Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea a vândut titluri FP în valoare de 137 de milioane de lei

S-au produs primele efecte majore ale listării Fondului Proprietatea (FP) la Bursa din Londra, asupra acţionariatului FP. Fondurile  Elliott Associates şi-au redus participaţia cumulată la 18,76% din drepturile de vot, de la 20,01%.
Adrian N. Ionescu - mie, 06 mai 2015, 07:09
Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea a vândut titluri FP în valoare de 137 de milioane de lei

Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp., fondurile de risc ale casei de investiţii americane Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) au raportat reducerea participaţiei lor cumulate la 16,52% din capitalul social subscris al FP, respectiv la 18,76% din capitalul subscris şi vărsat (drepturi de vot), potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), miercuri dimineaţă.

Diferenţa dintre cele două ponderi provine din faptul că Ministerul Finanţelor nu a virat în portofoliul Fondului active sau sume echivalând cu 2,92% din capitalul subscris (date din 31 decembrie 2014).

Potrivit datelor BVB, proporţia de 1,25% din totalul acţiunilor FP subscrise şi vărsate reprezintă peste 152,3 milioane de acţiuni vândute de fondurile Elliott, ca atare sau ca GDR-uri listate la Londra.

Vânzările au avut loc din 15 aprilie încoace, când au raportat deţinerea de peste 20%. La preţul actual de 0,9 lei / acţiune, fondurile Elliot ar fi încasat echivalentul a peste 137 de milioane de lei.

FP s-a listat la Bursa din Londra în 29 aprilie.

Elliott Asscociates domină acţionarii FP şi a impus administratorului Fondului, Franklin Templeton, un contract de management sever. Contractul a dus la transferul a multe sute de milioane de lei din conturile  FP în cele ale acţionarilor.

 Detalii în:

Jocurile din spatele listării Fondului Proprietatea  la  Bursa din Londra

Elliott Associates este o firmă de investiţii americană, al cărei patron, Paul Singer, este celebru pe Wall Street şi în toată lumea, pentru comportamentul agresiv de pe piaţă.

Paul Elliott Singer controlează Elliott Management Corporation, firma prin care sunt gestionate activele celor două fonduri de hedging ale  Elliott Associates.

Reputaţia de investitor agresiv şi-a câştigat-o după ce a speculat datoriile unor ţări sărace precum  Congo şi Peru, dar şi acţiunile marilor corporaţii precum P&G şi Motorola. S-a implicat şi în politică (campaniile electorale ale lui George W. Bush şi Rudolph Giuliani, fostul primar al New York City).

La 70 de ani, „vulturul de pe Wall Street” Paul Singer este foarte temut pe marile pieţe ale lumii şi nu a avut probleme să-şi facă jocurile la FP.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciucă: Discutăm să inițiem un proiect nou cu privire la certificatul COVID. Nu s-a luat încă o decizie cu privire la taxarea companiilor mari
Ciucă: Discutăm să inițiem un proiect nou cu privire la certificatul COVID. Nu s-a luat încă o decizie cu privire la ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, înainte de începerea şedinţei coaliţiei de guvernare, că se discută despre ...
CFR: Noul „Mers al Trenurilor” intră în vigoare din 12 decembrie 2021
CFR: Noul „Mers al Trenurilor” intră în vigoare din 12 decembrie 2021
Societatea CFR Călători anunță că, începând cu data de 12 decembrie 2021, intră în vigoare noul „Mers al Trenurilor ...
Agricover lansează platforma de agricultură digitală Crop360
Agricover lansează platforma de agricultură digitală Crop360
Compania Agricover, liderul pieței de agribusiness din România, a anunțat marți că lansează platforma specializată ...