Cea mai mare bancă franceză nu mai garantează pentru petrolul rusesc

BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, a încetat să mai acorde scrisori de garanţie bancară pentru finanţarea tranzacţiilor cu mărfuri în care sunt implicate bănci ruseşti aflate sub incidenţa sancţiunilor economice occidentale, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate situaţiei.
Economica.net - joi, 09 oct. 2014, 19:41
Cea mai mare bancă franceză nu mai garantează pentru petrolul rusesc

Sancţiunile adoptate de SUA şi Uniunea Europeană împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, nu sunt menite să reducă fluxurile comerciale, ci au rolul de a-i izola pe apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin şi de a obstrucţiona accesul la finanţare pentru anumite companii de stat din Rusia.

Grupul Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusă, şi cinci bănci de stat sunt printre companiile vizate de sancţiuni.

În urma introducerii sancţiunilor, băncile occidentale au devenit mult mai atente la tranzacţiile şi contractele cu entităţi din Rusia, una dintre ariile afectate în mod special de acest trend fiind comerţul cu petrol rusesc, potrivit unor surse din piaţă citate de WSJ.

„Băncile pun multe intrebări la orice contract de finanţare. Sistemul se mişcă într-adevăr mai lent”, a declarat pentru publicaţia americană un director executiv al unui trader de mărfuri înregistrat în Elveţia.

Cele cinci bănci care nu vor mai putea primi scrisori de garanţie de la BNP Paribas sunt jucători importanţi în finanţarea tranzacţiilor cu mărfuri ruseşti.

Decizia BNP Paribas merge dincolo de restricţiile impuse de sancţiuni, care se limitează la intertzicerea creditului către, sau pentru cele cinci bănci. Scriorile de garanţie, un instrument financiar cheie în comerţul global cu mărfuri, nu sunt interzise de sancţiuni.

Contactaţi de Wall Street Journal, reprezentanţii BNP Paribas au refuzat să comenteze informaţiile.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Aleksandr Lukaşevici a declarat, joi, că Franţa trebuie să ia de urgenţă o decizie în ceea ce priveşte un contract în domeniul apărării – fie livrează navele de război Mistral Rusiei, fie dă înapoi banii primiţi.

Franţa a vândut în iunie 2011 două nave Mistral pentru o sumă totală de aproximativ 1,2 miliarde de euro Rusiei. Prima navă a fost botezată „Vladivostok”, iar cea de-a doua se va numi „Sevastopol”, după portul din Crimeea care serveşte drept cartierul general al flotei ruse la Marea Neagră. Peninsula Crimeea a fost anexată în martie de Rusia.

La începutul lunii septembrie, preşedintele francez Francois Hollande a pus sub semnul întrebării acordul după ce a anunţat că va lua ‘la sfârşitul lui octombrie’ o decizie privind livrările acestor nave ‘în funcţie de situaţie’ şi de starea acordului de încetare a focului de la 5 septembrie, precum şi de progresul procesului de pace din regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Guvernul Statelor Unite a amendat în acest an banca franceză cu aproape 9 miliarde de dolari pentru încălcarea sancţiunilor împotriva Sudanului, Iranului şi altor state vizate de astfel de măsuri.

Impactul sancţiunilor asupra credibilităţii industriei petroliere ruse se simte deja în piaţă. Rafinăriile japoneze, cunoscute drept unii dintre cei mai conservatori cumpărători de petrol din piaţă, nu au partiicpat în luna august la o licitaţie de petrol convocată de Rosneft, au afirmat surse apropiate situaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...