Record pe piaţa de energie: Cel mai scump curent s-a vândut la cel mai mic preţ din istorie

Energia vândută este produsă într-un parc fotovoltaic şi este în vârf. Contractul se întinde pe o perioadă de cinci ani.
Economica.net - lun, 23 iun. 2014, 12:33
Record pe piaţa de energie: Cel mai scump curent s-a vândut la cel mai mic preţ din istorie

O ofertă de cumpărare de energie de 120.000 de MWh în vârf, cea mai scumpă energie pe care o poate livra un producător, a avut drept contraparte o ofertă de vânzare de 105 lei/MWh, preţ la care licitaţia a fost declarată adjudecată. Cumpărătorul este Repower Furnizare Romania, iar vânzatorul este Finas Project, preţul fiind minimul înregistrat vreodata pe bursa de energie OPCOM, pentru contractele de vânzare pe termen lung. Precedentul record era din ianuarie, când austriecii de la Windfarm MV I au vândut energie la 110 lei/MWh, însă, chiar şi aşa, era vorba despre energie în bandă, mai ieftină decât cea în vârf.

Urmare a adjudecării licitaţiei de către Finas Project, Repower Furnizare şi-a asigurat curent ieftin pentru următorii cinci ani, atât cât durează contractul. Livrările încep pe 1 iulie 2014 şi se sfârşesc pe 30 iunie 2019.

Finas Project exploatează o parc fotovoltaic în Chiribiş, judeţul Cluj. Este o companie înregistrată în statul Delaware, SUA, un paradis fiscal, astfel încât acţionariatul real este foarte greu de aflat.

Repower Furnizare este un trader de energie pe piaţa locală, controlat de elveţienii de la Repower AG.

Motivul pentru care „verzii” îşi pot permite să vândă energia la un preţ mult sub piaţă este că sunt subvenţionaţi de toţi consumatorii de curent electric. Inclusiv de populaţie. Astfel, administratorul  unui parc eolian primeşte, pentru fiecare MWh livrat în reţea, jumătate de certificat verde. Preţul unui asemenea certificat este de 29 de euro, astfel încât compania încasează de la furnizori 180 de lei pe MWh, fără să mai punem la socoteală preţul la care vinde energia. Astfel, doar din subvenţie, administratorul parcului eolian obţine mai mult decât media preţului de tranzacţiei a energiei pe bursă, în aşa fel încât şi-ar permite să dea energia şi pe gratis. Mult mai bine se descurcă administratorul unui parc fotovoltaic. Acesta primeşte trei certificare verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.  De altfel, acest lucru îl puteţi vedea şi în factura la curent, unde este înscrisă contribuţia dvs. pentru sprijinirea sectorului energiei regenerabile. În mod obişnuit, ponderea certificatelor verzi în factură este de circa 5-6% din valoarea ei.
Anul trecut, 460 de milioane de euro a reprezentat subvenţia consumatorilor de energie electrică pentru administratorii de parcuri eoliene, fotovltaice, microhidrocentrale sau centrale pe biomasă.

Capacitatea totală instalată în „energie verde” a ajuns la 4.600 de MW, la sfârşitul anului trecut. 3.000 de MW sunt doar în eolian.

Te-ar mai putea interesa și
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
Crescătorii de animale vor putea relua exportul de animale vii pe calea apei, prin Canalul Suez, odată ce acesta este deblocat. ANSVSA va intensifica însă controalele. Totodată, pentru că se......
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
Potrivit datelor publicate recent de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), prețurile ...
Încă 14 zile de carantină pentru orașul Bragadiru
Încă 14 zile de carantină pentru orașul Bragadiru
Măsura de carantină zonală se prelungeşte de luni seara, cu 14 zile, pentru oraşul Bragadiru, a anunţat Prefectura ...
Brandul Tedi a intrat și pe piața de înghețată
Brandul Tedi a intrat și pe piața de înghețată
Marca Tedi, unul dintre liderii de pe piața de băuturi răcoritoare destinate copiilor, a anunțat că și-a adăugat un ...