Cel mai mare fond suveran din lume, cel al Norvegiei, decide astăzi dacă va renunţa la investiţiile în petrol şi gaze

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, care deţine active în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari şi este cel mai mare fond suveran din lume, va anunţa, vineri, dacă va renunţa la investiţiile în petrol şi gaze, transmite AFP.
Economica.net - vin, 08 mart. 2019, 07:17
Cel mai mare fond suveran din lume, cel al Norvegiei, decide astăzi dacă va renunţa la investiţiile în petrol şi gaze

După un an de deliberări, ministrul de Finanţe, Siv Jensen, ar urma să dezvăluie poziţia Guvernului cu prilejul unei conferinţe de presă convocată pentru ora locală 12:15 (11:15 GMT).

Banca Centrală a Norvegiei, care este responsabilă de gestionarea Fondului suveran de investiţii alimentat din veniturile din petrol, a provocat senzaţie în luna noiembrie 2017 când a recomandat o vânzare a acţiunilor companiilor petroliere din portofoliul fondului, în ideea de a reduce expunerea statului norvegian pe acest sector. „Această recomandare se bazează exclusiv pe argumente financiare”, a subliniat viceguvernatorul Băncii Centrale a Norvegiei, Egil Matsen.

În cazul Norvegiei, cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa Occidentală, petrolul şi gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturi şi 20% din veniturile statului. Pentru a limita vulnerabilitatea finanţelor publice în faţa scăderii pronunţate a preţului petrolului, cum s-a întâmplat în 2014, ideea ar fi să înceteze să se mai investească o parte din banii fondului suveran de investiţii în acţiuni ale companiilor petroliere, aşa cum se întâmplă în prezent.

La sfârşitul anului 2018, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţinea participaţii în valoare de aproximativ 37 miliarde de dolari la companii din sectorul petrolier, în principal la giganţi, precum Shell, BP, Total şi ExxonMobil.

Având în vedere sumele care sunt în joc, o vânzare a participaţiilor ar dura mai mulţi ani, însă ar fi percepută ca un succes în lupta împotriva încălzirii globale, în momentul în care planeta nu pare să fie în măsură să îşi respecte obiectivele asumate prin Acordul de la Paris.

Însă dacă aspectele climatice nu fac, oficial, parte din ecuaţie, o decizie de renunţare la investiţiile în petrol şi gaze ar fi una deosebit de importantă, apreciază ONG-ul de mediu Greenpeace, care pledează de mai mulţi ani pentru o decizie în acest sens. „Aceasta ar servi drept exemplu pentru a arăta că este posibil să ai un fond care să câştige bani, cu riscuri moderate şi care nu este implicat în petrol şi gaze naturale”, a spus Martin Norman, un responsabil de la sucursala din Norvegia a Greenpeace.

Decizia autorităţilor de la Oslo va fi cu atât mai importantă cu cât plasamentele Fondului norvegian de investiţii, care deţine echivalentul a 1,4% din capitalizarea bursieră mondială, sunt urmărite cu atenţie şi de alţi investitori.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...