Cehia va redeschide parțial învățământul primar după o scădere a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19

Republica Cehă va redeschide şcolile primare pentru elevii din clasele I şi a II-a pe 18 noiembrie, în contextul în care cele mai recente date medicale arată o scădere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în această ţară, cel mai grav afectată din Europa de al doilea val al pandemiei de COVID-19, a anunţat miercuri ministrul ceh al Educaţiei, Robert Plaga, citat de Reuters şi AFP, relatează Agerpres.
Economica.net - mie, 11 nov. 2020, 15:10
Cehia va redeschide parțial învățământul primar după o scădere a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19

Anunţul reprezintă prima decizie de relaxare a restricţiilor impuse în Republica Cehă în lunile septembrie şi octombrie din cauza recrudescenţei pandemiei. Începând din 18 noiembrie, elevii din clasele I şi a II-a, cu vârste cuprinse între şase şi opt ani, vor putea să revină la cursurile organizate în şcolile primare.

Republica Cehă, o ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, a dorit să evite supraaglomerarea spitalelor sale după ce numărul infectărilor zilnice cu SARS-CoV-2 a depăşit pragul de 15.000 în săptămânile recente, iar Cehia a ajuns pe primul loc în clasamentul ţărilor europene cu cele mai ridicate rate de infectare.

Toate şcolile au fost închise în Republica Cehă pe 14 octombrie şi au fost nevoite să adopte formatul cursurilor de la distanţă.

„Republica Cehă a adoptat măsura fără precedent de a închide chiar şi primele clase din şcolile primare atunci când modelele epidemiologice au arătat că situaţia era critică”, a declarat ministrul Robert Plaga într-o conferinţă de presă transmisă miercuri de postul naţional de televiziune din această ţară.

„Costul generat de nevoia de a încetini pandemia a fost suportat cu greu de sistemul de educaţie, dar mă bucur că vom putea de acum, cel puţin prin intermediul acestui mic pas, să revenim la activităţile de predare bazate pe prezenţa elevilor în clase”, a adăugat el.

Elevii din clasele I şi a II-a vor trebui să poarte tot timpul măşti sanitare în şcoli, iar sălile de clasă vor fi aerisite la jumătatea orelor de predare. Orele de muzică şi de educaţie fizică nu vor avea loc, a precizat ministrul ceh.

Potrivit AFP, şcolile dedicate elevilor cu dizabilităţi vor fi de asemenea deschise.

Şcolile generale, liceele şi universităţile vor rămâne deocamdată închise. Grădiniţele au rămas deschise în această perioadă.

Locuitorii din Cehia sunt în continuare vizaţi de restricţii de deplasare, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi de închiderea spaţiilor sportive, a restaurantelor şi a celor mai multe magazine.

Ministrul Sănătăţii din această ţară, Jan Blatny, a declarat într-o conferinţă de presă că, deşi numărul zilnic al infectărilor a atins deja cel mai probabil punctul lor maximal, spitalizările se vor menţine la un nivel ridicat în perioada imediat următoare din cauza intervalului ce există între comunicarea rezultatelor pozitive la testele COVID-19 şi agravarea simptomelor.

Republica Cehă a raportat alte 9.016 de cazuri de coronavirus marţi, în scădere cu circa 3.000 în raport cu numărul comunicat în aceeaşi zi din săptămâna trecută. Numărul zilnic al deceselor de COVID-19 a crescut la aproximativ 200 în ultimele zile. Prin comparaţie, media zilnică a deceselor înregistrate în ultimii ani la nivel naţional, ce include toate cauzele de deces, este de 300.

Miercuri dimineaţă, Cehia a raportat un total de 430.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 5.300 de decese asociate maladiei COVID-19 de la începutul pandemiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Transilvania: Azi se deschide circulația pe lotul Tg Mureș – Ungheni FOTO VIDEO
Autostrada Transilvania: Azi se deschide circulația pe lotul Tg Mureș – Ungheni FOTO VIDEO
Luni, 6 decembrie, în jurul orelor 12:00 - 13:00, va fi deschisă circulația pe lotul Tg Mureș - Ungheni din Autostrada ...
Concurenţa investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei de medicamente Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO pentru blocarea concurenților
Concurenţa investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei de medicamente Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO ...
Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co ...
Renault va elimina mai puţine locuri de muncă în Franţa decât intenţiona iniţial
Renault va elimina mai puţine locuri de muncă în Franţa decât intenţiona iniţial
Constructorul auto francez Renault a finalizat negocierile cu sindicatele pentru un nou acord pe trei ani, fiind revizuit ...