1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Cea mai mare listare din istorie de la New York: Alibaba obține 21,8 miliarde de dolari

O acțiune a gigantului online chinez Alibaba a fost evaluată la 68 de dolari, acesta fiind prețul maxim din intervalul înscris în prospectul de emisiune din oferta publică inițială (IPO) derulată pe Bursa de la New York, transmite BBC.

19 sep, 2014 | Agerpres

Vânzarea acțiunilor, care va începe vineri, va aduce companiei chineze 21,8 miliarde de dolari, cea mai mare sumă obținută vreodată la o listare a unei companii pe Bursa de pe Wall Street. Oferta evaluează Alibaba la 167,6 miliarde de dolari, depășind marile corporații americane, cum ar fi Walt Disney și Boeing.

Alibaba realizează 80% din totalul vânzărilor online din China, compania efectuează mai multe tranzacții decât realizează împreună Amazon și eBay. Compania a fost înființată în urmă cu 15 ani de un fost profesor, Jack Ma, care vrea să utilizeze banii obținuți în urma listării pentru a extinde activitatea firmei în SUA și în alte piețe.

Analiștii se așteaptă ca în primele ore ale ședinței bursiere ritmul de tranzacționare al acțiunilor Alibaba să fie frenetic, prețul ar putea crește după debutul tranzacțiilor.

Yahoo, deja acționar al Alibaba, vinde acțiuni în valoare de aproximativ opt miliarde de dolari, participația grupului american urmând să se reducă la 16%. Un alt acționar, compania niponă Softbank, a anunțat că deocamdată nu vinde titluri Alibaba și va rămâne cel mai mare acționar, cu o participație de 32%.

Cheltuielile online ale cumpărătorilor chinezi ar urma să crească în următorii ani iar Alibaba intenționează să se extindă pe piețele emergente, în Europa și SUA.

Compania a înregistrat un profit de aproape două miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie 2014, în timp ce vânzările au urcat cu 46%, la 2,54 miliarde de dolari.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO