Ce vrei să ne mai iei, Căline?

Facem un exerciţiu scurt şi îi arătăm domnului Tăriceanu ce vrea el sa impoziteze mai mult şi care ar fi defapt cea mai importantă diferenţă între Germania şi România.
Ionut Tudorica - vin, 07 nov. 2014, 13:39

Scandalos s-a băgat domnul Tăriceanu ieri în campanie: „Ceea ce este insa o problema care trebuie discutata in Romania este ca romanii ar fi foarte fericiti sa traim cu cota unica de 16% si sa avem cheltuieli ca si cand impozitele s-ar colecta in Germania sau in Franta, la nivelul de fiscalitate de acolo. Adica, in momentul in care vad nemultumiri ca nu se fac si mai multe lucrari de infrastructura, atunci trebuie sa ne gandim si la nivelul de impozitare pe care vrem sa il platim„.

Povara fiscală pe forţa de muncă în România, potrivit OECD, este de 45%. În Germania este de 49%. Vi se pare o difereţă mare, domnule Tăriceanu?

Salariul mediu net care îi rămâne germanului DUPĂ impozitarea cu 49% este de 2.000 de euro. La noi ştiţi cât rămâne, în medie? Va zic eu, 380 de euro. Pe care, evident, vi se pare că trebuie să-i impozitaţi mai mult. La taxare suntem la convergenţa cu UE, la venituri mai avem 20 de ani, dacă ei stau pe loc.

Domnule Tăriceanu, suma asta de 380 de euro o plătiţi dumneavoastra numai pe tenisul pe-o lună. Ştiţi cât îi trebuie minimum pe lună unei familii cu un singur copil ca să trăiască la limita decenţei, fără rate la bancă sau chirie? 450 de euro. Au calculat acum trei ani colegii de la EVZ, pentru că statului îi e frică de imaginea africană pe care ar crea-o un astfel de indicator.

Dar dacă familia are şi o rată şi o chirie? Dacă are şi ea cheltuieli neprevăzute? Dacă se îmbolnăveşte cineva? Dacă rămâne unul fără serviciu?

Apropo, ştiţi că din amărâţii ăştia 450 de euro pe familie, circa 20% sunt TVA care se întoarce la stat?

Ce vrei să mai iei Căline?

Vrem autostrăzi, să plătim mai mult? Trebuia ca tu, fost premier, să fi ştiut deja că cheltuielile statului cu investiţiile – ştii, străzi, autostrăzi – au scăzut cu peste 20% anul ăsta. Deci banii pe care ţi-i plătim ţie, Căline, din tot ce câştigăm pe munca noastra şi pe tot ce cumpărăm cu banii noştri nu se duc către autostrăzi.

Se duc către pensii şi salariile bugetarilor, Căline. Peste două treimi din bugetul pe care ţi-am spus deja cum îl alimentăm sunt cheltuieli structurale. Protecţie socială şi funcţionarea statului. Caută soluţii Căline, nu te mai tripa pe biruri. Ai grijă de colectare, că ălora care populează acum camerele de lux de la Rahova nu li s-a luat un sfanţ din prejudiciile stabilite. Ia băieţi educaţi la Garda Financiară şi pune-i să găsească suveici, nu să calce cârciumi în căutare de fripturică şi plan de amenzi. Fă „Elveţia Estului”, că ţărişoarele alea din centrul Europei civilizate se laudă că principala lor atracţie turistică este fiscalitatea.

Fii deştept Căline şi educă-te, că lumea s-a schimbat puţin de când ai fost tu premier.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...