CEFC, chinezii care vor cumpăra Rompetrol, au semnat un nou acord cu Rosneft pentru explorări în Rusia

Gigantul petrolier rus Rosneft, compania deţinută de statul rus a semnat un accord cu firma chineză CEFC, viitorul proprietar al grupului Rompetrol, pentru explorarea, în comun, a unor zăcăminte din Siberia, scrie Reuters.
Economica.net - lun, 04 sept. 2017, 09:54
CEFC, chinezii care vor cumpăra Rompetrol, au semnat un nou acord cu Rosneft pentru explorări în Rusia

De asemenea, acordul pune bazele colaborării în alte domenii, cum ar fi rafinarea, petrochimia şi transportul ţiţeiului şi produselor petroliere, au mai spus oficialii Rosneft. În plus, compania rusă a mai semnat un contract cu CEFC pentru a creşte livrările directe de petrol rusesc în China.

“Acorrdurile semnate azi consolidează strategia companiei, ale cărei priorităţi includ strângerea relaţiilor cu statele din zona Asia-Pacific şi, în particular, cu China” a declarat Igor Sechin, CEO Rosneft.

Ştirea Reuters de azi apare în contextul în care, potrivit unor surse din piaţă, grupul CEFC China Energy poartă discuţii pentru a prelua o participaţie la gigantul petrolier rus Rosneft, potrivit unor informaţii apărute la jumătatea lui august., pe surse citate tot de Reuters.

Potrivit surselor, o serie de directori de la ambele companii au în prezent discuţii preliminare, iar în ultimele două luni au avut loc două întâlniri între preşedintele CEFC, Ye Jianmin şi directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.

Deocamdată nu este clar cât de mult va investi CEFC la Rosneft şi nici dacă compania chineză va achiziţiona acţiuni existente sau noi acţiuni emise de Rosneft. O sursă din apropierea Rosneft a declarat că grupul rus ar fi dispus să vândă către CEFC o participaţie la divizia sa de retail care include aproape 3.000 de benzinării.

Dacă discuţiile se vor concretiza CEFC ar fi prima companie privată chineză care va investi într-o mare companie petrolieră. În mod normal, pentru investiţiile sale strategice guvernul de la Beijing ar recurge la cele trei mari companii petroliere de stat.

Rusia a devansat Arabia Saudită din poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei iar Rosneft este de departe cea mai mare şi mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având acces la rezervele şi capacităţile de rafinare ale Rosneft ar fi un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piaţa energetică internaţională şi un rival pentru traderii de genul Glencore.

Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deţine 50% din acţiunile Rosneft, după ce în luna decembrie a anului trecut a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft către Glencore şi Qatar Investment Authority (QIA) în schimbul unei sume de peste 10 miliarde de euro. Un alt acţionar important la Rosneft este grupul britanic BP cu o participaţie de 19,75%.

În decembrie 2016, a fost semnat acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI (Grupul Rompetrol), care deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

Compania CEFC a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International. Aprobările primite din partea autorităţilor abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacţiei, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă.

Deţinut integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, după investiţii masive decise în urma......
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi presei că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a ...
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Gigantul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat marţi că programul său de restructurare anunţat anterior ar putea ...