Cel mai bogat om din India vrea să ofere internet 4G gratuit pentru un miliard de oameni

Cel mai bogat om din India investeşte 20 de miliarde de dolari într-o companie de telefonie mobilă care ar putea aduce internet cu viteza fulgerului în casele a sute de milioane de persoane. Consumatorii din această ţară sărbătoresc deja înfiinţarea Reliance Jio de către Mukesh Ambani care a promis că va oferi internet la preţuri foarte accesibile şi viteze de descărcare ce vor facilita streming-ul video. Marţi, în New Delhi, un dispozitiv din reţeaua Reliance arăta viteze impresionante de descărcare de 21 de megabiţi pe secundă, arată CNN, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 06 sept. 2016, 17:00
Cel mai bogat om din India vrea să ofere internet 4G gratuit pentru un miliard de oameni

Reţeaua 4G, care acoperă peste 80% din ţară, a intrat pe piaţă, oficial, luni, cu o serie de oferte promoţionale generoase. Indienii vor putea utiliza Jio gratuit până la finalul anului 2016, iar apoi vor plăti doar 149 de rupii (2,25 de dolari) pe lună pentru abonament.

”Orice şi tot ce poate funcţiona digital va fi digital – la o rată exponenţială”, a declarat Ambani în faţa investitorilor, săptămâna trecută, la întâlnirea generală anuală a companiei. ”Viaţa tinde către digital”, a mai spus acesta.

Numai o cincime dintre persoanele adulte din India au acces la Internet. În această ţară funcţionează doar câteva zone cu acces Wi-Fi, iar conexiunile pe bandă largă (broadband) necesită o infrastructură care rareori se regăseşte în zonele sărace din mediul urban, cu atât mai puţin în cele rurale. Însă, acest lucru se schimbă rapid. Dacă reţeaua Jio se dovedeşte un succes, Ambani va realiza o schimbare de mari proporţii şi va aduce astfel în următorii ani sute de milioane de indieni în mediul online – în majoritatea cazurilor prin intermediul telefoanelor inteligente, după cum mai arată sursa citată.

India este o piaţă pe care doresc cu disperare să pătrundă mai mulţi giganţi din domeniul tehnologiei avansate – Google (GOOG) oferă Wi-Fi în gări, iar Facebook (FB, Tech30) a încercat să introducă o versiune gratuită a platformei sale.

Ambani a investit miliarde ridicând aproape 100.000 de turnuri de telecomunicaţii pe teritoriul Indiei. El estimează că Jio acoperă deja circa 18.000 de oraşe şi 200.000 de sate. Ţelul său este să ajungă la 90% din populaţia ţării până în martie 2017.

Construirea de la zero a unei reţele 4G naţionale reprezintă un risc major pentru Ambani, care a ieşit din domeniul telecomunicaţiilor, în urmă cu circa 15 ani, după o dispută cu fratele său, Anil Ambani, care deţine Reliance Communications. Însă, cei doi, care ar avea împreună o avere ce se ridică la circa 26 de miliarde dolari, se pare că şi-au rezolvat disputele în ultimii ani, iar Jio va putea folosi frecvenţele radio deţinute de Reliance Communications, mai scrie CNN.

Reţelele rivale au răspuns la rândul lor faţă de lansarea Reliance Jio venind cu oferte speciale. Airtel a tăiat preţurile pentru serviciile 3G şi 4G cu 80%, iar Vodafone (VOD) şi-a mărit cantitatea de date cu aproape 70%.

Dacă Jio, care înseamnă ”trăieşte viaţa” în limba hindi, va deveni încă o reuşită din reţeaua Reliance – care cuprinde afaceri din domeniul energiei, media, industriei chimice şi a operaţiunilor de vânzare cu amănuntul – aceasta îşi va putea extinde numărul de clienţi cu câteva milioane.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...