CEETRUS, parte din grupul Auchan, transformă Gara de Nord din Paris până în 2024. Acelaşi lucru vrea sa-l faca şi la Bucureşti. VIDEO

Parisul va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2024, termen până la care cea mai mare gară din Europa se va transforma. Căile Ferate Franceze au anunţat recent că au desemnat divizia imobiliară a Auchan, CEETRUS, să se ocupe de procesul de tranformare. Directorul filialei din România, Tatian Diaconu, a declarat în repetate rânduri la întâlnirile cu presa că ar studia reabilitarea Gării de Nord din Bucureşti şi transformarea ei într-un centru urban de excelenţă. 
Andrada Ghira - sâm, 14 iul. 2018, 12:43
CEETRUS, parte din grupul Auchan, transformă Gara de Nord din Paris până în 2024. Acelaşi lucru vrea sa-l faca şi la Bucureşti. VIDEO

Proiectul de renovare a celei mai mari gări din Europa a fost aprobat la începutul acestei săptămâni. Consiliul de adminisraţie al SNCF Mobilités, divizia de exploatare a trenurilor a Căilor Ferate Franceze, a desemnat CEETRUS, parte din grupul Auchan, să se ocupe de transformarea Gării de Nord din Paris.

Decizia vine după un proces de selecţie demarat în luna iunie a anului trecut. Rezultatul acestei negocieri va duce la formarea unei societăţi deţinută în proporţie de 34% de către SNCF Gares & Connexions, iar participaţia de 66% va fi deţinută de CEETRUS, fosta Immochan, pentru realizarea proeictului de extindere a primei gări din Europa şi exploatarea ei comercială între 35 şi 46 de ani, se arată într-un comunicat de presă al SNCF. 

Proiectul va fi unul grandios, încât locuitorii Parisului şi pasagerii care tranzitează Gara de Nord nu vor mai recunoaşte fostul edificiu. Investiţia se ridică la 600 de milionae de euro. 

Transformarea Gării de Nord din Bucureşti costă 2 miliarde de euro 

Directorul general al CEETRUS România, Tatian Diaconu, a declarat în  repetate rânduri la întâlnirile cu presa că ar studia reabilitarea Gării de Nord din Bucureşti şi transformarea ei într-un centru urban de excelenţă, dacă ar fi fuincţionale şi la noi, parteneriatul public-privat. 

„Astăzi, legea parteneriatului public-privat nu este una care să îmi permită să fac aşa ceva. Până nu se va clarifica, o să continuăm să investim ca persoane private. Dacă ar exista mecanismele legale necesare şi dorinţa de a face un proiect aş studia de mâine dimineaţa reabilitarea Gării de Nord şi transformarea ei într-un centru urban de excelenţă”, spunea Diaconu la începutul anului trecut. 

În urmă cu o lună, la anunţul schimbării numelui companiei din Immochan în CEETRUS, Diaconu spunea că „Bucurestiul se poate dezvolta prin parteneriate public-privat. O să revin şi o să vă spun iar, că îmi stă ca un ghimpe, despre Gara de Nord, unde în continuare nu se mişcă nimic„. 

Transformarea Gării de Nord din Bucureşti ar avea nevoie de 2 miliarde de euro şi de zece ani. Iar pentru demararea unui proiect de o asfel de anvergură, ar fi nevoie de mai mulţi investitori. 

„Un proiect precum Gara de Nord nu poate să fie făcut de un singur dezvoltator. Este imposibil, pentru că nu avem timp ca un singur dezvoltator să facă un astfel de proiect. Și atunci, într-un proiect de două miliarde de euro ar trebui ca cineva să joace acest rol de catalizator și nu ar fi absolut nimic sprectaculos ca lângă mine să vină Skanska, NEPI, AFI, Primăria, Ministerul Transporturilor. Asta însemnă pentru mine evoluția Romaniei”, mai spunea în urmă cu o lună Tatian Diaconu.

Immochan devine CEETRUS şi are în vizor proiecte imobiliare mixte la Satu Mare, Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Craiova

Cum va arăta Gara de Nord din Paris

Dacă hala originală va rămâne identică, intrarea Transilien, cu pereţii din sticlă va fi profund transformată, scrie publicaţia Le Parisien. Această intrare va deveni o stradă centrală în interiorul gării, de unde se va face foarte uşor accesul spre trenurile Eurostar, TGV, RER şi Transilien. 

Spaţiul actual al Gării se va tripla şi va ajunge de la 36.000 de mp, la 110.000 mp. pe acoperiş vor fi amplasaate grădini, dar şi o pistă de alergare. Noua gară va avea 7.000 de mp de spaţii verzi şi panouri solare pe o suprafaţă de 3.200 de mp.

Viitoarea grădină publică va oferi spaţii destinate sporturilor, pentru co-working şi va avea şi o pistă de alergare, lungă de 1 km, care va permite locuitorilor să facă jogging pe acoperişul gării şi să aibă parte de o privelişte impresionantă a oraşului. 

În 2023, suprafaţa dedicată comercialui, cu restaurante şi alte servicii va fi multiplicată de cinci ori, pentru a ajunge la un total de 50.000 de mp. Gara va avea nu doar spaţii culturale, ci şi o sală de concerte cu 2.000 de locuri. 

Prin noul proiect, Căile Ferate Franceze vor să îmbunătăţească fluxul de călători care vor trece zilnic pe aici, şi care în 2024 va ajunge la 800.000 de pasageri, iar în 2030 la 900.000 de pasageri. Şi pentru că Gara de Nord este una verticală, va avea 55 de ascensoare, faţă de cele 20 în prezent, şi 105 scări rulante, faţă de cele 45 existente. Va mai fi amenajată şi o imensă parcare pentru biciclete, cu 1.200 de locuri, chiar la intrarea în gară, pe strada Dunkerque. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...