Cel mai bogat om din India vrea să ofere internet 4G gratuit pentru un miliard de oameni

Cel mai bogat om din India investeşte 20 de miliarde de dolari într-o companie de telefonie mobilă care ar putea aduce internet cu viteza fulgerului în casele a sute de milioane de persoane. Consumatorii din această ţară sărbătoresc deja înfiinţarea Reliance Jio de către Mukesh Ambani care a promis că va oferi internet la preţuri foarte accesibile şi viteze de descărcare ce vor facilita streming-ul video. Marţi, în New Delhi, un dispozitiv din reţeaua Reliance arăta viteze impresionante de descărcare de 21 de megabiţi pe secundă, arată CNN, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 06 sept. 2016, 17:00
Cel mai bogat om din India vrea să ofere internet 4G gratuit pentru un miliard de oameni

Reţeaua 4G, care acoperă peste 80% din ţară, a intrat pe piaţă, oficial, luni, cu o serie de oferte promoţionale generoase. Indienii vor putea utiliza Jio gratuit până la finalul anului 2016, iar apoi vor plăti doar 149 de rupii (2,25 de dolari) pe lună pentru abonament.

”Orice şi tot ce poate funcţiona digital va fi digital – la o rată exponenţială”, a declarat Ambani în faţa investitorilor, săptămâna trecută, la întâlnirea generală anuală a companiei. ”Viaţa tinde către digital”, a mai spus acesta.

Numai o cincime dintre persoanele adulte din India au acces la Internet. În această ţară funcţionează doar câteva zone cu acces Wi-Fi, iar conexiunile pe bandă largă (broadband) necesită o infrastructură care rareori se regăseşte în zonele sărace din mediul urban, cu atât mai puţin în cele rurale. Însă, acest lucru se schimbă rapid. Dacă reţeaua Jio se dovedeşte un succes, Ambani va realiza o schimbare de mari proporţii şi va aduce astfel în următorii ani sute de milioane de indieni în mediul online – în majoritatea cazurilor prin intermediul telefoanelor inteligente, după cum mai arată sursa citată.

India este o piaţă pe care doresc cu disperare să pătrundă mai mulţi giganţi din domeniul tehnologiei avansate – Google (GOOG) oferă Wi-Fi în gări, iar Facebook (FB, Tech30) a încercat să introducă o versiune gratuită a platformei sale.

Ambani a investit miliarde ridicând aproape 100.000 de turnuri de telecomunicaţii pe teritoriul Indiei. El estimează că Jio acoperă deja circa 18.000 de oraşe şi 200.000 de sate. Ţelul său este să ajungă la 90% din populaţia ţării până în martie 2017.

Construirea de la zero a unei reţele 4G naţionale reprezintă un risc major pentru Ambani, care a ieşit din domeniul telecomunicaţiilor, în urmă cu circa 15 ani, după o dispută cu fratele său, Anil Ambani, care deţine Reliance Communications. Însă, cei doi, care ar avea împreună o avere ce se ridică la circa 26 de miliarde dolari, se pare că şi-au rezolvat disputele în ultimii ani, iar Jio va putea folosi frecvenţele radio deţinute de Reliance Communications, mai scrie CNN.

Reţelele rivale au răspuns la rândul lor faţă de lansarea Reliance Jio venind cu oferte speciale. Airtel a tăiat preţurile pentru serviciile 3G şi 4G cu 80%, iar Vodafone (VOD) şi-a mărit cantitatea de date cu aproape 70%.

Dacă Jio, care înseamnă ”trăieşte viaţa” în limba hindi, va deveni încă o reuşită din reţeaua Reliance – care cuprinde afaceri din domeniul energiei, media, industriei chimice şi a operaţiunilor de vânzare cu amănuntul – aceasta îşi va putea extinde numărul de clienţi cu câteva milioane.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile UE au nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral cerinţele privind capitalul – EBA
Băncile UE au nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral cerinţele privind capitalul – EBA
Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de încă 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral, până în 2028, noile standarde globale mai stricte privind capitalul......
Rădulescu, BT: România poate să fie în primele 10 economii la nivelul UE, până la finalul deceniului
Rădulescu, BT: România poate să fie în primele 10 economii la nivelul UE, până la finalul deceniului
România poate să fie în primele 10 economii până la finalul deceniului la nivelul Uniunii Europene din perspectiva PIB-ului ...
Germania se confruntă cu începutul unui nou val de COVID-19 – ministrul Sănătăţii
Germania se confruntă cu începutul unui nou val de COVID-19 – ministrul Sănătăţii
Ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach, a declarat vineri că Germania se confruntă deja cu începutul unui ...
Începe distribuirea de dividende pentru Antibiotice – Depozitarul Central
Începe distribuirea de dividende pentru Antibiotice – Depozitarul Central
Depozitarul Central va distribui, în perioada 3 octombrie 2022 - 2 octombrie 2025, dividende pentru acţionarii Antibiotice, ...