Salariile angajaţilor BNR au crescut în 2013, în ciuda pierderilor de un miliard de lei ale Băncii Centrale

Anul trecut, Banca Naţională a României a înregistrat cheltuieli cu personalul de 258,6 milioane de lei, cu 17 milioane de lei mai mult decât în 2012. Cum numărul angajaţilor a rămas constant, rezultă că salariile personalului au crescut faţă de anul precedent, în ciuda faptului că BNR a înregistrat cel mai prost rezultat din ultimii ani.
Şerban Buşcu - lun, 30 iun. 2014, 21:01
Salariile angajaţilor BNR au crescut în 2013, în ciuda pierderilor de un miliard de lei ale Băncii Centrale

Angajaţii Băncii Naţionale a României au încasat în medie, în 2013, aproximativ 6.300 de lei net (1.400 de euro) în fiecare lună, arată calculele ECONOMICA.NET.

Suma este mai mare decât salariul oricărui ministru din România şi depăşeşte de peste trei ori salariul mediu pe economie. Mai mult, salariaţii BNR au beneficiat şi de o majorare faţă de 2012 (când salariul mediu era de doar 6.200 de lei) în ciuda faptului că rezultatul financiar a fost semnificativ mai slab. În fapt, banca centrală a înregistrat în 2013 pierderi de aproape 1 miliard de lei în timp, ce în 2012 avusese un profit de peste 600 de milioane de lei.

Calculul ECONOMICA.NET se bazează pe datele publicate în raportul anual al instituţiei. Salariul mediu net a fost obţinut prin împărţirea cheltuielilor cu personalul la numărul de angajaţi şi scăderea din suma rezultată a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor. Este posibil ca salariul mediu net real să fie ceva mai mic decât suma expusă mai sus întrucât la cheltuieli cu personalul sunt incluse şi cursurile de calificare a acestora. Dinamica faţă de 2012 rămâne însă aceeaşi.

Cine acoperă pierderile băncii centrale. Salarii imense la secret

Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare.

Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit. Anagajaţii Băncii Naţionale a României sunt printre cei mai bine plătiţi salariaţi din România. Deşi este o instituţie publică, BNR a încetat însă de mai mulţi ani să publice salariile angajaţilor, atitudine care lasă loc de speculaţii.

O astfel de situaţie a fost întâlnită cu ocazia publicării listelor cu salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Atunci, reprezentanţi ai BNR au lăsat de înţeles că Guvernatorul, şi pe cale de consecinţă nimeni altcineva din BNR, nu are un salariu lunar mai mare de 14.000 de euro.

Ca răspuns, oameni din ASF au arătat că angajaţii băncii centrale au mai multe beneficii extrasalariale cum ar fi sporuri pentru şedinţe sau prime consistente de doctorat, de vacanţă sau pentru diverse calificări profesionale. BNR a negat însă. Ultimul dată când salariul guvernatorului a ajuns în presă, printr-o întâmplare, a fost în 2011 când veniturile sale lunare se ridicau la 12.700 de euro, după cum ECONOMICA.NET a relatat în exclusivitate.

Doar unul din trei candidaţi reuşeşte la concursul de angajare

Pe de altă parte, salariile relativ mari ale angajaţilor Băncii Naţionale par  justificate de condiţiile extrem de dure cerute la angajare dar şi de responsabilităţile extrem de înalte pe care le presupune un post în organigrama băncii. Astfel, majoritatea angajaţilor trebuie să vorbească fluent cel puţin două limbi străine, să fi absolvit studiile universitare şi să fi luat licenţa cu cel puţin media 9, ca să nu mai punem la socoteală cerinţele privind experienţa(uneori minimum 5 ani în post de conducere).    

În posturile  de analiză sunt obligatorii studiile postuniversitare de tip masterat sau MBA dar şi o experienţă minimă de 3-5 ani în mediul bancar.  De altfel numărul persoanelor care reuşesc să se califice chiar şi pentru interviu este extrem de redus. La ultimul concurs, din peste 30 de posturi disponibile au fost ocupate doar 8-9. 

Te-ar mai putea interesa și
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, are încă șanse să revină pe linia de plutire,......
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul ...