CEJ: Un furnizor de internet poate bloca un site care aduce atingere drepturilor de autor

Justiţia are dreptul de a ordona unui furnizor de acces la internet să blocheze accesul clienţilor săi la un site acuzat că difuzează opere culturale piratate, a estimat marţi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ), relatează AFP.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 13:35
CEJ: Un furnizor de internet poate bloca un site care aduce atingere drepturilor de autor

Furnizorul unui utilizator al unui site care aduce atingere dreptului de autor ‘poate fi considerat un intermediar ale cărui servicii sunt utilizate de către un terţ pentru a aduce atingere unui drept de autor şi, în consecinţă, poate fi destinatarul unei cereri’ din partea justiţiei, a indicat în concluziile sale Cruz Villalon.

Potrivit agenţiei de presă franceze, avizul avocatului general al CEJ a fost cerut într-un proces între un furnizor austriac de acces la internet, UPC, şi deţinători ai drepturilor de autor. La ordinul justiţiei austriece, UPC a blocat accesul la site-ul kino.to, un portal specializat în conţinut cu redare prin streaming.

Această hotărâre a făcut obiectul unui apel, iar Curtea Supremă austriacă a solicitat avizul CEJ pentru a şti dacă un furnizor poate fi considerat un intermediar şi, aşadar, poate primi ordinul de a bloca accesul clienţilor săi la anumite pagini de internet.

Concluziile avocatului general, care a răspuns afirmativ la această întrebare, nu au un caracter obligatoriu, însă Curtea, care îşi va formula ulterior hotărârea, se conformează în general opiniei acestuia.

Mai multe ţări, între care Finlanda, Olanda, Marea Britanie sau Polonia, au cerut deja o reformă în profunzime a dreptului de autor în mediul virtual, în numele relansării creşterii economice europene prin intermediul economiei digitale, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...