1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Cei mai influenţi masoni ai tuturor timpurilor

După mai bine de 300 de ani de existenţă, masoneria rămâne încă învăluită de nenumărate mistere, legende şi istorii apocrife. Sunt circa şase milioane de masoni, membri ai diferitelor loje din toată lumea, de a căror activitate sunt legate multe legende şi teorii consiprative. Greu de evaluat, forţa lor de influenţă politică şi economică rămâne impresionantă. Iată listă a celor mai influente figuri, realizate de Business Insider. Churchill, Mark Twain, George Washington, Benjamin Franklin, Mozart (chiar dacă a sfârşit în groapa comună) sunt câţiva dintre ei.

23 mar, 2014 | ECONOMICA.net

De la gradul de ucenic, urcând alte 31 de trepte ierarhice, oricine poate spera să ajungă Mare Maestru, sau Sovereign Grand Inspector General, cum denumeşte Business Insider cea mai înaltă poziţie, a 33-a.

Winston Churchill, de două ori prim-ministru al Marii Britanii, a fost membru al lojii Studholme Alliance Lodge No. 1591, din 1901 până în 1912, când a demisionat.

 


 
În schimb, preşedintele SUA, Harry Truman a fost Mare Maestru a Marii Loje din Missouri din 1940 până în 1941. "Francmasoneria este un sistem moral care face mai uşoară viaţa cu ceilalţi, fie că aceştia o înţeleg sau nu", scria Truman.

 

 


Inventatorul penicilinei şi laureat al Premiului Nobel pentru pace în 1945, Alexander Fleming, a fost maestru al Sancta Maria Lodge din Londra.

 

 

Apartenenţa la masonerie a lui J. Edgar Hoover, fondatorul FBI, nu miră. A fost maestru al Federal Lodge din Washington DC şi a ajuns la gradul maxim în 1955. A obţinut şi Marea Criuce de Onoare (Grand Cross of Honor), cea mai înaltă disticţie după Ritul Scoţian.

 

 

Cosmonauţii John Glenn şi Buzz Aldrin sunt de asemenea masoni, cel dintâi ajuns la poziţia 33.

Banjamin Franklin a ajuns mare maestru al unei loje înfiinţate de el însuşi la numai câţiva ani de la iniţiere:  Leather Apron Club. A publicat prima carte masonică din Colonii, "The Constitutions of the Free-Masons", cu numai 20 de exemplare cunsocute şi verificate.

George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite, a fost iniţiat cu mai bine de 20 de ani înainte de independenţă.

François-Marie Arouet, adică Voltaire, a influenţat cu ideile sale întreaga epucă a Iluminismului, ca şi Revoluţia Franceză. A fost iniţiat de Lodge of Nine Sisters în 1778.

Parcursul masonic al lui Wolfgang Amadeus Mozart  a fost la fel de dramatic ca şi al lojei sale. Activitatea francmasoneriei în Austria a fost întreruptă o vreme în Austria.

Înainte de a deveni eliberatorul Americii de Sud, Simon Bolivar, a fiost iniţiat în Spania, la Cadiz.

Samuel Clemens, alias Mark Twain, face o trimitere la franmasoneri chiar în Tom Sawyer's  Conspiracy, cartea pentru care este cunoscut în toată lumea. Autorul lui Guliver, Jonathon Swift, sau John Steinbeck (La răsărit de Eden) au fost de asemenea masoni.
 

 

Alte nume: John Jacob Astor, Andrew Jackson, William "Bud" Abbott, Salvador Allende, Nat King Cole, Samuel Colt, Duke Ellington, Shaquille O'Neal, Oscar Wilde, şi celebrul erou de westernuri  John Wayne.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO