Cehia şi Slovacia resping ideea sistemului de cote obligatorii de refugiaţi

Cehia şi Slovacia şi-au exprimat luni opoziţia comună faţă de sistemul de cote pentru redistribuirea refugiaţilor pe care îl pregăteşte Comisia Europeană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 07 sept. 2015, 18:05
Cehia şi Slovacia resping ideea sistemului de cote obligatorii de refugiaţi

Premierul ceh Bohuslav Sobotka şi omologul său slovac Robert Fico au declarat, după o întâlnire cu cancelarul austriac Werner Faymann, că orice ajutor şi cooperare trebuie să se facă pe baze voluntare.

Chestiunea cotelor a umbrit alte acţiuni plănuite pentru gestionarea valului migraţionist şi a pus statele din centrul Europei în poziţii diferite faţă de ţările bogate din vestul UE în privinţa asumării de responsabilităţi, notează Reuters.

Executivul UE a stabilit o nouă schemă de cote naţionale, conform căreia 160.000 de solicitanţi de azil ar trebui relocaţi din Italia, Grecia şi Ungaria, a declarat anterior luni o sursă din cadrul UE.

Planul prevede redistribuirea a 4.306 de imigranţi în Cehia şi a 2.287 în Slovacia.

Cifrele sunt cu mult mai mari decât cele vehiculate până acum: Cehia se oferise să primească 1.500 de refugiaţi, iar Slovacia 200, preferabil creştini. Ofertele se refereau la solicitanţi de azil aflaţi în alte ţări din UE, dar şi la refugiaţi din tabere din Turcia.

Fico a refuzat să comenteze planul Comisiei Europene, dar a spus că impunerea de cote este inacceptabilă.

‘Imigranţii care ajung în Europa nu vor să stea în Slovacia. Nu au o bază pentru religia lor aici, pentru rudele lor. Ar fugi oricum de aici. Prin urmare, consider că este iraţional să impui cote’, a spus el.

Cehia şi Slovacia au mai spus că UE trebuie să convină asupra altor măsuri pentru oprirea valului de imigranţi, cum ar fi întărirea protecţiei graniţelor externe, crearea aşa-numitelor centre de recepţie ‘hot-spot’ şi stabilirea unei liste de ţări ‘sigure’ ai căror cetăţeni să fie trimişi înapoi.

‘Vrem să ajutăm financiar, oferind experţi, şi bineînţeles că vom lua în grijă o parte dintre refugiaţi care vor primi azil, dar numai pe bază voluntară’, a spus la rândul său Sobotka.

Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că sistemul de cote este necesar pentru a exista o formulă pentru a-i putea primi pe refugiaţi, şi nu pe imigranţii economici.

‘Sunt ferm convins că poţi proteja frontiera externă numai când ştii ce să faci cu refugiaţii de război’, a subliniat el.

Te-ar mai putea interesa și
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de 50 de bani să le fie ridicate de RetuRo, administratorul Sistemului de......
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...