CE vrea să avanseze în negocierile de aderare cu Albania şi Turcia

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri, într-un un bilanţ anual privind procesul de extindere, acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană (UE) Albaniei şi relansarea negocierilor de aderare cu Turcia, în pofida reprimării unor manifestaţii în iunie, la Istanbul, relatează AFP.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 19:50
CE vrea să avanseze în negocierile de aderare cu Albania şi Turcia

CE evidenţiază „bunele progrese” realizate de Albania, mai ales în materie de normalizare politică, după desfăşurarea alegerilor legislative, în iunie, câştigate de către socialişti, favorabili integrării în UE, şi propune acordarea statutului de candidat pentru această ţară.

Însă Tirana este îndemnată să-şi dubleze eforturile în lupta „împotriva crimei organizate şi corupţiei”, să pună bazele unui stat de drept şi să-şi reformeze administraţia, înainte de a lua în calcul deschiderea negocierilor de aderare.

Comisia a subliniat, de asemenea, necesitatea relansării economiei „fragile” a acestei ţări balcanice, una dintre cele mai sărace din Europa.

Referitor la Turcia, CE subliniază importanţa regăsirii unui „elan”.

CE şi Turcia au deschis negocierile de aderare în 2005, dar acestea sunt blocate de mai mulţi ani din cauza impasului cipriot şi rezervelor germane şi franceze.

Comisia le solicită statelor membre să-şi confirme angajamentul asumat în iunie de a deschide cu Ankara un nou capitol de negocieri, al 22-lea, privind politica regională. Statele membre UE ar putea să se pronunţe pe această temă în timpul summitului din 22 octombrie.

Dar democratizarea trebuie să rămână criteriul prioritar al apropierii turco-europene, având în vedere lipsurile Turciei în acest domeniu, „ilustrate”, mai ales, „de recurgerea excesivă la forţă” în timpul valului de manifestaţii civile declanşate în primăvară în Piaţa Taksim, avertizează raportul.

În pofida unei „serii de paşi importanţi” făcuţi în ultimul an, incluzând reforme în favoarea minorităţii kurde, Comisia subliniază totuşi „nevoia imperioasă de a dezvolta o adevărată democraţie participativă” şi „de a asigura respectarea libertăţilor fundamentale, mai ales de exprimare şi de reuniune”.

Pe de altă parte, ministrul turc însărcinat de relaţia cu UE a afirmat miercuri că Europa se îndepărtează de Turcia, în pofida dorinţei anunţate de Uniune de a relansa discuţiile de aderare cu Ankara.

„Europa se îndepărtează în fiecare zi de Turcia”, a spus Egemen Bagis, citat de agenţia Anatolia.

Ministrul a apreciat că „turcii sunt obosiţi să fie ameţiţi” de europeni, subliniind dezamăgirea ţării sale că nu a obţinut statutul de membru UE după opt ani de negocieri.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...