reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei în România, a anunţat vineri Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 13:08
CE vrea să adopte raportul pe justiţie pentru România în a doua jumătate a acestei luni

Reprezentantul executivului CE a dezminţit astfel informaţiile ‘pe surse’ apărute la Bucureşti care avansau ideea amânării până în luna septembrie a raportului CE din cadrul MCV. Documentul este elaborat de Secretariatul General al Comisiei Europene.

În cadrul MCV, instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE în ianuarie 2007, Comisia Europeană elaborează în fiecare an câte două rapoarte privind progresele în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cele două ţări. Raportul CE din luna februarie are un caracter pur tehnic, iar cel din iulie conţine şi aprecieri politice. Raportul CE din această lună va fi unul cuprinzător, care va include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de România şi Bulgaria în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cei cinci ani trecuţi de la intrarea celor două ţări în Uniunea Europeană.

De asemenea, Olivier Bailly a citit declaraţia publicată de CE vineri la prânz, în care aceasta îşi exprima îngrijorarea faţă de actualele evoluţii din România.

”Comisia este îngrijorată de actualele evoluţii din România, în special de măsurile care par să reducă puterile eficiente ale unor instituţii independente, precum Curtea Constituţională. Supremaţia legii, controalele şi echilibrele democratice şi independenţa sistemului judiciar sunt piloni ai democraţiei europene şi indispensabile pentru încredere mutuală în interiorul Uniunii Europene. Politica guvernamentală şi acţiunea politică trebuie să respecte aceste principii şi valori. Comisia deja analizează reforma sistemului judiciar şi măsurile anti-corupţie, în contextul Mecanismului de cooperare şi verificare. În prezent ea finalizează un raport ce rezumă cinci ani de muncă pentru a trata aceste probleme din România. Evoluţiile recente pot expune riscului progresele realizate în cursul anilor. Preşedintele Comisiei Europene a vorbit astăzi (vineri – n.r.) cu premierul României şi a exprimat îngrijorările Comisiei. Premierul (Victor) Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se întâlni cu preşedintele Barroso pentru a discuta aceste chestiuni. În acelaşi timp, analiza situaţiei de către Comisie va continua şi vor urma alte contacte între Comisie şi autorităţile române”, potrivit textului integral al declaraţiei executivului comunitar.

Bailly a explicat că executivul UE este preocupat şi de maniera rapidă în care au fost adoptate măsurile respective de către Bucureşti. ”Există o serie de evenimente şi decizii juridice luate în România în ultimele săptămâni. Suntem îngrijoraţi de succesiunea acestor evenimente, nu de unul anume, şi de maniera rapidă în care au fost adoptate” respectivele decizii, a spus reprezentantul CE, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist în conferinţa de presă cotidiană.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...