Record pe piaţa de energie: Cel mai scump curent s-a vândut la cel mai mic preţ din istorie

Energia vândută este produsă într-un parc fotovoltaic şi este în vârf. Contractul se întinde pe o perioadă de cinci ani.
Economica.net - lun, 23 iun. 2014, 12:33
Record pe piaţa de energie: Cel mai scump curent s-a vândut la cel mai mic preţ din istorie

O ofertă de cumpărare de energie de 120.000 de MWh în vârf, cea mai scumpă energie pe care o poate livra un producător, a avut drept contraparte o ofertă de vânzare de 105 lei/MWh, preţ la care licitaţia a fost declarată adjudecată. Cumpărătorul este Repower Furnizare Romania, iar vânzatorul este Finas Project, preţul fiind minimul înregistrat vreodata pe bursa de energie OPCOM, pentru contractele de vânzare pe termen lung. Precedentul record era din ianuarie, când austriecii de la Windfarm MV I au vândut energie la 110 lei/MWh, însă, chiar şi aşa, era vorba despre energie în bandă, mai ieftină decât cea în vârf.

Urmare a adjudecării licitaţiei de către Finas Project, Repower Furnizare şi-a asigurat curent ieftin pentru următorii cinci ani, atât cât durează contractul. Livrările încep pe 1 iulie 2014 şi se sfârşesc pe 30 iunie 2019.

Finas Project exploatează o parc fotovoltaic în Chiribiş, judeţul Cluj. Este o companie înregistrată în statul Delaware, SUA, un paradis fiscal, astfel încât acţionariatul real este foarte greu de aflat.

Repower Furnizare este un trader de energie pe piaţa locală, controlat de elveţienii de la Repower AG.

Motivul pentru care „verzii” îşi pot permite să vândă energia la un preţ mult sub piaţă este că sunt subvenţionaţi de toţi consumatorii de curent electric. Inclusiv de populaţie. Astfel, administratorul  unui parc eolian primeşte, pentru fiecare MWh livrat în reţea, jumătate de certificat verde. Preţul unui asemenea certificat este de 29 de euro, astfel încât compania încasează de la furnizori 180 de lei pe MWh, fără să mai punem la socoteală preţul la care vinde energia. Astfel, doar din subvenţie, administratorul parcului eolian obţine mai mult decât media preţului de tranzacţiei a energiei pe bursă, în aşa fel încât şi-ar permite să dea energia şi pe gratis. Mult mai bine se descurcă administratorul unui parc fotovoltaic. Acesta primeşte trei certificare verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.  De altfel, acest lucru îl puteţi vedea şi în factura la curent, unde este înscrisă contribuţia dvs. pentru sprijinirea sectorului energiei regenerabile. În mod obişnuit, ponderea certificatelor verzi în factură este de circa 5-6% din valoarea ei.
Anul trecut, 460 de milioane de euro a reprezentat subvenţia consumatorilor de energie electrică pentru administratorii de parcuri eoliene, fotovltaice, microhidrocentrale sau centrale pe biomasă.

Capacitatea totală instalată în „energie verde” a ajuns la 4.600 de MW, la sfârşitul anului trecut. 3.000 de MW sunt doar în eolian.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...