Cehia va introduce cerinţe suplimentare privind capitalul principalelor bănci ale ţării

Banca Centrală a Cehiei intenţionează să introducă cerinţe suplimentare privind capitalul principalelor patru instituţii de creditare ale ţării, dar nu va implementa toate reglementările europene privind capitalul tampon, a declarat viceguvernatorul CNB, Vladimir Tomsik, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 21 oct. 2013, 06:53
Cehia va introduce cerinţe suplimentare privind capitalul principalelor bănci ale ţării

Uniunea Europeană a adoptat noi reglementări privind capitalul pentru a întări mijloacele de apărare ale instituţiilor de creditare, în urma crizei financiare din ultimii ani. Aceste reglementări vor fi implementate gradual de anul viitor.

Normele ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente de peste 8% din valoarea împrumuturilor pe care le acordă, iar autorităţile naţionale de reglementare au dreptul să ceară băncilor importante să deţină mai mult capital.

Banca Centrală a Cehiei vrea să solicite instituţiilor de creditare un capital tampon suplimentar de 2,5% imediat ce intră în vigoare noile reglementări, în timp principalele patru bănci trebuie să pună deoparte încă 1-3% din valoarea activelor riscante, a explicat Vladimir Tomsik.

Cele mai mari bănci din Cehia sunt Ceska Sporitelna – subsidiară a băncii austriece Erste Group, CSOB – subsidiară a grupului belgian KBC, Komercni Banka – subsidiară a grupului francez Societe Generale din Franţa şi UniCredit, divizia băncii cu acelaşi nume din Italia.

Indicele mediu de adecvare a capitalului Tier în sectorul bancar ceh era de 17,3% în iunie, un nivel ridicat comparativ cu majoritatea sistemelor bancare europene.

‘Vrem să menţinem actualul indice de adecvare a capitalului în sectorul bancar ceh. Nu vrem să permitem scăderea acestuia de la actualul nivel ci doar creşterea lui ulterioară’, a afirmat viceguvernatorul CNB.

Conform rezultatelor testelor de stres publicate vara aceasta de Banca Centrală a Cehiei, sectorul bancar ceh rămâne stabil şi rezistent la riscurile externe, în timp ce indicele de adecvare a capitalului ar putea scădea de la 15% la 10%, în cazul unei înrăutăţiri severe a situaţiei economice.

Unele bănci vor trebui să-şi majoreze capitalul cu 31,5 miliarde de coroane (1,64 miliarde de dolari), sau 0,8% din PIB, într-un scenariu nefavorabil, pentru a-şi majora indicele de adecvare a capitalului peste pragul de 8% stabilit de Banca Centrală a Cehiei.

Instituţia consideră că principalul risc la adresa economiei cehe în următorii doi ani îl constituie un declin semnificativ al activităţii economice, care ar putea duce la o scădere a veniturilor corporaţiilor şi companiilor.

Conform rezultatelor testelor de stres, băncile, companiile de asigurări şi fondurile de pensii pot face faţă unui scenariu nefavorabil, apreciază Banca Centrală a Cehiei.

În timpul crizei financiare globale, Cehia nu a trebuit să salveze niciuna din băncile locale în condiţiile în care volumul activelor toxice a fost echivalent cu mai puţin de un procent din totalul activelor, iar depozitele au depăşit creditele. Economia cehă depinde de cererea din zona euro, unde se îndreaptă aproximativ 70% din exporturile Cehiei.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...