Cea mai mare ofertă pe bursă după cea a Facebook: Pfizer va lista divizia de medicină veterinară

Grupul american Pfizer va lista compania de medicină veterinară Zoetis la bursa de la New York, cea mai mare ofertă publică de la cea derulată de Facebook în luna mai a anului trecut, pariind pe creşterea cererii pentru produse destinate îngrijirii şi sănătăţii animalelor, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 12:46
Cea mai mare ofertă pe bursă după cea a Facebook: Pfizer va lista divizia de medicină veterinară

Oferta va începe joi, Zoetis scoţând la vânzare 86,1 milioane de acţiuni la preţuri în intervalul 22-25 dolari pe unitate. La mijlocul acestui interval, valoarea de piaţă a companiei ar fi de 11,8 miliarde de dolari.

La un preţ de 25 de dolari, listarea ar aduce companiei şi acţionarilor fonduri de 2,2 miliarde de dolari, cea mai mare ofertă publică derulată vreodată în industria medicinei veterinare.

Momentul ales pentru listarea Zoetis este favorabil, indicii bursieri de la New York fiind la maximele ultimilor 5 ani. Pfizer încearcă să simplifice structura grupului şi să se concentreze pe dezvoltarea de noi medicamente. Novartis şi Bayer au fost în cărţi anul trecut pentru preluarea Zoetis, potribit unor surse apropiate situaţiei, reflectând interesul ridicat pentru afaceri în industria îngrijirii animalelor şi medicinei veterinare.

Pfizer, cea mai mare companie farmaceutică din lume după vânzări (61,2 miliarde de dolari anul trecut), oferă pe bursă 17% din acţiunile Zoetis, cea mai mare listare după cea derulată anul trecut de Facebook, când reţeaua de socializare a atras 16 miliarde de dolari de la investitori şi a fost evaluată la peste 100 miliarde de dolari.

Acţiunile Zoetis vor debuta vineri la New York, listarea fiind intermediată de JPMorgan Chase, Bank of America şi Morgan Stanley.

Înfiinţată în 1952 de Pfizer, Zoetis a avut anul trecut vânzări de 4,3 miliarde de dolari, cu o cotă de piaţă de aproximativ 20%.

Pfizer a vândut anul trecut către grupul elveţian Nestle divizia de alimentaţie pentru nou-născuţi cu 11,9 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...