Achiziţia de trenuri de metrou de 440 de mil. euro se amână. Metrorex nu a oferit încă explicaţii

Numele companiei care va livra trenuri de 440 de milioane de euro pentru Metrorex va fi cunoscut abia în martie 2015, termenul de desemnare a câştigătorului licitaţiei fiind decalat cu trei luni şi jumătate faţă de cel anunţat iniţial. Regia nu oferă motivele acestei amânări, iar participanţii la licitaţie spun că, probabil, Metrorex trebuie să lămurească ofertele tehnice făcute de către fiecare companie
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 22:01
Achiziţia de trenuri de metrou de 440 de mil. euro se amână. Metrorex nu a oferit încă explicaţii

Câştigătorul licitaţiei pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou va fi aflat de-abia în martie 2015, în ciuda faptului că Metrorex anunţase că acesta va fi cunoscut până la finalul acestei luni. Într-o informare către toţi cei şase participanţi la licitaţie, Metrorex stabileşte noua dată de anunţare a câştigătorului, 10 martie 2015.

„Având în vedere prevederile Art. 200 alin (4) din OUG nr. 34/2006 cu modificările ulterioare, prin prezenta vă informăm că s-a prelungit perioada de evaluare a ofertelor până la 10.03.2015”, se arată în adresa Metrorex către participanţii la licitaţie, semnată de directorul general Aurel Radu.  

La momentul desfacerii ofertelor, în 14 octombrie, directorul Metrorex, Aurel Radu, declara că un câştigător va fi anunţat în maximum 45 de zile, adică până la 1 decembrie 2014.

Informarea Regiei de Metrou nu conţine şi motivele pentru care se face această amânare. Gabriel Stanciu, director Alstom Transport România, reprezentanţa locală a uneia dintre firmele care s-au înscris la licitaţie, spune că, probabil, reprezentanţii Metrorex au nevoie de aceste luni pentru a verifica toate aspectele tehnice. „Nu-i uşor, e vorba de mii de pagini de chestii tehnice”, a spus Stanciu.

În ciuda solicitărilor repetate ale ECONOMICA.NET, Directorul Metrorex, Radu nu a putut fi contactat pentru a lămuri întârzierea.

Potrivit legii, câştigătorul unei licitaţii de achiziţie publică trebuie desemnat în 25 de zile de la desfacerea ofertei. Termenul poate fi prelungit o singură dată, cu anunţarea prelabilă a tuturor participanţilor la licitaţie cu 2 zile înainte de expirarea termenului legal. Informarea Metrorex a fost făcută pe 11 noiembrie, în termen legal.

Toate cele 51 de trenuri trebuie să ajungă în posesia Metrorex până în septembrie 2017, termenul limită oferit de Comisia Europeană pentru finalizarea proiectului Metroului de Drumul Taberei.

Compania franceză Alstom, cea chineză CSR, cea poloneză PESA, cea spaniolă CAF şi cea românească Astra Vagoane Călători au depus oferte Metrorex pentru achiziţia a 51 de noi trenuri de metrou.

Cea mai mare ofertă este a PESA, 341 de milioane de euro, iar cea mai mică a Astra Vagoane Călători – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o ofertă de  272 de milioane de euro, CAF a ofertat 310 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o ofertă de 322 de milioane de euro.

Preţul contează în proporţie de 60%, restul fiind condiţiile tehnice. Ofertantul cu cel mai bun preţ, Astra, nu se încadrează la condiţiile financiare cerute în contractul de sarcini, condiţii exclusiviste, imposibil de îndeplinit pentru nicio companie din România: anume, o cifră de afaceri de cel puţin 300 de milioane de euro pe cel puţin trei ani înainte de participarea la licitaţie. Prin urmare, ar putea fi descalificat de la licitaţie.

Magistrala 5 de metrou trebuie realizată în 2 etape, fiecare cu termenul său. Pentru toate lucrările de structură, staţii şi calea de rulare, termenul de execuţie este septembrie 2015. Pentru restul de lucrări, finisaje, cabluri, ventilaţie, inslusiv achiziţionarea tutror trenurilor, termenul este septembrie 2017.

Lucrările la acest proiect au început în 2011. Acestea au fost sistate în prima parte a lui 2013 din cauza lipsei banilor. Ulterior, Guvernul a alocat sumele necesare şi proiectul a reuşit să fie introdus pe POS-T, benefiicind astfel de fonduri europene nerambursabile. Ulterior, alte întârzieri au apărut din cauza unor neînţelegeri financiare cu liderul de proiect, compania italiană Astaldi.

Proiectul Metroului de Drumul Taberei este realizat de un consorţiu format din Astaldi, FCC Construccion, AB Construction şi Delta ACM Antrepriză. Metroul de Drumul Taberei, tronsonul Drumul Taberei-Eroilor, va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei.

Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro. 85% din costurile acestui proiect sunt acoperite din fonduri UE nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Producția de automobile din Rusia a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel de la destrămarea URSS
Producția de automobile din Rusia a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel de la destrămarea URSS
Industria auto din Rusia a încheiat anul 2022 cu cele mai slabe rezultate de după destrămarea URSS, în condiţiile în care producţia de automobile a scăzut cu 67%, pe măsură ce sancţiunile......
Companiile românești nu sunt transparente în raportările ESG. Circa 6.000 de firme din România vor trebui să publice rapoarte de sustenabilitate
Companiile românești nu sunt transparente în raportările ESG. Circa 6.000 de firme din România vor trebui să publice ...
Companiile din Uniunea Europeană vor trebui să facă publice rapoartele despre sustenabilitate și impactul asupra mediului ...
ANRE: Utilizatorii pot cumpăra echipamente de racordare la rețeaua electrică, dacă distribuitorul se află în imposibilitatea de a le furniza
ANRE: Utilizatorii pot cumpăra echipamente de racordare la rețeaua electrică, dacă distribuitorul se află în imposibilitatea ...
Utilizatorii reţelelor electrice vor avea posibilitatea să achiziţioneze grupul de măsurare a energiei electrice sau ...
Francezii de la Tereos au vândut Fabrica de Zahăr din Luduș către compania deținută de doi oameni de afaceri români
Francezii de la Tereos au vândut Fabrica de Zahăr din Luduș către compania deținută de doi oameni de afaceri români
Compania franceză Tereos a anunțat astăzi că a semnat tranzacția prin care își vinde fabrica de zahăr pe care o deține ...