Cel mai mare fond suveran din lume, cel al Norvegiei, decide astăzi dacă va renunţa la investiţiile în petrol şi gaze

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, care deţine active în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari şi este cel mai mare fond suveran din lume, va anunţa, vineri, dacă va renunţa la investiţiile în petrol şi gaze, transmite AFP.
Economica.net - vin, 08 mart. 2019, 07:17
Cel mai mare fond suveran din lume, cel al Norvegiei, decide astăzi dacă va renunţa la investiţiile în petrol şi gaze

După un an de deliberări, ministrul de Finanţe, Siv Jensen, ar urma să dezvăluie poziţia Guvernului cu prilejul unei conferinţe de presă convocată pentru ora locală 12:15 (11:15 GMT).

Banca Centrală a Norvegiei, care este responsabilă de gestionarea Fondului suveran de investiţii alimentat din veniturile din petrol, a provocat senzaţie în luna noiembrie 2017 când a recomandat o vânzare a acţiunilor companiilor petroliere din portofoliul fondului, în ideea de a reduce expunerea statului norvegian pe acest sector. „Această recomandare se bazează exclusiv pe argumente financiare”, a subliniat viceguvernatorul Băncii Centrale a Norvegiei, Egil Matsen.

În cazul Norvegiei, cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa Occidentală, petrolul şi gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturi şi 20% din veniturile statului. Pentru a limita vulnerabilitatea finanţelor publice în faţa scăderii pronunţate a preţului petrolului, cum s-a întâmplat în 2014, ideea ar fi să înceteze să se mai investească o parte din banii fondului suveran de investiţii în acţiuni ale companiilor petroliere, aşa cum se întâmplă în prezent.

La sfârşitul anului 2018, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţinea participaţii în valoare de aproximativ 37 miliarde de dolari la companii din sectorul petrolier, în principal la giganţi, precum Shell, BP, Total şi ExxonMobil.

Având în vedere sumele care sunt în joc, o vânzare a participaţiilor ar dura mai mulţi ani, însă ar fi percepută ca un succes în lupta împotriva încălzirii globale, în momentul în care planeta nu pare să fie în măsură să îşi respecte obiectivele asumate prin Acordul de la Paris.

Însă dacă aspectele climatice nu fac, oficial, parte din ecuaţie, o decizie de renunţare la investiţiile în petrol şi gaze ar fi una deosebit de importantă, apreciază ONG-ul de mediu Greenpeace, care pledează de mai mulţi ani pentru o decizie în acest sens. „Aceasta ar servi drept exemplu pentru a arăta că este posibil să ai un fond care să câştige bani, cu riscuri moderate şi care nu este implicat în petrol şi gaze naturale”, a spus Martin Norman, un responsabil de la sucursala din Norvegia a Greenpeace.

Decizia autorităţilor de la Oslo va fi cu atât mai importantă cu cât plasamentele Fondului norvegian de investiţii, care deţine echivalentul a 1,4% din capitalizarea bursieră mondială, sunt urmărite cu atenţie şi de alţi investitori.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...