Cel mai bun preț la energie electrică de la furnizorul dvs. poate să nu fie în hârtia pe care v-o trimite acasă. La ce să fiți atenți

Înainte de a alege oferta concurențială a furnizorului dvs. de energie electrică, dacă nu doriți să-l schimbați, e bine să nu vă rezumați la a alege doar din ce vă trimite în plic, acasă. Și, cel mai important, să nu uitați câtă energie consumați!
Mihai Nicuţ - vin, 05 feb. 2021, 21:23
Cel mai bun preț la energie electrică de la furnizorul dvs. poate să nu fie în hârtia pe care v-o trimite acasă. La ce să fiți atenți

Clienții marilor furnizori de energie electrică (Electrica, Enel, CEZ, E.On), care plăteau prețuri reglementate până la finalul anului trecut și acum sunt trecuți în serviciu universal pentru că nu au schimbat furnizorul sau contractul cu actualul furnizor încep să primească acasă, pe lângă factura, și o informare. Se numește formular de selecție ofertă.

În această informare, sunt înștiințați că piața s-a liberalizat, iar ei au câteva opțiuni în relația cu actualul lor furnizor, dacă nu vor să îl schimbe. Primul lucru din informare este cel mai bun preț concurențial de tip monom (tarif fix, fără abonament), cel la care oamenii plătesc de fapt energia, până în iunie, după ce s-a stabilit că furnizorul face discounturi. Al doilea este o ofertă alternativă, iar al treilea este prețul de serviciu universal, la care oamenii vor plăti factura după 30 iunie dacă nu fac nicio alegere.

Dacă dorește, clientul bifează prima sau a doua opțiune, și se va încheia un contract concurențial, cu prețul din oferta respectivă. Dacă nu o face (are timp până în iunie), apoi va plăti prețul de serviciu universal, cel mai mare dintre toate, după 1 iulie-nu acesta de acum, care va expira la 30 iunie, ci altul, care va fi stabilit atunci.

Acest text este destinat să vă atenționeze că, în unele cazuri, în funcție de tipul dvs. de consum, ar putea fi mai bine dacă, în cazul în care rămâneți la același furnizor, să nu alegeți neapărat aceste două oferte din informare, ci o alta. Repetăm, tot de la același furnizor, pentru că fiecare dintre ei are mai multe.

Studiu de caz, comparații

Pentru a ilustra, am decis să luăm cazul unui consumator din Brașov, de exemplu (zona Transilvania Sud), unde furnizor este Electrica. Nu am ales întâmplător Electrica – este cel mai mare furnizor pentru casnici și este cel care are, încă, cei mai mulți clienți care nu au trecut în piața concurențială, circa 3 milioane.

Acest client din Brașov va primi informarea pe care o găsiți atașat, mai sus, în galerie, și aici: 

Formular de selectie Electrica pentru zona Transilvania Sud

Ce opțiune mai are brașoveanul nostru.

Pe scurt, dacă nu face nimic, omul va plăti un preț final de 73,8 bani/kWh până în iunie, după care, dacă nu schimbă nimic, va plăti 75,1 bani. Prețuri finale, cu TVA.

Dacă dorește să continue și după 30 iunie cu acest preț final de 73,8 bani, omul bifează această ofertă, trimite hârtia la Electrica și se încheie un nou contract pe acest preț, pe un an.

Dacă nu dorește această ofertă și o vrea pe cea alternativă din formular (3 în 1 se numește), plătește 66 de bani/kWh, plus un abonament de 52 de bani/zi, deci undeva la 15 lei pe lună abonamentul. Această ofertă are însă și două tipuri de servicii: Asistență Tehnică de Urgență (reparații de urgență în cazul unor avarii la instalațiile de apă și canal, instalația de încălzire, instalația electrică, instalația de gaze, geamuri, ferestre, acoperiș) și Asigurare de Bunuri – în caz de: incendiu, trăsnet, riscuri naturale (furtună, vijelie, ploaie torențială, grindină), vandalism, furt, pentru bunurile aflate în locuință: mobilier, covoare, electrocasnice, electronice și audio-video, obiecte vestimentare. La fel, dacă cilentul alege această ofertă, o bifează, o trimite, și va avea un contract pe un an la aceste tarife

Ce e mai ieftin ar putea să nu fie în informarea trimisă acasă

Poate apărea însă situația în care cineva nu dorește servicii suplimentare, deci nu va accesa această a doua ofertă, ci vrea doar energie. Este nemulțumit de prima ofertă (cea cu 73,8 bani), care este foarte aproape de prețul de serviciu universal, și nu o vrea nici pe a doua, cu servicii suplimentare incluse,  deși are un consum semnificativ de energie.

Ei bine, Electrica, de altfel ca toți ceilalți furnizori, are și alte oferte pe site, care pot fi accesate, și vom analiza situația pentru un consum mai mare, de 300 kWh pe lună, pentru exemplificare.

Electrica Furnizare are pe site și oferta Mobil 30, care este una cu abonament. Alta decât cele din formularul trimis acasă. La acest consum, pentru această ofertă, factura lunară este de circa 199 de lei (cu toate taxele și tarifele incluse) pentru energie, plus 8,5 lei pe lună (0,24 lei/zi fără TVA) abonamentul. În total, 207 lei pe lună, toată factura.

Dacă alegea prima ofertă din formularul trimis de Electrica, cea cu preț fix, ar fi plătit 221 de lei.

Dacă alegea a doua ofertă, cea cu servicii incluse, 3 în 1, plătea 216 lei pe lună.

Așadar, dacă nu dorește servicii suplimentare incluse și vrea să rămână la Electrica, o opțiune mai bună pentru brașoveanul cu un consum de 300 kWh este să aleagă alte oferte ale Electrica, cum am exemplificat mai sus, nu neapărat dintre cele incluse în acel formular de selecție.

Acesta a fost doar un exemplu, de aceea cel mai bine este, dacă decideți să rămâneți la același furnizor, să luați în calcul toate ofertele furnizorului, nu doar pe cele două din informare, dar și consumul dvs., pentru a fi sigur că faceți cea mai bună alegere.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...