Cea mai valoroasă monedă românească modernă bătută vreodată, scoasă la licitație alături de alte monede unice

Casa de licitații Artmark organizează pe 28 octombrie licitația "Din Tată în Fiu". Licitația unei Colecții de Numismatică" unde vor fi scoase la licitație monede valoroase, de la 1860 și până în zilele noastre.
Ion Dobreanu - sâm, 23 oct. 2021, 16:13
Cea mai valoroasă monedă românească modernă bătută vreodată, scoasă la licitație alături de alte monede unice

În cadrul licitației monede de colecție Artmark, transmise din generație în generație, rarități purtătoare de istorie, ediții comemorative sau piese de pe meridianele lumii. Chiar dacă nu participați la licitație, aceasta poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviță. Piesele sunt expertizate de către importanți specialiști în numismatica românească.

Piesele din licitație sunt expertizate de către importanți specialiști în numismatică românească. În colecție poți găsi 100 de Lei 1940 din aur, aproape cea mai valoroasă monedă românească modernă bătută vreodată, dar și bancnota de 10 Lei 1877, din prima serie de bancnote de hârtie folosită pe teritoriul țării. O piesă unică pentru colecționari o reprezintă proba de 5 Lei 1879, o raritate. Falsuri de epocă, bancnote specimen, jetoane de cazino de la 1900 și multe alte piese unice pot fi licitate.

„Foarte greu de găsit, și la momentul apariției, și în momentul actual. Cea mai rară monedă în ceea ce privește tirajul. Este emisă special pentru colecționari, nu pentru circulație, deși are valoare de circulație, dar această monedă, în 35 de exemplare emisă de Banca Național, cea mai rara moneda românească, cu cel mai mic tiraj. În 2006, nicio altă țară din lume nu a emis 35 de exemplare. Cu cât va trece timpul, cu atât va fi o monedă mai greu de găsit”, spune specialistul Artmark. Moneda are un preț de pornire de 10.000 de euro. 

Probă monetară pentru piesa de 5 Lei, 1879, raritate, din cupru. Lotul a fost publicat în catalogul ”România, proiecte, probe monetare și catalogul monedelor emise”, Erwin Schäfer și Bogdan Stambuliu, 2009. Prețul de pornire al licitației este de 500 de euro. 

Alte monede valoroase

12.000 de euro este prețul de pornire al licitației pentru o monedă de 100 de lei, din aur, din 1940. Un lot asemănător a fost adjudecat cu suma de $34000 la casa de licitații „Heritage World Coin Auctions”, Dallas, Texas, 25 martie 2021.

O monedă de 20 de lei din 1870 este una dintre cele mai mari rarităţi din numismatica românească și este scoasă la licitație la un preț de pornire de 9.000 de euro. Un lot asemănător a fost adjudecat cu $15000 la casa de licitații ”Stack’s Bowers Galleries (& Ponterio)”, California, SUA, 10 august 2016. 2 Lei 1870 a doua monedă românească de aur bătută de statul român modern. Prima (tot un 20 de lei, bătută în 1868) fusese destinată doar protocolului şi recunoaşterii internaţionale. Această a doua piesă de aur însă a fost menită circulaţiei. Doar 5.000 de piese au ieşit din monetăria din Bucureşti, ce fusese inaugurată în anul 1870.

Monedă comemorativă BNR, Aderarea la Uniunea Europeană, 2007, aur, tirajul de doar 250 de exemplare, preț de pornire: 2.000 de euro.

Moneda de 50 lei din 1922, din aur. Un lot asemănător a fost adjudecat cu suma de €8331 (CHF 9000) la casa de licitații „Sincona Swiss International Coin Auction AG”, Zürich, Elveția, 8 iunie 2020. Preț de pornire: 5.000 de euro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...