1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Imobiliare

Cea mai mare tranzacţie imobiliară de pe piaţă, la ultima fază. AFI Europe va semna luna aceasta pentru portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle

AFI Europe semnează luna aceasta preluarea portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle, evaluat la circa 309 milioane de euro și format din patru clădiri cu o suprafață de peste 117.000 mp, în cea mai mare tranzacție multiplă de pe piața imobiliară românească. În ceea ce privește preluarea Casei Radio, AFI Europe încearcă să corecteze câteva probleme ale contractului și va încerca să extindă concesiunea de 50 de ani, din care au mai rămas în jur de 35 de ani, semnată de Plaza Centers cu statul.

03 noi, 2019 | | ECONOMICA.net

NEPI Rockcastle și-a scos la vânzare portofoliul de birouri, din care deja a vândut clădirea The Office din Cluj-Napoca, deținută în parteneriat cu antreprenorul român Ovidiu Șandor, către Dedeman cu 120 de milioane de euro, iar acum trei luni jumătate AFI Europe a semnat o scrisoare de intenție pentru achiziția portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle. Compania se apropie de finalizarea operațiunilor de due dilligence asupra celor patru clădiri de birouri ale NEPI Rockcastle, evaluate la 309,2 milioane euro.

Scrisoarea de intenție nu are caracter obligatoriu și orice tranzacție va fi supusă mai multor condiții, inclusiv primirea de finanțare bancară. NEPI Rockcastle a scos la vânzare clădirile de birouri Floreasca Business Park (36.300 mp), City Business Centre Timișoara (47.800 mp), The Lakeview București (25.600 mp) și Victoriei Offices (7.800 mp), 117.500 mp în total. AFI Europe deține deja cele cinci clădiri AFI Park, de lângă mallul AFI Cotroceni, plus AFI Tech Park și alte clădiri aflate în dezvoltare, inclusiv proiectul office de lângă mallul AFI Brașov.

„Operațiunile de due dilligence pe care le efectuăm asupra portofoliului NEPI Rockcastle merg foarte bine și în mod normal, până la sfârșitul acestei luni vom semna cu ei. Tranzacția, însă, mai are de așteptat până la finalizare, mai sunt câteva etape. Vom finanțata achiziția cu ajutorul unui credit”, spune Doron Klein, CEO AFI Europe România.

Dacă tranzacția va avea loc AFI Europe va deveni unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri în România, cu  un total de 267.500 mp închiriabili de spații de birouri.

În schimb, situația cu Casa Radio e mai complicată, oficialii AFI Europe încearcă să corecteze unele probleme ale contractului de concesiune semnat de vânzător cu statul, compania israeliană Plaza Centers, și cel mai probabil nu se va finaliza în acest an.

Compania va livra în primul trimestru al anului viitor mallul de 40.000 mp, închiriat în proporție de 95% și cele două clădiri de birouri de circa 30.000 mp, în negocieri cu chiriași care vor ocupa circa 60% din suprafață, care formează AFI Brașov, și încă lucrează la planurile unui parc de retail în Arad, unde compania deține un teren de 80.000 mp.

„Va fi un parc de retail nu un mall, ar fi riscant să facem un mall în Arad. Dar, cred că piața din regiune are nevoie de un parc de retail. Dar, trebuie întâi să terminăm toate calculele și planurile necesare”, explică Doron Klein.

Dacă tranzacția pentru portofoliul NEPI Rockcastle se va finaliza anul acesta, cel mai probabil valoarea pieței tranzacțiilor imobiliare din România va depăși un miliard de euro, după ce la nouă luni valoarea tranzacțiilor s-a cifrat la aproximativ 580 de milioane de euro.

Cele mai mari tranzacţii imobiliare la nouă luni

  • The Office Cluj-Napoca 63.600 mp, 129 milioane euro, cumpărată de Dedeman de la NEPI Rockcastle şi Ovidiu Şandor,
  • Nouă parcuri de retail 67.950 mp, 113 milioane euro, preluată de MAS RE de la Prime Kapital,
  • Promenada Mall Târgu Mureş 50.000 mp, 43 milioane euro, achiziţionată de Indotek de la AEW,
  • America House 28.000 mp, 77 milioane euro, cumpărată de Morgan Stanley de la AEW,
  • A1 Bucharest Park 78.000 mp, 40 milioane euro, preluată de CTP de la Vabeld,
  • Liberty Technology Park 18.260 mp, 35 milioane de euro, preluată de White Star de la Fribourg Development.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO