Cei mai mari investitori români au în bănci mai mult de două miliarde de lei

Fondurile de pensii, societăţile de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP) au împreună 2,2 miliarde de lei în depozitele bancare, potrivit celor mai recente raportări. Mare parte din bani sunt rezervaţi pentru dividende, în cazul SIF-urilor şi al FP.
Adrian N. Ionescu - Dum, 01 sept. 2013, 21:10
Cei mai mari investitori români au în bănci mai mult de două miliarde de lei

Cele 25 fonduri de pensii (dintre care 11 sunt cu contribuţie facultativă) aveau 1,1 miliarde de lei în depozite bancare la 30 iunie, potrivit celei mai recente raportări în domeniu a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondurile de pensii  facultative au doar 50,3 milioane de lei. Sunt sume provenind din contribuţii, care nu au apucat să fie investite mai profitabil.

Deţinătorul celor mai mari depozite bancare este fondul de pensii obligatorii AZT Viitorul Tău, administrat de firma de specialitate a Allianz Ţiriac: 470 de milioane de lei.

Fondul Proprietatea (FP) este al doilea  cel mai mare deţinător de depozite bancare, cu 453 milioane de lei la 31 iulie.

La aceeaşi dată, societăţile de investiţii financiare (SIF) aveau, în total, 437 milioane de lei în depozite bancare, aproape la fel cât profitul înregistrat pe  primele 7 luni ale anului şi cu 13,2% sub nivelul din luna anterioară şi cu o pondere în total active SIF de 6,3%, potrivit raporului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

SIF Banat Crişana (SIF1) avea doar 40,5 milioane de lei, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) avea peste 143 milioane de lei în depozite bancare.

Cea mai mare pondere a depozitelor bancare în active se regăseşte la SIF Muntenia (SIF4)) cu 11,5%, urmată de SIF Trasnilvania (SIF3) cu 10,9%, SIF Moldova (SIF2) cu 5,4%, SIF Oltenia (SIF2) cu 2,8% şi SIF Banat Crişana (SIF1) cu 2,7%.

Activele nete au crescut în luna iulie la toate cele cinci SIF – uri, creşterile variind între 0,1% la SIF Muntenia (SIF4), până la  1,02 miliarde de lei, şi 5,1% la SIF Moldova (SIF2), până la 1,12 miliarde de lei.

Vânzările de active, pentru obţinerea de resurse necesare plăţii dividendelor, au afectat activele SIF-urilor.

Pe ansamblul anului 2013, două SIF înregistrează scăderi de active, SIF Trasnilvania (SIF3): -10,6%, până la 1,019 miliarde de lei şi SIF Muntenia (SIF4): -3,9%, până la 1,022 miliarde de lei. SIF Banat Crişana (SIF1) are active de 1,46 miliarde de lei.

Cel mai mare profit pe primele 7 luni ale anului îl are SIF Trasnilvania (SIF3), cu aproape 160 de milioane de lei, singura care a depăşit pragul de 100 de milioane de lei, în vreme ce profitul cel mai mic este înregistrat de SIF Banat Crişana (SIF1), 32 de milioane de lei.
 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută – industria lemnului
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută ...
Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă, regenerabilă, bazată pe o resursă internă, dar în mod paradoxal ...
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
 Incidenţa cazurilor de COVID-19 cumulată la 14 zile nu depăşeşte 5 la mia de locuitori în niciun oraş din ţară, ...
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Grand Hotel, un imobil vechi de 100 de ani din Galați, unde și-au avut sediile Securitatea și Primăria, a fost scos la ...