Cei care au cumpărat tehnologie 4K ar putea să mai aştepte o vreme conţinutul din cauza unei taxe

Video-urile cu rezoluţie 4K ar putea ajunge pe piaţă mult mai târziu, iar acest lucru este cauzat de o cerere surprinzătoare a unui comision pentru o anumită tehnologie de comprimare video.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 08:14
Cei care au cumpărat tehnologie 4K ar putea să mai aştepte o vreme conţinutul din cauza unei taxe

Poate că nu veţi vedea un film 4k, nici nu veţi filma la rezoluţie 4k sau măcar să cumpăraţi un televizor 4k în viitorul apropiat, la preţul la care v-aţi fi aşteptat.

Asta din cauza unui regres care afectează trecerea la rezoluţia video 4k, în momentul în care un grup, denumit HEVC Advance a anunţat depunerea unei licenţe pentru patentarea tehnologiei de compresie video.

Nu văd cum acest lucru nu va creşte preţul„, a spus Jan Ozer, un autor şi consultant pentru tehnologia video de la Streaming Learning Center. „Iar lipsa termenilor de licenţiere din partea noului grup, care se va întinde pe mai multe luni, va încetini, în mod sigur, adoptarea planului de către industrie„, a mai adăugat acesta.

Producătorii de televizoare şi furnizorii de servicii de streaming video încearcă să creeze un val de entuziasm în rândul consumatorilor în ceea ce priveşte video-urile 4K, cunoscute şi ca Ultra HD.

Promite o imagine mai clară, prin folosirea a cel puţin de patru ori mai mulţi pixeli, comparativ cu rezoluţia generică HD la 1920×1080.

Dar pentru a susţine aceste date suplimentare, video-ul 4k are nevoie de o tehnologie de compresie foarte puternică. În acest scop, zeci de jucători din piaţă au creat un standard numit High Efficiency Video Coding, alias HEVC sau H.265. Un grup, foarte bine consolidat, numit MPEG LA au anunţat în 2014 un mecanism pentru licenţierea unei serii largi de patente HEVC pentru a fi utilizate la producerea dispozitivelor Blu-ray, programelor de editare video şi pentru smartphone-uri.

Apoi HEVC Advance a ieşit joi cu o nouă serie de patente. Acest lucru implică posibile noi taxe sau încălcări ale patentului, ceea este reprezintă o problemă pentru toţi entuziaştii tehnologiei 4k.

De exemplu, MPEG LA a eliminat taxele pentru licenţele de streaming pe care le încasa alături de predecesorul HEVC, H.264/AVC, dar HEVC Advance ar putea ridica pretenţii la aceste taxe.

Piaţa este într-o confuzie totală

Dan Rayburn, analist al companiei Frost & Sullivan a declarat că „Acest lucru generează confuzie în piaţă. Au dat un comunicat de presă care sperie mulţi creatori de conţinut şi nu au dat niciun detaliu suplimentar…Există patroni care spun că acest lucru nu este ceva pozitiv pentru afacerea sa„.

Vestea, care a venit chiar înainte de întâlnirea anuală din Las Vegas pentru Conferinţa Naţională a Asociaţiei Radiodifuziunii, indică foarte clar dificultăţile cu care se confruntă sistemul de patentare. Deţinătorii de patente vor să fie remuneraţi pentru inovaţiile lor, dar îngrijorările ce ţin de patent pot transforma dezvoltarea unui produs o problemă ce ţine nu numai de ingineri, ci şi de avocaţi. Iar procesele judiciare pentru patente sunt foarte costisitoare.

Citeşte mai mult pe Noobz.ro

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul rămâne fără căldură şi apă caldă, dacă nu vor fi investiţii în CET-uri noi – Şef ELCEN
Bucureştiul rămâne fără căldură şi apă caldă, dacă nu vor fi investiţii în CET-uri noi – Şef ELCEN
Fuziunea dintre Termoenergetica şi ELCEN se discută de zece ani, însă fără investiţii în CET-uri noi, în câţiva ani, Bucureştiul va rămâne fără căldură şi apă caldă, a declarat,......
Europarlamentare 2024 – Ce schimbă după alegerile din 6-9 iunie
Europarlamentare 2024 – Ce schimbă după alegerile din 6-9 iunie
Cetăţenii cu drept de vot din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene - în jur de 373 de milioane de europeni - îşi ...
Şeful ELCEN: Termoenergetica datorează ELCEN suma de un miliard de lei
Şeful ELCEN: Termoenergetica datorează ELCEN suma de un miliard de lei
Datoria Termoenergetica la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a ajuns, în prezent, la valoarea de un miliard de lei, după ...
Autostrada Ploiești – Brașov: Contractul de proiectare demarat în 2021, prelungit până în 2031 UPDATE
Autostrada Ploiești – Brașov: Contractul de proiectare demarat în 2021, prelungit până în 2031 UPDATE
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit până în 2031 contractul pentru studiul ...