CE vrea să adopte raportul pe justiţie pentru România în a doua jumătate a acestei luni

Comisia Europeană intenţionează să adopte şi prezinte în a doua jumătate a acestei luni raportul din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) privind reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei în România, a anunţat vineri Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 13:08
CE vrea să adopte raportul pe justiţie pentru România în a doua jumătate a acestei luni

Reprezentantul executivului CE a dezminţit astfel informaţiile ‘pe surse’ apărute la Bucureşti care avansau ideea amânării până în luna septembrie a raportului CE din cadrul MCV. Documentul este elaborat de Secretariatul General al Comisiei Europene.

În cadrul MCV, instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE în ianuarie 2007, Comisia Europeană elaborează în fiecare an câte două rapoarte privind progresele în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cele două ţări. Raportul CE din luna februarie are un caracter pur tehnic, iar cel din iulie conţine şi aprecieri politice. Raportul CE din această lună va fi unul cuprinzător, care va include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de România şi Bulgaria în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cei cinci ani trecuţi de la intrarea celor două ţări în Uniunea Europeană.

De asemenea, Olivier Bailly a citit declaraţia publicată de CE vineri la prânz, în care aceasta îşi exprima îngrijorarea faţă de actualele evoluţii din România.

”Comisia este îngrijorată de actualele evoluţii din România, în special de măsurile care par să reducă puterile eficiente ale unor instituţii independente, precum Curtea Constituţională. Supremaţia legii, controalele şi echilibrele democratice şi independenţa sistemului judiciar sunt piloni ai democraţiei europene şi indispensabile pentru încredere mutuală în interiorul Uniunii Europene. Politica guvernamentală şi acţiunea politică trebuie să respecte aceste principii şi valori. Comisia deja analizează reforma sistemului judiciar şi măsurile anti-corupţie, în contextul Mecanismului de cooperare şi verificare. În prezent ea finalizează un raport ce rezumă cinci ani de muncă pentru a trata aceste probleme din România. Evoluţiile recente pot expune riscului progresele realizate în cursul anilor. Preşedintele Comisiei Europene a vorbit astăzi (vineri – n.r.) cu premierul României şi a exprimat îngrijorările Comisiei. Premierul (Victor) Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se întâlni cu preşedintele Barroso pentru a discuta aceste chestiuni. În acelaşi timp, analiza situaţiei de către Comisie va continua şi vor urma alte contacte între Comisie şi autorităţile române”, potrivit textului integral al declaraţiei executivului comunitar.

Bailly a explicat că executivul UE este preocupat şi de maniera rapidă în care au fost adoptate măsurile respective de către Bucureşti. ”Există o serie de evenimente şi decizii juridice luate în România în ultimele săptămâni. Suntem îngrijoraţi de succesiunea acestor evenimente, nu de unul anume, şi de maniera rapidă în care au fost adoptate” respectivele decizii, a spus reprezentantul CE, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist în conferinţa de presă cotidiană.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul trimestru al acestui an, ca urmare a cererii slabe şi a......
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...