Cel mai mare administrator român de investiţii a înlocuit brandul BCR cu Erste, în numele fondurilor sale

Activele nete ale celor 66 de fonduri mutuale româneşti au depăşit valoarea de 11,1 miliarde de lei la 30 septembrie, potrivit raporului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Erste Asset Management România şi-a redenumit toate fondurile de investiţii, pentru a aplica standardele internaţionale.
Adrian N. Ionescu - joi, 10 oct. 2013, 13:33
Cel mai mare administrator român de investiţii a înlocuit brandul BCR cu Erste, în numele fondurilor sale

Cel mai mare fond mutual din România, BCR Obligaţiuni, cu active nete de 4,7 miliarde de lei, a devenit ERSTE Bond Flexible RON. Fondul investeşte mai ales în obligaţiuni de stat sau corporatiste.

Administratorul fondului, Erste Asset Management România (EAM) a adoptat standardul european de denumire a fondurilor mutuale, care prevede identificarea încă din denumirea acestora a administratorului, a principalului tip de instrument în care investeşte fondul, a tipului de administrare şi a monedei.

EAM a înlocuit brandul BCR cu ERSTE încă de anul trecut, de când a lansat noul său fond de tip monetar, Erste Monetar, care face plasamente în depozite şi alte instrumente bancare. Fondul a fost acum redenumit ERSTE Money Market RON.

EAM a preluat acum trei ani administrarea fondurilor mutuale ale BCR Asset Management.

De asemeni, la lansarea fondurilor denominate în euro, a fost folosit direct standardul european.

În aprilie au fost lansate fondurile de tip absolute return în euro, ERSTE Absolute Return 15 EUR şi ERSTE Absolute Return 25 EUR.

Fondurile de tip absolute return caută să nu piardă niciodată capitalul investit, inclusiv de management avansat al riscului. Cele două fonduri care au ca reper strategic alocarea a 15% respectiv 25% din resurse acţiunilor.

Acum, fostul fond BCR Dinamic, cu risc moderat şi expunere diversificată echilibrată a devenit ERSTE Balanced RON, iar fondul de acţiuni BCR Expert a devenit ERSTE Equity Romania.
Pe piaţă mai este şi fondul de obligaţiuni în euro ERSTE Bond Flexible Romania EUR.

Erste Asset Management este liderul pieţei fondurilor mutuale, cu 38,3 % din totalul activelor nete administrate de 19 firme de profil româneşti, de 11,1 miliarde de lei, la care se adugă fondurile româneşti ale ING Asset Management, de 1,4 miliarde de lei. Raiffeeisen Asset Management  este pe locul 2 în top cu 31,2%.

Numai alte patru societăţi de administrare, toate liliale ale unor bănci, au cote de piaţă peste 1% (ING AM, BRD, AM, BT AM, şi OTP AM), potrivit topului realizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

Piaţa serviciilor de administrare de investiţii, care include şi  portofoliile individuale şi societăţile de investiţii financiare (SIF), se ridică la 19,5 miliarde de lei, iar cota de piaşă a liderului (Erste Asset Management România – EAM) este 24,8%.

Doar cinci societăţi administreată portofolii individuale, cele mai mari fiind cele gestionate de Raiffeisen Asset Management.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...